Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIO NOCTURNA (continuare) Duminică, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

2 Noiembrie 2015
Vizualizari: 1738
Comentează add

Negocierile de la Viena privind Siria pare că au deschis calea unei firave speranţe de soluţionare pe cale politică a conflictului din această ţară.

Puterea şi opoziţia din Siria vor forma "o administraţie de tranziţie"

alexandru-beleavski-moscova

Foto: captură video.

Convorbirile de joi şi vineri, precedate de un adevărat tur de forţă politico-diplomatic au creat pentru prima dată în ultima perioadă o oportunitate reală de lansa în Siria un proces politic care să ducă la încetarea sângerosului conflict civil şi concentrarea eforturilor împotriva Statului Islamic şi altor formaţiuni teroriste, atât în Siria, cât şi în Irak.

Un rezultat important al acestor demersuri a fost invitarea Iranului, care îl susţine pe Bashar al-Assad, inclusiv cu trupe şi armament, Rusia obţinând în persoana Teheranului şi un potenţial aliat la aceste negocieri.

Consensul la care s-a ajuns la Viena defineşte ca lipsită de alternativă soluţia politică şi prevede angajarea de negocieri directe între Guvernul de la Damasc şi o delegaţie unită a opoziţiei siriene.

La finalul acestui proces v-a trebui formată o adminsitraţie de tranziţie, care să elaboreze noua constituţie a Siriei şi să organizeze alegeri generale.

În momentul de faţă, lansarea procesului politic depinde înşă de depăşirea divergenţelor, uneori irevocabile, între variile formaţiuni ale opoziţiei siriene, interne şi externe, politice şi înarmate.

Sarcina, aproape imposibilă, de a realiza aceasta în două săptămâni, până la următoarea reuniunea internaţională, revine emisarului secretarului general ONU, Staffan de Mistura, şi echipei sale. Un rol decisiv îl va avea capacitatea actorilor străini de a influenţa formaţiunile opoziţiei siriene.

Unul din principalele compromisuri la care s-a ajuns în cadrul conferinţei, este acceptul statelor occidentale şi adversarilor regionali ai lui Bashar al-Assad ca aceasta să fie parte, deocamdată cel puţin, a procesului politic.

Principalele divergenţe între acesta şi Rusia se referă în continuare la viitorul lui Bashar al-Assad. Adversarii liderului de la Damasc consideră că Assad nu-şi are locul în nicio formulă finală a puterii.

Rusia susţine că doreşte ca soarta acestuia să fie decisă de sirienii înşişi, această formulă ar însemna că în anumite condiţii Assad ar putea să rămână în continuare la putere, fie şi un timp.

De asemenea, Rusia consideră că soluţia politică va fi posibilă numai după înfrângerea Statului Islamic şi altor grupări teroriste. În practică, aceasta ar presupune ca aşa-numita opoziţie moderată să înceteze acţiunile împotriva armatei lui Bashar al-Assad şi să se alăture celor anti-Isis.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat chiar că Rusia este gata să acorde opoziţiei siriene, inclusiv celei înarmate, ajutor militar împotriva teroriştilor.

Toate aceste evoluţii vor depinde însă în mare măsură de rezultatele ofensivei terestre a armatei siriene, susţinută de aviaţia rusă.

Pe de altă parte, decizia preşedintelui Barack Obama, de a trimie în Siria câteva zeci de membri ai forţelor speciale americane, care este şi un răspuns la implicarea militară a Rusiei, va cere măsuri de asigurare din partea Moscovei şi Washingtonului, care să prevină eventuale confruntări între militarii celor două puteri. 


Etichete convorbiri la VienaSUARusiaconflictul din Siriaregimul lui Bashar al-AssadIranadministraţie de tranziţielupta împotriva teroriştiloremisarul secretarului general ONUStaffan de Mistura

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live