Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL * Meteo * Sport Miercuri, 20 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

14 August 2017
Vizualizari: 669
Comentează add

Dan Dumitrescu, un veteran al programului Radio Vacanţa, realizator al emisiunilor în limba franceză.

Radio Vacanța, 50 de ani- interviu cu Dan Dumitrescu

radiojurnal

Radio Vacanţa. Foto: Arhivă.

Radio Vacanţa la 50 de ani - interviu cu realizatorul de radio Dan Dumitrescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (14 august, ora 10:26) - Ediţie specială a emisiunii "Prietenii de la 10:00"  - Realizator: Mirela Băzăvan.


Realizator: Îl salut pe Dan Dumitrescu, un veteran al programului Radio Vacanţa, realizator al emisiunilor în limba franceză. Bună dimineaţa Dan!


Dan Dumitrescu: Bună dimneaţa şi mult succes.


Realizator: Da.


Dan Dumitrescu: Nu mă aşteptam să fi împlinit "Radio Vacanţa" 50 de ani, nu-mi vine să cred, dar asta este.


Realizator: Am ajuns. Tu erai responsabilul pentru "Ici Radio Vacances!". Spune-ne când a început aventura ta la Radio Vacanţă şi cine îţi erau colegi?


Dan Dumitrescu: Era în '74. Colegii, în primul rând trebuie să-l menţionz pe Sărăţeanu care era şeful secţiei de limbă franceză de la Bucureşti, de fapt el ne delega la mare. Şi avem colegi, Doamne Dumnezeule, ce colegi, deci /Jean Pujol/, era francezul de felul lui, Paul Grigoriu, Rodica Grigoriu, Elena Murgu, Ligia Mihăiescu pe care am şi auzit-o pe un semnal acuma, o echipă remarcabilă. Şi ne-au mai ajutat şi operatorii.


Realizator: Şi la engleză, germană? Pentru că Radio Vacanţa era recunoscut pentru emiterea în cinci limbi, nu e aşa? Română, franceză, engleză, germană şi limba rusă.


Dan Dumitrescu: Da, exact. La germană în primul rând i-aş menţiona pe Jürgen Zaltzer şi pe Mariana Stoican. La engleză pe Alex Vole/.../ şi Doina, Doina Caramzulescu pe care am auzit-o adineauri. La rusă pe Sara Stark, Colea Dumitru, şi alţii, deci, sunt liste întregi de colegi care făceau ture cam de o lună, după care se schimbau, se şi formau oamenii. Ţineţi cont că Radio Vacanţa a fost prima ocazie de a face radio în limbi străine în direct. Deci, nu erau preînregistrate. Multe dintre materiale erau chiar atunci citite pe post.


Realizator: Şi era un post care emitea în limbi străine, poate şi pentru că erau atât de mulţi turişti la vremea aceea pe litoralul românesc, să ne amintim de asta.


Dan Dumitrescu: Erau turişti mulţi.


Realizator: Cum vă alegeaţi voi subiectele pentru emisiune?


Dan Dumitrescu: E...


Realizator: Un pic din bucătărie, un pic din secretele voastre...


Dan Dumitrescu: Oarecum, profit de experienţa de la Bucureşti pentru că la Bucureşti emisiunile pentru străinătate nu dădeau numai buletine de ştiri, făceam şi emisiuni culturale. Eu am lucrat împreună că Lana Murgu la Magazinul Tineretului. Pe vremea aia eram şi eu tânăr, asta este, îmi cer scuze. Fiecare făcea câte ceva. Văd că şi dumneavoastră acuma, la Bucureşti, continuaţi o tradiţie începută de Paul Grigoriu cu "Matinalul". Este invenţia lui "Matinalul".
Realizator: "Matinalul" şi iată şi Paul a avut inovaţie şi la Radio Vacanţa.


Dan Dumitrescu: Cu siguranţă.


Realizator: În final Dan Dumitrescu aş vrea totuşi să-mi spui de ce crezi că a fost atât de îndrăgit postul acesta de radio în epoca de care vorbim, '70, '80, sigur şi pornind de la finele anilor '60. Care crezi că a fost cârligul lui principal?


Dan Dumitrescu: În primul rând pentru calitatea umană a echipei, pentru calitatea profesională. faptul că toţi oamenii ăştia se ducea chiar să facă radio, nu s-au dus să facă plajă, nu să se ducă la cârciumă, nu să facă altceva. Se duceau în primul rând să-şi facă emisiunile.


Realizator: Dragostea pentru radio şi unitate, nu-i aşa, în echipă. Doina Caramzulescu spunea într-un interviu pentru Radio Vacanţa de muzică, de rolul pe care îl juca muzica şi menţiona că una dintre melodiile cele mai cerute, ale anului 1980 a fost I have a dream ABBA, e şi cee ace oferim noi în continuare ascultătorilor noştri. Mulţumim Dan Dumitrescu. La mulţi ani încă o dată!


Dan Dumitrescu: Mulţumesc frumos, la fel.


Realizator: Şi mulţumiri pentru tot ceea ce ai făcut la radio!


Dan Dumitrescu: Toate cele bune


Etichete radio vacanta 50 de anidan dumitrescuinterviu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live