Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Radioul public, "rol esențial în viitorul sistem de alarmare a populației"

"Rolul radioului public este esenţial în cadrul viitorului sistem de alarmare a populaţiei pentru cazuri de situaţii de urgenţă", a declarat azi la RRA, premierul Mihai Tudose.

Articol de Radiojurnal, 18 Septembrie 2017, 08:32

AUDIO: Premierul Mihai Tudose,invitat la Apel Matinal.

Rolul radioului public este esenţial în cadrul viitorului sistem de alarmare a populaţiei pentru cazuri de situaţii de urgenţă, a declarat în această dimineaţă la Radio România Actualităţi, premierul Mihai Tudose.

El a menţionat că Executivul este pregătit să ajute zonele calamitate, după ce autorităţile locale vor face bilanţul pagubelor.

Premierul Mihai Tudose,invitat la Apel Matinal. Textul integral.

Discutăm despre ravagiile furtunilor din vestul ţării şi măsurile luate cu domnul Mihai Tudose, premierul României. Bună dimineaţa, bine aţi venit la "Matinal".

Mihai Tudose: Bună dimineaţa!

Realizator: Domnule prim ministru, aveţi la această oră un tablou complet, un bilanţ al victimelor şi o estimare a pagubelor din zonele afectate?

Mihai Tudose: Avem un inventar, dacă vreţi, o estimare completă din punct de vedere valoric încă nu este, nu este gata.

Realizator: Şi care este estimarea aceea?

Mihai Tudose: Primul lucru şi intervenţia azi noapte a fost axată pe salvarea vieţilor, pe tratarea răniţilor şi pe degajarea căilor de acces şi stabilirea funcţionalităţii părţii de CFR, Electrica, Gaze. Încă mai sunt persoane blocate în diverse locuri în care au fost la munte şi voiau aseară să plece spre casă şi n-aveau pe unde. În fapt au fost peste 300 de arbori căzuţi, 137-140 de acoperişuri de imobile luate, 42 de tronsoane de cale feroviară, sute de localităţi fără curent electric. S-a acţionat toată noaptea intens şi sperăm ca astăzi să măturăm aceste efecte.

Realizator: Aşadar, care sunt urgenţele în momentul de faţă?

Mihai Tudose: Deci, urgenţa numărul unu, cei răniţi, cei internaţi. Doi, stabilirea circulaţiei feroviare. Acum se circulă, dar cu greutate. Au fost înlocuite locomotivele electrice cu locomotive Diesel, acolo unde au picat liniile de contact, s-a degajat calea de rulare şi s-a trecut pe Diesel. Din punct de vedere aerian totul este în regulă, se zboară. Acţionează acum peste 100 de echipe de intervenţie în judeţele afectate. Sunt 500 de localităţi cu aproape 200 de mii de locuitori fără energie electrică. Sunt aproape 100 de echipe de intervenţie de la operatorii de energie care încearcă să restabilească reţelele. Iar acum dimineaţă doamna ministru de interne Carmen Dan este în Banat şi începe evaluarea, respectiv a pagubelor, pentru a putea interveni la nivel guvernamental cu ajutoare de calamităţi pentru localităţile, /unde/ sunt oameni care au fost afectaţi.

Realizator: Veţi aloca resurse, practic, suplimentare poentru persoanele sinistrate?

Mihai Tudose: Evident.

Realizator: Ce fel de sprijin? Apă, materiale de construcţii? Am văzut şi imagini de acolo înregistrate şi transmise pe reţelele de socializare. Au fost acoperişuri smulse. Ce se va întâmpla cu oamenii aceia şi cu casele respective?

Mihai Tudose: Deci, există şi centrl;e de urgenţă la nivel judeţean. Se acţionează pentru a veni în sprijinul cetţăenilor afectaţi de vijelie. Dar şi la nivel guvernamental, acum dimineaţa, toţi porefecţii, toţi primarii fac inventarul cât de cat complect şi vor trimite banii, la nivel judeţean, la nivelul prefecturilor necesarul şi, repet, guvernul este pregătit să intervină şi să onoreze aceste solicitări.

