Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Miercuri, 25 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România

19 Septembrie 2016
Vizualizari: 1824
Comentează add

Preşedinţii celor mai puternice servicii publice de media de pe cinci continente vor decide în 2017 la Bucureşti viitorul serviciilor publice de radio și televiziune.

Radio România, în elita mondială a serviciilor publice radio-tv

radio-romania

Ovidiu Miculescu - Preşedinte Director General Radio România, în momentul anunţului preluării de către România a conferinţei PBI.

Ultimii ani au dovedit deja eficienta Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR), institiutie publica ce s-a impus treptat nu doar pe piata radio din Romania ci si la nivel european, apoi mondial. In conditiile in care mediile publice de informare au pierdut din audienta in competitia cu mediile private, in mod unic pentru Europa, Radio Romania a reusit sa se impuna ca audienta nu doar pe piata interna ci si ca institutie media de elita in randul radiourilor si televiziunilor publice din lume.

Este pentru prima dată când o astfel de reunune este găzduită de Romania și, în mod aproape exlcusiv, evenimentul va fi găzduit doar de un post public de radio. În mod obișnuit, astfel de reuniuni de amploare sunt găzduite de posturile publice de televiziune ce includ și posturi de radio. De această dată, în România, Radioul Public este cel recunoscut ca reprezentare pentru mediile publice din România. Societatea Română de Radiodifuziune se impune astfel ca principal brand media public din România pentru toate corporațiile publice media din lume.

Recunoașterea internațională Radio România

În perioada 14 – 16 septembrie 2016 a avut loc la Montreal, Canada, conferinţa PBI Montreal 2016, sub titlul The Next Future: Connecting the Digital Generation to Public Broadcasting, care a reunit reprezentanţi ai radiourilor şi televiziunilor publice de pe toate continentele.

Cifrele de audienta din Romania dar si echilibrul pe palierul economic al Societatii Romane de Radiodifuziune au impus Radio Romania atat in relatia cu Asia-Pacific, acolo unde SRR este membru asociat alaturi de BBC si Deutche Welle, cat si in relatia cu toate mediile publice on-air din lume. Toate aceste asset-uri, calitati si rezultate au condus la un rezultat unic pentru Romania: SRR va gazdui summitul special, anual, al tuturor posturilor publice din lume.
 

Scopul principal al întâlnirii l-a constituit una dintre cele mai importante şi actuale probleme cu care se confruntă astăzi difuzorii publici de radio şi de televiziune: atragerea publicului tânăr către radioul şi televiziunea publică, în era digitală.

Domenii cheie ale mediilor publice au fost stabilite în Canada, înainte de reuniunea de la București:

- perspective şi strategii de ultima oră ale managerilor marilor corporaţii publice de radio şi de televiziune pentru a atrage şi a menţine interesul generaţiilor tinere;

- puncte de vedere pertinente din partea sectorului privat;

- oportunitatea colaborării cu marile platforme de distribuţie a conţinutului online: Google, Facebook, You Tube.

Întâlnirea de la Montreal s-a constituit într-o reală platformă de dezbatere şi schimb de experienţă, o platformă de expunere a unor strategii punctuale de atragere a publicului tânăr, de tehnici de a te face ascultat/vizionat în condiţii de concurenţă cu media comercială şi cu explozia de informaţie din mediul online.

Gazdele au transmis un mesaj puternic cu privire la rolul culturii în conturarea unui profil clar definit al radioului şi televizunii publice de astăzi. De asemenea, viitorul jurnalismului a fost una dintre temele care s-a bucurat de un interes special în rândul participanţilor.

Radio România preia ștefeta PBI

La finalul conferinţei de la Montreal, preşedintele CBC/Radio Canada, Hubert T. Lacroix a predat ştafeta preşedintelui Radio România - Ovidiu Miculescu, pentru organizarea ediţiei de anul viitor a conferinţei PBI la Bucureşti.

Preşedinţii celor mai puternice servicii publice de media de pe cinci continente vor decide viitorul industriei de radio şi televiziune în 2017 la Bucureşti.

