Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Miercuri, 24 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

28 Martie 2020
Vizualizari: 1482
Comentează add

Psihologul și psihoterapeutul Silvia Doriana Souca a vorbit, la Radio România Actualități, despre gestionarea emoțiilor în această perioada dificilă pentru noi toți.

Psihologul Silvia Souca: Igiena emoțională, esențială în această perioadă

luminita-voinea

Silvia Doriana Souca, psiholog și psihoterapeut

Criza provocată de coronavirus, distanțarea socială esențială în această perioada și restricțiile impuse de autorități ne-au schimbat viața total.

Încercăm tot felul de trăiri și trecem prin stări pe care, parcă, nu mai știm să le gestionăm: de la lipsa socializării față în față și a atingerilor de mână,  la îngrijorare, teamă, panică, în general, emoții distructive.

Această criză ne pune în situația de a ne lupta cu propriile limite și cu vulnerabilitățile  pe care le avem. 

Sunt însă și părți bune: avem mai mult timp pentru noi și activitățile care ne plac, stăm mai multi cu copiii și lucrăm de acasă, unde avem un jur un mediu intim și prietenos.

Psihologul și psihoterapeutul Silvia Doriana Souca spune că, pentru a ne fi mai ușor, ar trebui, pentru început, să conștientizăm și să acceptăm situația de criză prin care trecem, chiar dacă  poate fi dificil.

Apoi, să ne gândim la organizarea interioară a fiecăruia dintre noi.

“Este foarte greu să acceptăm situația, pentru că există destul de multă panică. Panica naște frică și, în general, într-o situație de genul acesta, discutăm despre o emotie distructivă. Nu avem altceva de făcut decât să acceptăm că suntem în situația aceasta. E un pic mai greu. Ce aș pute face? Din  punctulul meu de vedere,  primul lucru este să ne focusăm mai mult pe ce putem face acasă. Unii dintre noi lucrează, alții au grijă de copii, iar alții au diverse  tipuri de activități. Să  încercăm să ne gândim ce anume ne-am propus și nu am reușit să facem până acum, ce anume ne face plăcere, sau ce  putem să organizăm. Foarte importantă este acum organizarea interioară”, a spus psihologul și psihoterapeutul Silvia Doriana Souca, la Radio România Actualități.

Igiena emoțională. Cum ne identificăm emoțiile?

Pe lângă igiena sanitară, avem nevoie și de o igienă emoțională. 

Cu alte cuvine, să fim atenți la ce se întâmplă  în jurul nostru,  să alegem cu strictețe activitățile care ne sunt utile, să avem grijă la cuvintele care ne influențează în mod distructiv și să stăm de vorbă cu noi înșine.

“Așa cum am scris și într-un articol de specialitate, pe lângă organizarea interioară, eu aș adăuga încă un termen: igiena emoționala. Este destul de dificil să ne identificăm emoțiile. Eu am spus așa: este foarte important să alegem câte ore  petrecem să ne informăm. Este foarte  important să observăm care dintre cuvintele folosite ne influentează într-un mod distructiv. Ideea este să  gândim pozitiv. În general, orice fel de situație de genul acesta,  în care nu prea avem posibilitatea să alegem, ne permite să  stăm de vorbă cu noi înșine. Nu toată lumea este obișnuită să o facă“, explică psihologul Silvia Souca. 

Cum ne controlăm emoțiile

Deși pare greu de crezut, putem controla emoțiile, asfel încât să fie în avantajul nostru.

Pentru asta trebuie întâi să acceptăm că le avem, să le  recunoaștem și să le comunicăm, chiar dacă ne este greu.

“Putem gestiona emoțiile,  în primul rând recunoscând că le avem:  o teamă,   o frică sau orice alt tip de emotie.  În al doilea rând, să le acceptăm. Ar fi indicat să ne aprobăm că avem această emoție.  De obicei, nu suntem obișnuiti să  comunicam emoțiile direct. Foarte puțini sunt cei care comunică direct. Cel mai important lucru este să acceptăm că avem această emoție, sau un cumul de emoții,  pentru că toți le avem“,  a mai spus psihologul Silvia Doriana Souca.

Cum putem alunga stresul

Stresul, cel care ne dă atâtea bătăi de cap, și de care am vrea cu toții să scăpăm înainte de a produce și alte probleme în organism, poate fi alungat.

Două dintre metodele pe care fiecare dintre noi le avem la îndemână, sunt controlul respirației și relaxarea.

Psihologul Silvia Doriana Souca le-a detaliat pentru ascultătorii Radio România Actualități.

Unul dintre exerciții este focusarea pe respiratie. Respirația se poate face simplu, inspirând pe nas în patru timpi, ținem doi timp și expirăm pe gură în patru timpi. In momentul  în care ne concentrăm  pe respirație,  se mută atenția de la stres la  faptul că trebuie să respirăm. O altă metodă este relaxarea. Se poate face un exercițiu foarte simplu de relaxare musculară.  Alegem o muzica de relaxare care ne place, ne așezăm într-un spațiu confortabil, ori șezând, ori întinși pe spate și încercăm să ne concentrăm la mușchi: începând de la mușchii feței, mușchii gâtului, ai umerilor, și trecem apoi  prin  toate grupele de mușchi. E un exercitiu destul de simplu, spune Silvia Doriana Souca, cea care oferă mai multe articole de specialitate, sfaturi utile și consultatii gratuite în aceasta perioadă, pe site-ul său psihobv.ro.

De altfel, Silvia și-a oferit serviciile psihologice, în regim de voluntariat, la Colegiul Psihologilor, pentru cei care doresc îndrumare sprihologică în această perioadă.

Situațiile neobișnuite unesc oamenii

Psihologul este de părere că situații neobișnuite și necunoscute, cum este și criza de coronavirus pe care o traversăm, unesc oamenii. 

Devenim mai solidari, încercăm să înțelegem natura umană. Să sperăm că această situație ne va face să fim mai uniți. Această distanțare este doar de moment. Din punctul meu de vedere, este doar o măsură de precauție,  de autoprotecție. Nu cred că va fi propagată după ce vom trece de acest moment.

În concluzie, psihologul Silvia Doriana Souca are  o sugestie pentru noi toți: sa ne bucuram că avem timp pentru noi!


Etichete coronavirusigienă emoționalăemoțiiconsultații pshologicestresstaful psihologului

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live