Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Raport anual al Băncii Europene de Investiţii

Potrivit bilanțului, anul trecut, marele beneficiar al creditelor acrodate de Banca Europeană de Investiţii a fost Spania.

Raport anual al Băncii Europene de Investiţii
Euranet Plus.

Articol de Mihaela Mihai, 25 Februarie 2015, 10:04

Banca Europeană de Investiţii ‚ organism financiar al Uniunii Europene, nu are nici un plan financiar pentru Grecia în viitorul imediat apropiat.

"Pentru moment, nu am în vedere nici un proiect nou pentru Grecia, a declarat la Bruxelles preşedintele Băncii Europene de Investiţii, Werner Hoyer, la prezentarea raportului anual al instituţiei.

În prezent, a spus Werner Hoyer, Banca Europeană de Investiţii analizează situaţia şi încearcă să identifice oportunităţi pentru a creşte implicarea financiară în această ţară.

El a precizat că instituţia pe care o conduce nu are alocată o cotă parte pentru nici o ţară europeană, iar finanţarea pe care o acordă se face doar în funcţie de natura şi calitatea proiectelor care îi sunt prezentate.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Potrivit datelor prezentate la şedinţa de bilanţ, de la începutul crizei financiare, Banca Europeană de Investiţii a acordat constant Greciei împrumuturi.

Numai anul trecut au mers către această ţară peste un miliard şi jumătate de euro.

Valoarea proiectelor derulate în prezent graţie creditelor de Banca Europeană de Investiţii se ridică în prezent la aproape 17 miliarde de euro, ceea ce înseamnă aproximativ 9.4 la sută din Produsul Intern Brut al Greciei.

Bilanţul prezentat de Werner Hoyer a arătat pe de altă parte că anul trecut, marele beneficiar al creditelor acrodate de Banca Europeană de Investiţii a fost Spania.

Această ţară a primit împrumuturi de aproape 12 miliarde de euro, sau 15,5 la sută din totalul creditelor acordate. Clasamentul este completat de Italia, Franţa, Germania şi Marea Britanie.

În 2014, Banca a continuat, potrivit declaraţiilor şefului instituţiei, să pună un accent deosebit pe finanţarea IMM-urilor, oferind credite record de peste 25 de miliarde de euro.

Graţie finanţării de la Banca Europeană de Investiţii au fost salvate aproape 4 milioane de locuri de muncă, prin sprijinirea a 290 de mii de firme. Alte domenii prioritare ale BEI au fost schimbările climatice şi inovaţia.

Banca Europeană de Investiţii, cu sediul în Luxemburg, a fost constituită prin Tratatul de la Roma, din 1958.

Acţionarii Băncii sunt statele membre ale Uniunii Europene, iar accentul principal al activităţilor de creditare este pus pe finanţarea de proiecte care promovează o dezvoltare regională echilibrată.