Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Luni, 16 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dragoş Ciocârlan, Ierusalim

12 Octombrie 2017
Vizualizari: 285
Comentează add

Trei servicii germane de informaţii au confirmat faptul că Iranul insistă să achiziţioneze ilegal tehnologie pentru programele sale nucleare şi balistice.

Raport german: Iran, preocupat sa prolifereze arme de distrugere în masă

dragos-ciocarlan-ierusalim

Trei servicii germane de informaţii au confirmat faptul că Iranul insistă să achiziţioneze ilegal tehnologie pentru programele sale nucleare şi balistice.

Informaţiile obţinute arată că Iranul este preocupat sa prolifereze arme de distrugere în masă, în pofida acordului semnat de Teheran cu marile puteri, în 2015.

În 2016, Iranul a încercat să obţină ilegal tehologia care poate fi utilizată pentru programele sale nucleare şi de rachete, potrivit rapoartelor serviciilor germane de informaţii din 3 landuri.

Regimul iranian a avut 32 de tentative, în profitul programelor de proliferare - se arată într-un raport german citat de "Jerusalem Post".

Aceste informaţii pot fi în sprijinul preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, care urmează să anunţe decizia sa cu privire la acordul nuclear semnat de Teheran cu  puterile mondiale, în 2015.

Raportul Agenţiei de Informaţii din landul Renania de Nord-Westfalia cataloghează Iranul ca pe o ţară preocupată de proliferare şi care este implicată în producerea de arme de distrugere în masă: atomice, biologice şi chimice. Teheranul este implicat, de asemenea, în activităţi de proliferare.

Agenţia germană de informaţii a constatat că Iranul utilizează companii din Turcia, Emiratele Arabe Unite şi China, pentru a eluda sancţiunile şi restricţiile impuse asupra activităţilor sale nucleare şi pentru programul balistic.

Renania de Nord-Westfalia este landul cel mai populat din Germania, cu 18 milioane de locuitori, unde sunt mai multe întreprinderi cu tehnologie de vârf.

Agenţia de informaţii a landului a semnalat, anterior, patru tentative iraniene de a obţine ilegal echipamente şi tehnologii pentru proliferare, în 2015. Un alt raport al Agenţiei de informaţii din landul Sachsen-Anhaltse refera la  tentative ale Iranului, de achiziţionare ilegală, fără încetare, pentru programul său de rachete balistice.

Cu acest arsenal, Iranul poate ameninţa nu doar Europa - se menţionează în raportul citat de presa israeliană.

Într-un al raport din landul Hessen, din luna septembrie, se arată că Iranul, Pakistanul, Coreea de Nord folosesc invitaţii universitari pentru a spiona.

Un exemplu este în domeniul îmbogăţirii uraniului.

Agenţia de informaţii din landul Hessen semnalează că serviciile de informaţii străine folosesc în schimburile din centre universitare pentru a spiona în sectorul procedurilor biologice şi chimice.

Purtătorul de cuvânt al Agenţiei de informaţii din Hessen a refuzat să comenteze dacă Iranul a fost implicat în spionaj în mediul academic.

Pe de altă parte, diplomaţi germani, citaţi de "Jerusalem Post", afirmă că nu există indicii că Iranul ar fi încălcat planul comun de acţiune de la Viena, din 2015, denumirea oficială a acordului nuclear.

Nu este clar de ce Berlinul insistă asupra faptului că încercările Iranului de a-şi procura ilegal tehnologie nucleară sunt în afara acordului de la Viena. Se aşteaptă ca relaţia comercială bilaterală dintre Germania şi Iran să depăşească 10 miliarde de euro pe an.

Ministrul german de externe, Sigmar Gabriel, a călătorit în Iran cu mari delegaţii pentru a încheia tranzacţii. Siemens şi Mercedes - Benz activează în Iran.


Etichete iranisraelprograme nuclearearme de distrugere in masagermania

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live