Realizator: Este pregăţit cu bani, cu orice este nevoie?

Mihai Tudose: Cu price este nevoie.


Realizator: Acum, riscul unor astfel de fenomene violente persistă. Am văzut şi noi în ultima perioadă, din păcate. Care sunt principalele măsuri pe care le veţi lua în continuare?

Mihai Tudose: Nu se poate lua pe planeta asta o măsură fizică împotriva unei furtuni sau a unui viscol, sau a....

Realizator: Absolut! Dar am văzut ceva puncte slabe pe care le avem.

Mihai Tudose: Ceea ce va fi o prioritate începând cu ziua de astăzi, să stabilim un sistem de alarmare funcţional. Este o idee, am vorbit şi azi-noapte cu specialiştii ca prin intermediul reţelelor de telefonie mobilă toţi cei aflaţi în zonele unde există pericolul să se petreacă aceste fenomene meteo extreme să primească o averitzare pe telefon. Aici va trebui să lucrăm cu ISU şi cu operatorii de telefonie mobilă. De asemenea, rolul Radioului public este, după părerea mea, esenţial în acest sens.

Realizator: Absolut!

Mihai Tudose: Punctul de coordonare a şi stabilit un mecanism funcţional.

Realizator: Din câte ştiu, există o aplicaţie pentru telefoane mobile, contra cost în momentul de faţă? ANM are aşa ceva?

Mihai Tudose: Nu, nu, iertaţi-mă, nu putem vorbi acum de o aplicaţie pentru telefoanele mobile contra cost.

Realizator: Asta vopriiam.., o să fie pe viitor ceva gratuit, să înţeleg?

Mihai Tudose: o să fie gratuit. Averitzarea emisă la nivel guvernamental, atenţionarea care să fie preluată de către operatorii telefoniei să fie distribuită pe releele de telefonie din zona în pericol.

Realizator: Bun! Spuneţi-mi dacă armata va intervenii? A fost nevoie de intervenţia armatei în anumite zone?

Mihai Tudose: Armate, de azi-noapte, au fost în afară de echipele de intervenţie de pe utilităţile de energie, de la curent electricv, gaze, cei de la CFR, au fost trupele efective ISU, jandarmii şi armata. Armata a stat la dispoziţia echipelor de intervenţie în ultimul minut, s-a intervenit la Timişoara în principal şi acuma pe lumină sunt disponibili cu tot ceea ce le stă în putinţă.

Realizator: Doamna ministru Carmen Dan este acolo, ne-aţi spus. Dumneavoastră veţi merge în teritoriu?

Mihai Tudose: Nu, s-a dus domnia sa, eu rămân la Bucureşti pentru coordonare, dacă mai este nevoie.

Realizator: Per total, domnule prim-ministru, suntem pregătiţi pentru calamităţi? Cam care este gradul nostru de pregătire?

Mihai Tudose: încerpem să.., niciodată nu este suficient, începem să ne pregătim. După cum a funcţionat sistemul azi-noapte a ieşit bine.

Realizator: Suntem pe drumul cel bun.

Mihai Tudose: Suntem pe drumul cel bun. Cel mai mult a contat azi-noapte şî factorul uman, disponibilitatea tuturor de a se implica. Nu a fost nevoie să cheme nimeni niciun medic la serviciu, au venit toţi de la nivel de director de spitale la nivel de asistenţă medicală. Au fost foarte, foarte multe exemple de solidaritate umană, a sărit toată lumea în ajutor. Nici la nivel de Electrica, CFR, toată lumea a venit la treabă. Şi ISU, jandarmii, toată lumea a fost prezentă.

