Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: INTRE MILIOANE DE PRIETENI (CONTINUARE) Miercuri, 01 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cerasela Rădulescu, Bruxelles

7 Iunie 2016
Vizualizari: 1913
Comentează add

Cele şapte ţări analizate în raport, printre care şi România, au făcut progrese, dar niciuna nu întruneşte toate criteriile de aderare la zona euro.

Raport al CE: România nu îndeplineşte condiţiile aderării la zona euro

cerasela-radulescu-bruxelles

Foto: ec.europa.eu.

România nu îndeplineşte condiţiile aderării la zona euro - arată un raport al Comisiei Europene publicat astăzi.

Alături de încă alte şase state membre, România s-a angajat să adere la moneda unică.

Raportul arată că toate aceste ţări, deşi au făcut progrese, nu întrunesc deocamdată criteriile de a adopta moneda unică.

Raportul de convergenţă este un document bianual, care stabileşte dacă statele membre îndeplinesc condiţiile pentru adoptarea monedei unice.

Raportul publicat de executivul comunitar astăzi, un aşa-numit "Raport de convergenţă", are la bază anumite criterii stabilite în Tratatul de la Maastricht, dar şi în cel privind funcţionarea UE.

Criteriile sunt: stabilitatea preţurilor, finanţarea sistemului public, rata de schimb valutar, dar şi rata dobânzii pe pieţele bancare pe termen lung.

Cele şapte ţări analizate în raport, printre care şi România, au făcut progrese, dar niciuna nu întruneşte toate criteriile de aderare la zona euro.

Cu excepţia Suediei, celelalte state nu întrunesc criteriul stabilităţii preţurilor. Cu toate acestea, şase dintre ele, inclusiv România, nu sunt supuse procedurii de deficit public excesiv. În această situaţie se află doar Croaţia.

Referitor la stabilitatea cursului de schimb valutar, în privinţa României, cursul de schimb al leului în raport cu euro a înregistrat fluctuaţii relativ limitate între primăvara lui 2014 şi începutul acestui an, comparativ cu alte monede din regiune.


Etichete romaniazona euroconditiiaderareraportcomisia europeana

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live