Public Broadcasters International (PBI) este singura asociaţie a directorilor generali şi preşedinţilor celor mai importante posturi publice de radio şi televiziune din lume.

 

Hubert T. Lacroix, CEO CBC / Radio Canada: „Suntem extrem de recunoscători faţă de Radio România pentru că a acceptat să găzduiască conferinţa Public Broadcasters International 2017. Propunerea a venit din partea NHK Japonia şi a fost aprobată de către Comitetul Director al PBI. Aceasta întâlnire e importantă pentru că toţi conducătorii de radio şi televiziune din lume se întâlnesc doar o dată pe an şi ne bucurăm că Radio Romania a ales să ne fie gazdă şi să continue dezbaterile pe care le-am început aici, la Montreal.”

Ovidiu Miculescu, Preşedinte Director General Radio România:

Probabil nu este întâmplător faptul că după 40 de ani de când Nadia Comăneci a cucerit Montrealul, Radio România, tot aici, într-o competiţie acerbă şi în prezenţa majorităţii celor mai puternice servicii publice media din lume repetă oarecum o performanţă românească excepţională şi câştigă la Montreal.

Cu siguranţă este cel mai bun moment în care se află Radio România de mulţi ani încoace. Este, dacă vreţi, confirmarea supremă a faptului că Radio România este în elita mondială a serviciilor publice.

După cum aţi văzut a fost un moment extrem de dens, Radio România a primit această nominalizare din partea Comitetului Director al PBI la propunerea Japoniei.

Suntem extrem de onoraţi şi totodată extrem de responsabili pentru că trebuie să demonstrăm nu numai în activitatea pe care o desfăşurăm zi de zi ci şi în plan internaţional că suntem printre cei mai buni din Europa şi nu numai.

Este o chestiune care obligă, iar momentul actual arată întregii comunităţi mondiale a serviciilor publice că Radio România ocupă un loc de frunte în această ierarhie.

Totodată vreau să subliniez faptul că această nominalizare a Radio România şi includerea ei în elita serviciilor publice de media din lume este rezultatul performanţelor pe care le realizăm în plan intern, zi de zi.

Aceste lucruri se văd, pentru că organizarea reuniunii PBI la Bucureşti este unul din rezultatele care confirmă performanţa pe care o face zi de zi Radio România.

Doresc să le mulţumesc cu acest prilej şi în acest moment colegilor mei şi mai ales milioanelor de români care ne ascultă, pentru că este şi performanţa lor”.

Toshiyuki Sato, secretar general Public Broadcasters International (PBI):

Nu am apelat niciodată la România până acum, dar am avut experienţa participării la o întâlnire organizată de Radio România şi am fost foarte impresionat de modul profesionist în care găzduiţi o întâlnire internaţională.

Am devenit interesat de problemele cu care noi, producătorii de radio şi televiziune, ne confruntăm şi astfel, am crezut că este o idee bună ca Radio România să găzduiască conferinţa PBI de anul viitor. PBI este o organizaţie unică, este o asociaţie liberă a managerilor de rang înalt: preşedinti, CEO, directori generali, dar şi a profesioniştilor de rang înalt: directori de programe, jurnalişti sau manageri.

Ei schimbă perspective şi experienţe, schimbă informaţii şi prin aceste metodologii pot acumula alte experienţe cu care s-au confruntat alte ţări, unde avem probleme similiare.

Totodată, ne putem conecta unii cu alţii, de exemplu dacă eu vă cunosc la Bucureşti şi dacă avem aceleaşi probleme, atunci putem comunica foarte uşor pentru că ne cunoaştem şi ne-am văzut faţă în faţă.

Jean Paul Philippot, Preşedintele EBU:

PBI este cea mai mare întâlnire, la nivel global, a preşedinţilor radiourilor şi televiziunilor publice ale lumii.

Aşadar este un moment important pentru întâlniri, schimburi de experienţă, şi un important moment pentru a împărtăşi unii altora încercările majore ale fiecăruia.

Faptul că următoarea întâlnire PBI va fi găzduită de România este simbolică şi importantă în acelaşi timp.