Realizator: Solidaritatea umană într-adevăr este din ce în ce mai prezentă şi se vede, într-adevăr, dar nu ne ajunge numai atât. Mai avem nevoie şi de altceva, de un plan în ceea ce priveşte calamităţile, un plan de acţiune. Aici cum suntem?

Mihai Tudose: Există şi eu vă spun că la nivelul Ministerului de Interne, la nivelul ISU, o să aveţi, în curând o să fie o surpriză plăcută, fiindcă aşa cum am promis la preluarea mandatului este o prioritate, una dintre marile, marile necesităţi ale ţării să fim pregătiţi pentru tot ceea ce se spoate face uman vorbind. Adică...

Realizator: Am înţeles. Ce înseamnă o suropriză plăcută, domnule premier?

Mihai Tudose: Că toată ţara, toate judeţele, toate regiunile să aibă tot ce le trebuie, tot ceea ce există din punct de vedere tehnic pentru a interveni în aceste cazuri.

Realizator: Mulţumesc pentru prezenţă şi pentru informaţiile dumneavoastră!

Procesul în cazul 2 Mai va continua cu aceeași judecătoare
România 24 Aprilie 2024, 19:16

Procesul în cazul 2 Mai va continua cu aceeași judecătoare

Secţia pentru judecători a respins propunerea de suspendare a Ioanei Ancuţa Popoviciu, magistrata care soluţionează dosarul...

Procesul în cazul 2 Mai va continua cu aceeași judecătoare
Trupul bărbatului înecat în lacul barajului Hațeg, găsit după 10 zile
România 24 Aprilie 2024, 19:02

Trupul bărbatului înecat în lacul barajului Hațeg, găsit după 10 zile

Apa lacului are 19 metri adâncime, iar operațiunile au fost îngreunate de temperatura scăzută a apei.

Trupul bărbatului înecat în lacul barajului Hațeg, găsit după 10 zile
Caravana "Fără bariere - Tot adevărul despre droguri" a ajuns la Craiova
România 24 Aprilie 2024, 18:23

Caravana "Fără bariere - Tot adevărul despre droguri" a ajuns la Craiova

Fenomenul consumului de droguri este în creştere şi afectează persoane tot mai tinere, afirmă ministrul familiei, tineretului...

Caravana "Fără bariere - Tot adevărul despre droguri" a ajuns la Craiova
Compania TAROM intră într-o etapă de reorganizare economică
România 24 Aprilie 2024, 18:19

Compania TAROM intră într-o etapă de reorganizare economică

Compania TAROM va primi ajutor din partea Comisiei Europene până la finalul lunii şi apoi va intra într-o etapă de...

Compania TAROM intră într-o etapă de reorganizare economică
Ministerul Justiției vrea să construiască Cartierul Justiției
România 24 Aprilie 2024, 17:19

Ministerul Justiției vrea să construiască Cartierul Justiției

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat că până în iulie va fi finalizat studiul de fezabilitate.

Ministerul Justiției vrea să construiască Cartierul Justiției
Deficit de medici şi în judeţul Giurgiu
România 24 Aprilie 2024, 15:28

Deficit de medici şi în judeţul Giurgiu

Locuitorii din județul Giurgiu nu vor putea beneficia de asistență medicală în unele dintre cabinetele noului ambulatoriu al...

Deficit de medici şi în judeţul Giurgiu
Restricţii de trafic în Bucureşti
România 24 Aprilie 2024, 15:20

Restricţii de trafic în Bucureşti

Vor fi restricţii de trafic la noapte în Bucureşti pentru pasajele Unirii şi Piaţa Presei Libere.

Restricţii de trafic în Bucureşti
Economii importante la bugetul CNAS datorită medicamentelor generice
România 24 Aprilie 2024, 14:49

Economii importante la bugetul CNAS datorită medicamentelor generice

Previziunile pentru următorii cinci ani sunt şi mai bune, economiile fiind estimate la o jumătate de miliard de euro.

Economii importante la bugetul CNAS datorită medicamentelor generice