Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Radio România "va lansa în curând Radio Chişinău"

Preşedintele Societăţii Române de Radiodifuziune, András István Demeter, a afirmat că lansarea la 1 decembrie a postului Radio Chişinău reprezintă o provocare "neîntâlnită până acum în istoria radiodifuziunii".

Radio România "va lansa în curând Radio Chişinău"
Portalul Arena FM

Articol de Florin Matei, 23 Noiembrie 2011, 11:48

Societatea Română de Radiodifuziune va lansa "în scurt timp" în capitala Republicii Moldova postul Radio Chişinău, a declarat la târgul Gaudeamus preşedintele radioului naţional, András István Demeter.

Lansarea Radio Chişinău reprezintă "o premieră şi o provocare neîntâlnită până acum în istoria radiodifuziunii", a afirmat András István Demeter.

"Anul acesta, pe lângă tot ce am reuşit să facem, mai avem o premieră, o premieră de suflet, o premieră care, iarăşi, se doreşte a fi un început, pentru a continua în această direcţie, anume, peste câteva zile vom lansa un post în Republica Moldova: Radio Chişinău.

"Aceasta este o provocare necunoscută, neîntâlnită până acum, în istoria radiodifuziunii; dar, pe lângă aspectele strict radiofonice ale acestei provocări, trebuie sã fim conştienţi că ea înseamnă mult mai mult."

La 1 decembrie, postul de radio Arena FM din capitala Republicii Moldova urmează să devină Radio Chişinău.

Audio: compozitorul Nicolae Caragea, despre lansarea Radio Chişinău.

Postul public de radio din România s-a implicat în dezvoltarea Arena FM din Chişinău, lansat pe 21 iulie 2011.

--fb1Un post de informare şi muzică, Arena FM acoperă o mare parte din teritoriul Republicii Moldova. Postul a început să emită într-o primă etapă online şi apoi on-air.

O parte a emisiunilor difuzate de Arena FM sunt preluări ale posturilor radioului public din România, în baza unui parteneriat încheiat în august 2010.

Arena FM retransmite emisiuni informative de la Radio România Actualităţi, printre care "Jurnalul de Prânz" şi "Jurnalul de Seară", ne-a declarat Marian Voicu, managerul proiectului privind lansarea Radio Chişinău de către Societatea Română de Radiodifuziune în Republica Moldova.

Arena FM transmite zilnic 10 ore de producţie editorială locală, restul fiind retransmisie a emisiunilor Radio România Actualităţi.

Principalele buletine de ştiri şi dezbateri ale zilei de la România Actualităţi dar şi emisiunile din tronsoanele orare 21-23 şi 24-08 sunt preluate de Arena FM Chişinău, ne-a declarat Marian Voicu.

--fb2Arena FM realizează propriile buletine de ştiri de 15 minute la orele 8.00, 14.00 şi 19.00 dar şi dezbateri sociale, politice şi economice.

Printre acestea, Ora de Vârf, realizată de Vlad Ţurcanu, şi Mai aproape de Europa, realizată de jurnalista Stela Popa.

Emisiunile Arena FM

Difuzată de luni până vineri între 08:00 și 11:00, Arena Dimineţii este o emisiune tip magazin care îşi propune să surprindă pulsul matinal al ţării. Moderatoarea abordează temele zilei, oferind informaţiile necesare unui început de zi plăcut, intersant, şi optimist.

Ştiri, revista presei, informaţii din trafic, sfatul medicului, recomandări sunt prezente la Arena Dimineţii.

Producător Violeta Vasilică, realizator Alina Stoianov.

Revista presei

În fiecare zi, de luni până vineri, după Jurnalul de la ora 11.00, Redacţia Ştiri prezintă trei reviste ale presei: presa şi blogurile din Republica Moldova, presa din România, cu sprijinul Radio România Actualităţi şi presa internaţională.

Cele trei reviste ale presei sunt comentate, pe rând, de luni până joi, de Cătălin Gomboş și un invitat ales dintre principalii publicişti din Republica Moldova.

