Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... Sâmbătă, 01 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc

29 Martie 2014
Vizualizari: 1452
Comentează add

După Ucraina, Republica Moldova este ţara care va resimţi ce înseamnă competiţia crescândă dintre Rusia şi Occident, avertizează analiştii americani de la Stratfor.

R. Moldova "va resimţi competiţia dintre Rusia şi Occident"

doina-saiciuc

Foto: Arhivă.

După Ucraina, Republica Moldova este cel mai probabil ţara care va resimţi şi ea ce înseamnă competiţia crescândă dintre Rusia şi Occident, în legătură cu fosta periferie sovietică, avertizează analiştii americani de la Stratfor.

Ca atare, trebuie să ne aşteptăm ca Moscova să depună eforturi susţinute pentru a submina apropierea Moldovei de Uniunea Europeană.

Potrivit unui raport secret al serviciilor de intelligence americane, Moscova a continuat comasarea de trupe la graniţa cu Ucraina.

Acest fapt i-a determinat pe membrii republicani ai Comitetului Serviciilor Armate al Camerei Reprezentanţilor să trimită miercuri seara preşedintelui Obama o scrisoare în care îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu o posibilă invazie rusească a estului Ucrainei.

Aceasta a modificat analiza noastră, în sensul că potenţialul unei incursiuni a Rusiei este mai probabil decât am crezut înainte, a spus un oficial al Adminsitraţiei Obama, citat de revista "Foreign Policy".

Cert este că, aşa cum remarcă corporaţia privată de intelligence "Stratfor", în vreme ce impasul dintre Rusia şi Occident cu privire la Ucraina continuă, au crescut tensiunile în legătură cu încercuirea vecinului Ucrainei, Moldova.

Cel mai recent, exerciţiile militare ruseşti de la 25 martie, din Transnistria, au alimentat aceste tensiuni.

Republica Moldova, "în vizorul" intereselor Rusiei

Rusia are multe instrumente economice, politice şi de securitate pe care să le folosească în Moldova, ca răspuns la eforturile de integrare europeană ale acesteia, iar Rusia le poate folosi pentru a destabiliza ţara, dacă nu chiar pentru a o face să deraieze de la parcursul integrării sale.

După Ucraina, Moldova este cel mai logic şi cel mai probabil ţara care va resimţi ce înseamnă competiţia crescândă între Rusia şi Occident în legătură cu fosta periferie sovietică.

Pentru că interesele strategice ale Rusiei sunt, ca şi în cazul Ucrainei, ca Moldova să rămână o ţară care să nu fie parte a structurii alianţei occidentale, Rusia va lucra din greu să submineze eforturile de integrare ale Moldovei în Uniunea Europeană, aşa cum a făcut-o şi cu Ucraina.

Politologul George Friedman, preşedintele Corporaţiei private de intelligence "Stratfor", spune că o intervenţie militară directă a Statelor Unite în Ucraina nu este posibilă în primul rând pentru că Ucraina este o ţară mare, iar forţele necesare pentru a o apăra ar excede capacităţile Statelor Unite.

În al doilea rând, asigurarea unei asemenea forţe ar necesita un sistem logistic care nu există şi ar fi nevoie de mult timp pentru a-l construi.

Ucraina nu poate opune o forţă egală Rusiei

În fine, o asemenea intervenţie ar fi de neconceput fără un sistem de alianţe puternic, ce ar trebui să se extindă din vest până în jurul Mării Negre.

Statele Unite pot furniza sprijin economic şi politic, dar Ucraina nu poate opune o forţă egală Rusiei, iar Statele Unite nu pot escalada până la punctul de a-şi folosi propriile forţe.

Ucraina ar fi un teren de luptă în care forţele ruseşti ar avea avantaj, iar o înfrângere a Statelor Unite acolo ar putea fi posibilă.

Dacă Statele Unite aleg totuşi să confrunte Rusia cu o componentă militară, crede George Friedman, aceasta ar trebui să se întâmple pe un perimetru stabil şi pe un front cât de larg posibil, pentru ca Rusia să îşi împrăştie resursele şi pentru a reduce deci probabilitatea unui atac rusesc în oricare dintre puncte, din cauza temerilor de represalii în alte arii.

George Friedman crede că mecanismul ideal pentru o asemenea strategie ar fi NATO, care are ca membre aproape toate ţările vitale într-o asemenea situaţie, mai puţin Azerbaidjanul şi Georgia.

NATO, o alianţă "nefuncţională"

Problema este însă că NATO nu este o alianţă funcţională.

Ea a fost concepută să lupte în războiul rece pe o linie mult mai la vest decât linia curentă şi, mai important, exista atunci o unitate de principiu că Uniunea Sovietică reprezenta o ameninţare existenţială pentru Europa Occidentală, or, acest consens nu mai există acum.

Ţările europene au percepţii diferite despre Rusia şi temeri diferite.

Pentru mulţi, crede George Friedman, chiar în faţa acţiunilor Rusiei în Ucraina, o refacere a războiului rece ar fi o situaţie mai rea decât acomodarea la actuala situaţie.

În plus, sfârşitul războiului rece a rezultat într-o masivă reducere a forţelor miliatre în Europa.

Alianţei Nord-Atlantice îi lipseşte pur şi simplu forţa de a interveni, dacă nu şi-o construieşte imediat şi în mod masiv, or, această voinţă nu va exista, fie şi numai din raţiuni financiare.

Pe de altă parte, NATO are nevoie de unanimitate pentru a acţiona, iar această unanimitate nu există. 


Etichete Republica MoldovaUcrainaRusiaUESUANATOMoscovaTransnistriaStratforstrategieMarea NeagrăconflictGeorge Friedmanrăzboi rece

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live