Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Tatal nostru * Imnul national Luni, 06 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Gomboş

24 August 2019
Vizualizari: 811
Comentează add

E puţin probabil ca la summit să fie găsite soluţii pentru a rezolva tensiunile comerciale bilaterale şi mai ales disputele dintre Statele Unite şi China.

"Puține motive de optimism" la summitul G7, de la Biarritz "Puține motive de optimism" la summitul G7, de la Biarritz - Conține video

catalin-gombos

Summit G7.         Foto: Arhivă.

Războiul comercial dintre Statele Unite şi China, tensiunile cu Iranul din Golf sau schimbările climatice sunt câteva dintre dosarele care marchează summitul principalelor şapte puteri industrializate ale lumii, care începe astăzi în staţiunea franceză Biarritz.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, gazdă a summitului de trei zile al liderilor G7, speră că reuniunea de la Biarritz va fi un prilej pentru a relansa multilateralismul şi a promova democraţia şi egalitatea de gen.


Ameninţarea schimbărilor climatice şi măsurile care ar trebui luate pentru combaterea acestora se află, de asemenea, pe agenda preşedintelui francez.

Reuters notează că, în ciuda acestor intenţii, există puţine motive de optimism.

Stilul preşedintelui american Donald Trump, care pare predispus la confruntări în cadrul întâlnirilor de acest gen, sugerează că nu sunt foarte multe şanse pentru a se ajunge la vreun acord semnificativ şi toată lumea îşi aminteşte atmosfera tensionată în care s-a încheiat precedentul summit G7, de la care liderul american a plecat înainte de final.

De altfel, tocmai pentru a evita o situaţie jenantă, Franţa a decis că anul acesta nu va exista un comunicat final al summitului.

E puţin probabil ca la summit să fie găsite soluţii pentru a rezolva tensiunile comerciale bilaterale şi mai ales disputele dintre Statele Unite şi China.


Criza din Golf, amplificată după retragerea americană din Acordul Nuclear cu Iranul, ar putea fi, de asemenea, discutată în cadrul summitului.

În sfârşit, un alt dosar complicat este cel al reprimirii Rusiei în grupul puterilor industrializate, o decizie care pare agreată de Donald Trump, dar a fost respinsă de europeni.

VIDEO. Sosirea liderilor G7 la summit-ul de la Biarritz. Sursa: youtube/Euronews.


Etichete Dosaresmmitul G7BiarritzEmmanuel Macrondonald trumpsuafrantachinarusia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live