Vineri, gazdele emisiunii sunt Ala Boţan şi Mariana Vasilache iar invitatul este un jurnalist din presa locală.

Fonograful de marţi

La Fonograful de marți, Silvia Grigore prezintă cele mai noi înregistrări din studiourile locale și realizează un interviu cu un specialist care activează în domeniul muzicii. În fiecare marţi după Ştirile de la ora 12:00.

Ora de vârf

De luni până vineri, la 14.15, Vlad Ţurcanu dezbate în direct evenimentul central al zilei la Ora de Vârf.

Invitaţii emisiunii sunt protagonişti ai evenimentelor relatate, dar şi persoane afectate direct de eveniment. Ascultătorii pot participa la emisiune adresând întrebări la telefon sau prin sms-uri.

Fonograf Minimax

Miercuri Victor Buruiană propune spre audiţie un program gen mini-max - minimum vorbă, maximum muzică.

Săptămâna într-o oră

În fiecare vineri, de la 11.15 la 12.00, Mira Gomboş şi sociologul Dan Dungaciu comentează şi analizează cele mai importante evenimente ale săptămânii.

Împreună cu ascultătorii, realizatorii se uită retrospectiv şi introspectiv la momentele care au marcat actualitatea internă şi internaţională.

Noii barbari

"Noii barbari" este o emisiune de cultură alternativă care îşi propune să demonstreze că persoanele care cred că arta şi literatura basarabeană sunt depăşite se înşală amarnic.

Emisiunea încercă să arate că proza, poezia sau teatrul basarabean sunt performante şi, prin cele mai bune producţii ale sale, pot fi competitive şi pe plan european. "Noii barbari" este o emisiune care îşi doreşte să promoveze ceea ce este autentic şi valoros în cultura română din Republica Moldova.

Realizator Dumitru Crudu.

Fonograful de vineri

La Fonograful de vineri, Victor Buruiană invită în studio un interpret de muzică ușoară, rock, folk sau jazz.

Punct.MD

La Punct.MD, în fiecare săptămână sunt prezentaţi oameni, care după ce au fost plecaţi din ţară, au ales să revină acasă şi îşi găsesc rostul acasă.

Sunt oameni care au ales să pună punctul în Moldova. În contrapunct sunt prezentate şi poveştile moldovenilor care au ales să rămână peste hotare.

Emisiunea este difuzată în fiecare joi la 19:15, realizator fiind Victoria Coroban.

Istoria la pachet

Este o emisiune pentru consumatorul de istorie, deopotrivă pasionat de trecutul istoric și exigent faţă de modul în care faptele sunt aduse în faţa sa.

Realizator Gheorghe Cojocaru

Ora de muzică

O emisiune care se difuzează luni după ştirile de la ora 12, în care Victor Buruiană aduce informaţii din istoria genurilor muzicale, povestește despre evenimente, muzică şi muzicieni.

Muzica neamului

O emisiune muzicală despre viaţa şi activitatea artistică a interpreţilor şi instrumentiştilor de muzică folclorică şi cu multă muzică etno-folclorică şi de autor.

Realizator Silvia Grigore

Căile Cărţii / Casa greierului


Revistă radiofonică în două părţi (pentru cărturari şi cărţi), destinată cărturarilor, făcătorilor şi căutătorilor de carte.

Realizator Iulian Filip.

Mai aproape de Europa

O emisiune de dezbatere și analiză. Realizatorii îşi propun să informeze publicul în legătură cu evenimentele care au loc în Republica Moldova şi care o apropie de Europa.

Invitate la microfon sunt personalităţi din România și din Republica Moldova, care activează în diferite domenii: politic, economic, social şi cultural.

Nu este uşor să reuneşti malurile de Prut într-o emisiune, dar, merită! Republica Moldova poate fi adusă mai aproape de Europa și pe calea undelor, iar jurnalista Stela Popa încearcă să facă asta săptămânal, miercuri seara, cu începere de la ora 20.00 la Arena FM.

Portret public

Portret Public este un talk-show radiofonic cu personalităţi fără de egal.

