Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI Marţi, 07 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, corespondent RRA în Spania

24 Octombrie 2017
Vizualizari: 558
Comentează add

Liderul separatist catalan consideră că măsurile guvernului spaniol, de demitere a miniştrilor catalani, încalcă constituţia Spaniei

Puigdemont va contesta în justiţie demiterea lui şi a miniştrilor catalani

annamaria-damian-corespondent-rra-in-spania

Liderul separatist catalan Carles Puigdemont. Foto: barcelonas.com.

 Liderul separatist catalan, Carles Puigdemont, intenţionează să conteste în justiţie măsurile decise de guvernul de la Madrid, prin care, începând de sâmbătă, el va fi demis din funcţie, împreună cu toţi miniştrii regionali.

Purtătorul de cuvânt al executivului regional catalan a anunţat că Puidgemont pregăteşte mai multe acţiuni în justiţie pentru a împiedica aplicarea măsurilor iniţiate de administraţia centrală şi ar putea apela chiar şi la instanţe internaţionale.

Corespondentul RRA în Spania Annamaria Damian relatează că guvernul catalan consideră că măsurile executivului spaniol depăşesc orice limită, astfel încât va ataca decizia la Curtea Constituţională.

Motivul este conflictul de competenţe între cele două administraţii, regională şi naţională. Purtătorul de cuvânt al Guvernului catalan, Jordi Turull, a anunat că urmează şi acţiuni la instanţele internaţionale.

Pe de altă parte, a confirmat că liderul Carles Puigdemont are intenţia să se prezinte, la Madrid, în faţa Senatului, pentru a-şi argumenta poziţia privind aplicarea articolului 155 din Constituţie.

Totul depinde, însă, de ora la care va avea loc plenul Parlamentului catalan, care a decis că se va întruni joi, dar nu a stabilit şi ora. Carles Puigdemont are două variante de a vorbi în faţa senatorilor Spaniei: fie joi, în faţa comisiei de specialitate, fie vineri, în plenul Senatului.

În oricare din cele două variante, liderul catalan îi va avea în faţă pe reprezentanţii Guvernului de la Madrid.

Unii colegi de partid şi de guvern i-au cerut lui Carles Puigdemont să renunţe la declaraţia de independenţă şi să convoace alegeri regionale anticipate, o situaţie care ar pune capăt conflictului declanşat odată cu referendumul ilegal de independenţă.

Totuşi, parlamentarii formaţiunii CUP resping această opţiune şi fac presiuni pentru dezbatere şi votul declaraţiei unilaterale de independenţă.


Etichete Carles Puigdemontcontestarea demiterilorguvernul catalanguvernul de la MadridCurtea Constituţională

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live