Pentru prima dată o întâlnire PBI va fi ţinută în Europa de Est, prima dată în România.

Într-o lume în plină schimbare este important ca reuniunea PBI să aibă loc în diverse colţuri ale lumii în fiecare an.

Îţi oferă o imensă oportunitate de a descoperi în fiecare an altă ţară, dar şi oportunitatea de a descoperi diversitatea, specificul şi energia radiourilor si televiziunilor publice din est şi de a demonstra întregii lumi că o ţară estică precum România este parte a acestei uniuni globale şi îi respectă şi promovează valorile, încercând să facă tot posibilul să câştige audienţa (publicul), să convingă fiecare cetăţean prin metode creative să consume conţinutul postului.

Şi să nu uităm că în spatele industriei avem echipe profesioniste care promovează valorile posturilor publice de radio.

Aşadar întâlnirea de la Bucureşti de anul viitor este un moment unic, o imensă oportunitate la nivel mondial de a conecta toţi preşedinţii radiourilor si televiziunilor publice ale lumii. Abia aştept să ajung acolo anul viitor.

Public Broadcaster International – PBI
 
Directori de servicii publice de radiodifuziune din întreaga lume s-au intâlnit anual, incepand cu anul 1990 pentru a împărtăși experiențe și idei despre cele mai bune modalităţi de  a face față provocărilor unice cu care se confruntă servicii publice de mass-media.
 
PBI a fost creat la inițiativa, printre altele, PBS, CBC și TV Ontario din America de Nord și în curând s-au alăturat mulți alții, inclusiv BBC, NHK, KBS, SVT, DR, NRK, SABC, RTE și France Télévisions. De atunci, mai mult de 80 de radiodifuziune de serviciu public - care reprezintă toate continentele - au devenit membri. Conferința de PBI are loc de obicei în toamnă și este găzduita de către un radiodifuzor membru care reprezintă diferite continente prin rotație. Serviciile publice din America de Nord, Africa, Asia și Europa au găzduit ulterior astfel de conferințe.
 
Calitatea de membru garantează participarea la Conferința PBI și accesul la informație strategice din domeniu. Conferinta  este deschisa numai  pentru serviciile publice care oferă programe și știri pentru toate segmentele de public și care sunt obligate, prin lege sau de statut, sa serveasca interesele publice generale. PBI este o organizatie non-profit. Cotizațiile de membru, care contribuie la fiecare conferință anuală depind de mărimea radiodifuzorului. Calitatea de membru asociat este de asemenea posibila.

Directori executivi de la cele mai multe dintre importante grupuri media de servicii publice și reprezentanții organismelor internationale (ABU, EBU, PMA, SABA) se întâlnesc în cadrul conferinței de trei zile.

Conferintele PBI au avut loc in:

    2016 Montreal
    2015 Munich
    2014 Rio de Janeiro (Brasil) EBC
    2013 Washington (US) PBS
    2012 London (UK) BBC
    2011 Singapore MediaCorp
    2010 Sintra (Portugal) RTP
    2009 Kyoto (Japan) NHK
    2008 Arles (France) Francetelevisions
    2007 Seoul (Korea) KBS
    2006 Maputo (Mozambique) RM, TVM
    2005 Oslo (Norway) NRK
    2004 Macao (China) TDM
    2003 Krakow (Poland) Polish TV
    2002 Hong Kong (China) RTHK
    2001 Toronto (Canada) TVOntario, CBC
    2000 Cape Town (South Africa) SABC
    1999 Belfast (UK) BBC
    1998 Biarritz (France) Francetelevisions
    1997 Washington DC (USA) PBS
    1996 Kuala Lumpur (Malaysia) RTM
    1995 Prague (Czech) CTV
    1994 Stockholm (Sweden) SVT
    1992 Brussels (Belgium) BRTN
    1991 Toronto (Canada) TV Ontario


Etichete Public Broadcasters InternationalPBIpreşedintele Radio RomâniaOvidiu MiculescuRadio Româniaîn elita mondială a serviciilor publice de mediaPBI Romania 2017

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live