Moderatorul încearcă să găsească cele mai utile întrebări şi răspunsuri la cele mai presante probleme ale timpului împreună cu cei ma iubiţi dintre pământeni.

Realizator Gheorghe Filip Bârsanu.

Tonomatul lui Johnny


"Tonomatul lui Johnny" este o oră dedicată creaţiilor muzicale, ce au lăsat o amprentă în istoria muzicii mondiale.

În acelaşi timp, este o oră de discuţii pe teme ce fac parte din viaţa cotidiană.

Realizator Johnny Alici.

Cadre sonore

Emisiunea difuzată miercuri începând cu ora 12.03 readuce în prim-plan cele mai frumoase filme şi cele mai îndrăgite coloane sonore.

Realizator Andrei Mîţu.

Chişinău mon amour

File sonore din istoria oraşului. Cunoaşterea trecutului oraşului Chişinău, de la cartierele vechi la cele noi, este echivalentă cu parcurgerea unei lecţii.

Adriana Andrei şi Emilia Gheţu îi invită pe ascultători să redescopere trecutul oraşului Chişinău.

România Actualităţi, preluat de Arena FM din R. Moldova
În lume 21 Iulie 2011, 12:28

România Actualităţi, preluat de Arena FM din R. Moldova

Locuitorii din Chişinău, Cahul, Tighina şi alte câteva oraşe din Republica Moldova pot asculta emisiuni Radio România...

România Actualităţi, preluat de Arena FM din R. Moldova
Laureații Galei Premiilor Radio România Cultural 2024
Cultură 23 Aprilie 2024, 18:53

Laureații Galei Premiilor Radio România Cultural 2024

Singurul eveniment care premiază toate domeniile culturii din România, a avut loc luni, 22 aprilie, în prezența unui public...

Laureații Galei Premiilor Radio România Cultural 2024
Laureații Galei Premiilor Radio România Cultural 2024
Cultură 23 Aprilie 2024, 09:36

Laureații Galei Premiilor Radio România Cultural 2024

Diplomele galei, adevărate opere de artă, au fost desenate de pictorul Ștefan Câlția.

Laureații Galei Premiilor Radio România Cultural 2024
Două filme românești, în selecția oficială a Festivalului de Film de la Cannes
Cultură 23 Aprilie 2024, 08:06

Două filme românești, în selecția oficială a Festivalului de Film de la Cannes

A 77-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 14-25 mai.

Două filme românești, în selecția oficială a Festivalului de Film de la Cannes
Ministerul Culturii, bani pentru completarea colecțiilor de patrimoniu administrate de trei muzee
Cultură 22 Aprilie 2024, 22:30

Ministerul Culturii, bani pentru completarea colecțiilor de patrimoniu administrate de trei muzee

Ministerul Culturii acordă 1,5 milioane de lei pentru completarea colecțiilor de patrimoniu administrate de trei muzee.

Ministerul Culturii, bani pentru completarea colecțiilor de patrimoniu administrate de trei muzee
Urări de Paştele Evreiesc
Cultură 22 Aprilie 2024, 21:24

Urări de Paştele Evreiesc

În mesajul transmis astăzi cu prilejul Sărbătorii de Pesah, Paştele Evreiesc, preşedintele Klaus Iohannis a apreciat...

Urări de Paştele Evreiesc
Gala Premiilor Radio România Cultural
Cultură 22 Aprilie 2024, 18:36

Gala Premiilor Radio România Cultural

Sunt recompensate cele mai importante reuşite ale culturii autohtone din anul 2023.

Gala Premiilor Radio România Cultural
Pianista Sînziana Mircea va fi premiată la Gala Premiilor Radio România Cultural
Cultură 22 Aprilie 2024, 14:36

Pianista Sînziana Mircea va fi premiată la Gala Premiilor Radio România Cultural

Pianista Sînziana Mircea, care a cântat pe marile scene din Europa, America de Nord şi Asia, va fi premiată în această seară...

Pianista Sînziana Mircea va fi premiată la Gala Premiilor Radio România Cultural