Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: INTRE SACRU SI PROFAN Miercuri, 25 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România

18 Noiembrie 2013
Vizualizari: 1444
Comentează add

Din studioul special amenajat la Romexpo se vor transmite emisiunile Timpul prezent, Vorba de cultură, Ştiinta în cuvinte potrivite şi Noua revistă vorbită.

Radio România Cultural citeşte pe frecvenţa Gaudeamus!

radio-romania

Vizitatori la Târgul Gaudeamus. Foto: Arhivă

Radio România Cultural citeşte şi emite pe aceeaşi frecvenţă cu cea Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus! Emisiuni, dezbateri, reportaje, vox-pop-uri, evenimente speciale vor aduce din nou atmosfera acestei sărbători a cărţii în casele ascultătorilor din toată ţara.

Din studioul special amenajat se vor transmite emisiunile Timpul prezent (20, 21 noiembrie, de la ora 11:30 - moderatori Adela Greceanu şi Matei Martin), Vorba de cultură (20, 21 şi 22 noiembrie, de la ora 12:00 - moderatori Ema Stere şi Attila Vizauer), Ştiinta în cuvinte potrivite (20, 21 şi 22 noiembrie, de la ora 13:15 - moderatori Corina Negrea şi Dan Manolache) şi Noua revistă vorbită (22 noiembrie, de la ora 15:00, moderator Adela Greceanu).

Ziua de vineri, 22 noiembrie, este dedicată de Radio România Cultural, prin evenimentele organizate, celor mai tineri dintre ascultătorii săi.

La ora 15:00 la Ceainăria Gaudeamus se va lansa BookCrossing pentru liceeni. Bookcrossing pentru liceeni este o variantă a programului internaţional Bookcrossing, lansat în România în 2009 de Radio România Cultural. Regulile generale ale Bookcrossing se păstrează, dar sunt adaptate acum pentru liceeni.

Bookcrossing este un proiect care încurajează lectura şi generozitatea. Cărţile Bookcrossing circulă de la un cititor la altul: cine găseşte o carte Bookcrossing în oraş o citeşte, lasă un scurt mesaj pe Bookcrossing.com sau pe site-ul proiectului RRC, şi o repune în circulaţie, într-un crossing zone.

Bookcrossing pentru liceeni păstrează crossing zone-urile şi adaugă ideea ştafetei: cărţile vor fi predate de la un elev la altul, iar liceenii vor putea „adopta” cărţi, pe care le vor urmări în drumul lor prin şcoli şi licee. Se vor organiza competiţii Bookcrossing între licee: cine va reuşi să înregistreze cele mai multe „salturi” ale unei singure cărţi.

La lansarea de la Târgul Gaudeamus vor participa elevii Şcoala MEA, alături de Cătălin Sturza, realizator de emisiuni RRC şi coordonator al proiectului, de Corina Stoicescu şi de Mihaela Ţigănilă, fondatoare ale Liceului Teoretic Şcoala MEA.

De ce este bine să circule cărţile şi mai ales să fie citite aflăm imediat după, la ora 15:30, tot la Ceainăria Gaudeamus unde va avea loc lansarea proiectului: Conferinţele Civice „Despre buna folosinţă a lecturii”. Conferinţele pun în valoare liceeni şi profesori care intră în dialog şi dezbatere cu reprezentanţi ai comunităţii literare şi culturale româneşti. Startul seriei pilot de 3 conferinţe are loc în cadrul Târgului Internaţional Gaudeamus.

Invitaţi: Sorin Despot şi Costi Rogozanu.

Comunitatea culturală ştie că în liceele din toate localităţile din România se află, la vârsta adolescenţei, toţi potenţialii cititori, dar şi viitorii scriitori, jurnalişti sau critici şi îndrumătorii lor. Ceea ce face proiectul „Despre buna folosinţă a lecturii” este să provoace întâlnirea dintre aceştia într-o formulă care are ca punct de start un debate (dezbatere pro-contra) în care elevi şi profesori fac echipe alături de personalităţi culturale (scriitori, manageri, editori, critici).

Abordarea pro-contra este una dinamică şi provocatoare, dând şanse egale fiecăreia dintre părţi pentru a „câştiga” votul audienţei, dar şi pentru a crea un spectacol de idei atractiv pentru elevi. Iniţiat de ARDOR (Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică) în parteneriat cu Asociaţia Culturală BookMag şi cu Radio Romania Cultural, proiectul este posibil prin sprijinul Fundaţiei Raţiu din Marea Britanie, iar parteneri educaţionali sunt Editura Cartea Românească şi Editura Polirom.

O manifestare deja tradiţională Finala concursului naţional de lectură „Mircea Nedelciu”, ediţia a XI - a este programată sâmbătă, 23 noiembrie, între orele 13:00-15:00 la Bursa de contacte, nivel 3.20. Organizatori: Echipa Gaudeamus şi Radio România Cultural. Prezentator şi realizator: Mirela Nicolae.

Duminică, 24 noiembrie, orele 11:00-13:00 la Bursa de contacte, nivel 3.20, vorbim despre Bibliotecile din România - între incertitudini şi speranţe. Dezbaterea este realizată cu sprijinul Universităţii din Bucureşti, Facultatea de Litere - Specializarea Stiinte ale Informării şi Documentării, Biblioteca Pedagogică Naţională "I. C. Petrescu", Biblioteca Metropolitană, Asociaţia Bibliotecarilor din România în cadrul programului de diseminare a proiectului Acces – Formarea Profesională Continuă, Calificare/Recalificare – Garanţia succesului pe piaţa muncii pentru angajaţi , proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013.

Realizatori: Mirela Nicolae si Mirela Stana - Radio Romania Cultural.


Etichete GaudeamuscartetârgRRCculturăRadio RomâniaARDORlibrărie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live