Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: NOAPTE BUNĂ COPII! Marţi, 20 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Dumitrescu

10 Septembrie 2010
Vizualizari: 1634
Comentează add

Mai mulţi jurnalişti, organizaţii de media, dar şi unii politicieni critică proiectul privind modificarea Legii Audiovizualului, care prevede ca presa scrisă şi online să intre sub autoritatea CNA.

Punerea presei scrise şi online sub autoritatea CNA, criticată

cristina-dumitrescu

Iniţiatorul proiectului de lege, deputatul PDL Silviu Prigoană. Foto: Agerpres.

Jurnalişti, organizaţii de media, dar şi unii politicieni critică iniţiativa deputatului PDL, Silviu Prigoană, şi a alţi zece colegi ai săi de modificare a Legii Audiovizualului în sensul că presa scrisă şi online să intre sub autoritatea CNA, acesta urmând că stabilească şi criteriile privind acordarea licenţelor pentru tipărirea sau găzduirea pe servere a publicaţiilor.

În vreme ce Silviu Prigoană susţine că proiectul său nu vizează limitarea libertăţii presei sau instituirea cenzurii, ci "curăţarea spaţiului public de acele publicaţii apărute peste noapte, pentru care nu îşi asumă nimeni răspunderea", preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului, Răsvan Popescu, atrage atenţia că în Uniunea Europeană, eventualele încălcări ale legilor în presa scrisă sunt sancţionate numai de justiţie.

Clubul Român de Presă, prin preşedintele său, Indira Crasnea, îi avertizează pe iniţiatorii proiectului că ar fi trebuit să ţină seama de normele europene în domeniul reglementării presei scrise şi online, acuzându-i că sunt "bântuiţi de fantasmele de dominare a presei".

În termenii cei mari duri critică iniţiativa lui Prigoană şi redactorii-şefi la mai multe ziare cunoscute, Victor Ciutacu, Grigore Cartianu, Vlad Macovei, Dan Turturică, citaţi de Medifax.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, Valeriu Turcan, a reacţionat şi el la menţionata iniţiativă legislativă, declarând că preşedintele consideră că adoptarea proiectului ar fi "un pas înapoi în ce priveşte libertatea de exprimare" şi că autoreglementarea este singura soluţie pentru corectarea derapajelor.

Într-un comunicat de presă, reprezentanţii PDL au ţinut să precizeze că iniţiativa legislativă prin care se doreşte ca presa scrisă şi cea online să fie autorizată şi reglementată de către Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) aparţine "exclusiv" deputatului Silviu Prigoană, şi nu partidului, deşi proiectul este semnat de mai mulţi deputaţi PDL.


Etichete CNAproiect de legeSilviu PrigoanăPDL

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live