Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Sâmbătă, 30 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cerasela Rădulescu, Bruxelles

20 Ianuarie 2014
Vizualizari: 1096
Comentează add

Raportul despre România din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare va fi prezentat de Comisia Europeană săptămâna aceasta.

Publicarea Raportului MCV, aşteptată la Bruxelles

cerasela-radulescu-bruxelles

Foto: Arhivă.

Programată iniţial în decembrie, publicarea Raportului MCV este aşteptată la Bruxelles săptămâna aceasta, dar nu a fost fixată încă o zi anume.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Grey, a declarat pentru Radio România că nu poate confirma că prezentarea raportului va avea loc miercuri, din cauza agendei încărcate din acea zi a Comisiei Europene.

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit săptămâna trecută cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, spunând că i-a cerut ca Raportul MCV să trateze modul cum funcţionează instituţiile justiţiei din România, şi nu "derapajele politicienilor".

Şi ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc, a cerut la Bruxelles depolitizarea MCV. orespondenţă din Bruxelles -

În momentul în care au devenit ţări membre ale Uniunii Europene, la 1 ianuarie 2007, a fost stabilit faptul că Bulgaria şi România mai aveau încă de înregistrat progrese privind reforma sistemului judiciar, corupţia şi crima organizată.

Cu acest scop, Uniunea Europeană a decis să instituie un Mecanism de Cooperare şi Verificare destinat "să asigure un proces de aderare armonios şi, totodată, să protejeze politicile şi instituţiile europene prin rapoartele pe justiţie din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, aşa-numitul MCV".

Primul raport a fost în iunie 2007, şi de atunci, semestrial, Comisia Europeană a prezentat câte un raport privind stadiul progreselor înregistrate în justiţie în cele două ţări.

Condiţionarea aderării celor două state la spaţiul de liberă circulaţie Schengen de cel puţin două rapoarte pe justiţie, aşa cum s-au exprimat câteva state în frunte cu Olanda, nu mai poate fi luată în considerare.

România şi Bulgaria, pregătite pentru Schengen

Comisia Europeană susţine că ambele state sunt pregătite să adere la spaţiul Schengen.

De altfel, până în prezent nu a fost anunţat vreun termen pentru aderare, iar Comisia Europeană a atras atenţia de mai multe ori că nu ar trebui să se condiţioneze accesul la Schengen de raportul din cadrul MCV şi că între cele două chestiuni nu trebuie să existe o legătutră politică.

La sfârşitul anului trecut, ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc, declara la Bruxelles că următorul raport privind MCV va fi unul pozitiv şi a cerut comisarului Viviane Reding, la Consiliul "Justiţie şi Afaceri Interne" desfăşurat în decembrie, ca raportul să se rezume la o evaluare tehnică, şi să nu dubleze alte mecanisme de verificare.

Robert Cazanciuc a explicat că a solicitat clar ca acest raport să revină la o formulă tehnică şi să conţină mai puţine referiri politice sau chiar deloc.

În urmă cu câteva zile, ministrul bulgar de externe, Kristian Vigenin, declara că în mandatul viitoarei Comisii Europene Bulgaria şi România ar putea solicita eliminarea actualului MCV, introdus la aderarea lor, în 2007

În schimb, Sofia ar putea propune introducerea unui mecanism care să fie valabil pentru toate cele 28 de state membre.

Analiza Comisiei se bazează pe evaluarea progreselor realizate de autorităţile române, precum şi pe informaţii prezentate de statele membre, de organizaţii internaţionale, de experţi independenţi, precum şi de informaţii din diverse alte surse.

Comisia a întreprins mai multe misiuni în România, rapoartele luând de asemenea în considerare răspunsurile date de statul român la chestionare detaliate, pregătite de comisie.


Etichete UEMCVjustiţieTraian BăsescuRobert CazanciucraportCESchengenViviane Reding

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live