Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Luni, 17 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

7 Octombrie 2021
Vizualizari: 452
Comentează add

Pe toată lumea a surprins faptul că inflaţia a crescut într-un ritm foarte rapid, din cauza preţurilor energiei, a declarat, la RRA, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

Purtătorul de cuvânt al BNR, despre decizia de creştere a dobânzii cheie

radiojurnal

 Purtătorul de cuvânt al BNR Dan Suciu. Foto arhivă: gov.ro.

Pe toată lumea a surprins faptul că inflaţia a crescut într-un ritm foarte rapid, din cauza preţurilor energiei, la începutul anului nefiind semne în această direcţie - a declarat astăzi, la Radio România Actualităţi, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.
 
El a subliniat că decizia de creştere a dobânzii cheie de către Banca Centrală a fost luată în încercarea de temperare a celorlalte preţuri, deoarece asupra preţurilor din sectorul energiei BNR nu are cum să acţioneze.
 
Dan Suciu: Nu avem cum să influenţăm acele preţuri. Ce putem noi influenţa este costul banilor, creştem acest cost al banilor şi ancorăm anticipaţiile de creşteri ale preţului pentru alte produse. Asta înseamnă că limităm, să spunem aşa, cantitatea de bani pentru alte produse aşa încât să nu avem puseuri de creştere şi pentru alte produse pentru că, inevitabil, din energie se duc asemenea influenţe. Încercăm să le temperăm. Foarte greu să faci prognoze în perioada aceasta. Niciodată n-am fost în situaţia în care prognoza de început de an să fie atât de departe de rezultatul pe care îl avem la nouă luni.
 
Dan Suciu mai spune că BNR se uită cu îngrijorare la evoluţia preţurilor din sectorul energiei şi va lua decizii de politică monetară în funcţie de datele disponibile la momentul respectiv. El a precizat că prognoza Băncii entrale privind inflaţia pentru finalul acestui an, de 5,6%, va fi depăşiă în contextul scumpirilor din energie./avladucu
 

Etichete BNRDan Suciudobanda cheieinflatie(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live