Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Vineri, 10 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

27 Noiembrie 2017
Vizualizari: 1276
Comentează add

Radio România a deschis, duminică, la Bucureşti, seria manifestărilor prilejuite de Centenarul Marii Uniri din 1918.

Radio România, prima manifestare prilejuită de Centenarul Marii Uniri

florin-lepadatu

 

Radio România a deschis, duminică, la Bucureşti, seria manifestărilor prilejuite de Centenarul Marii Uniri din 1918.

Pe scena Teatrului Naţional "Ion Luca Caragiale" a avut loc un concert de muzică clasică al Orchestrei Române de Tineret, sub bagheta dirijorului Cristian Măcelaru.

Evenimentul a fost organizat de Guvern, prin Ministerul Culturii şi al Identităţii Naţionale.

Reporter Andrei Şerban : "De pe scena Sălii mari a Teatrului Naţional, ministrul culturii, Lucian Romaşcanu, a arătat că sărbătoarea Centenarului trebuie să fie spre unirea tuturor românilor, despre solidaritate şi despre o mai bună înţelegere între noi ca români, fie în ţară, fie în afara ei.

Lucian Romaşcanu crede că Marea Unire trebuie să fie un exemplu pentru viitor.

Lucian Romaşcanu: "Aniversarea Marii Uniri trebuie să iasă din cercul strâmt al abordărilor politice şi să ajungă până la cele mai ascunse straturi ale României profunde.

Acolo vom găsi energia şi înţelepciunea necesare pentru a genera un nou proiect de ţară, un proiect de ţară care să unească din nou, la fel ca acum 100 de ani, întreaga societate românească şi care să fie expresia sinceră a faptului că fiecare dintre noi avem dorinţa ca România să reuşească, atât acasă, cât şi în lume."

La rândul său, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a arătat că Unirea de la 1 Decembrie 1918 a însemnat unificarea românilor într-o naţiune indivizibilă şi o decizie profund democratică.

Călin Popescu-Tăriceanu: "Unirea a fost, în instanţa sa istorică, un act eminamente democratic, primul de acest fel înfăptuit de români. 1 Decembrie nu este numai ziua în care naţiunea s-a desăvârşit prin unirea tuturor românilor în cuprinsul aceluiaşi stat, 1 Decembrie este deopotrivă şi ziua în care ar trebui să celebrăm democraţia reprezentativă şi pluralismul."

Evenimentul de aseară a cuprins şi un program de muzică clasică propus de Orchestra Română de Tineret, condusă de Cristian Măcelaru.

Soliştii evenimentului au fost, printre alţii, soprana Adela Zaharia, care a câştigat anul acesta concursul organizat de Plácido Domingo, tenorul Ştefan Pop ,câştigător al aceleiaşi competiţii în 2010 şi violonistul Ştefan Tarara, distins cu premiul I la Concursul "George Enescu"."


Etichete Radio RomâniaconcertMarea unire

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live