Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Joi, 21 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

15 Iunie 2017
Vizualizari: 568
Comentează add

Demisiile miniştrilor din cabinetul Grindeanu au fost înregistrate la Secretariatul General al Guvernului.

PSD, o nouă reuniune a Comitetului Executiv

radiojurnal

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea (stânga) și președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu anunță performanța slabă a guvernului Grindeanu, București, 14 iunie 2017. Foto: Mugur Mihăiță.

Demisiile miniştrilor din cabinetul Grindeanu au fost înregistrate, în această dimineaţă, la Secretariatul General al Guvernului, după ce premierul şi cabinetul său au pierdut, ieri, sprijinul politic al coaliţiei PSD-ALDE.

Singurul care nu a demisionat este ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Augustin Jianu, care este plecat din ţară şi urmează să-şi trimită demisia prin email, după cum a anunţat aseară, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Preşedintele Klaus Iohannis le-a cerut, astăzi, celor două partide ale coaliţiei de guvernare să-şi rezolve criza internă care a dus la retragerea susţinerii pentru guvernul Grindeanu, la mai puţin de o jumătate de an de la învestire.

Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Mădălina Dobrovolschi, a declarat că, în condiţiile actuale, şeful statului nu poate desemna un nou premier.

Oana Bâlă a urmărit declaraţia de la Cotroceni şi relatează.

Reporter: Preşedintele Klaus Iohannis a luat act de faptul că la nivelul coaliţiei de guvernământ a apărut o nemulţumire în cee ace priveşte activitatea executivului şi că se doreşte schimbarea întregului cabinet - a declarat purtătorul de cuvânt al şefului statului Mădălina Dobrovolschi.

Ea a citat două articole din Constituţie, referitoare la încetarea funcţiei de membru al guvernului şi la desemnarea unui prim-ministru interimar, însă a precizat că nu ne aflăm în niciuna dintre aceste situaţii.  

Mădălina Dobrovolschi: Când funcția de prim-ministru va deveni vacantă, fie ca urmare a demisiei primului-ministru sau prin adoptarea în parlament a unei moțiuni de cenzură, președintele României va declanșa procedurile constituționale în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru.  În situația în care guvernul va fi demis conform Constituției, președintele României va urma cu celeritate pașii procedurali prevăzuți în legea fundamentală.  Președintele solicită soluționarea urgentă a crizei din interiorul coaliției de guvernare, pentru a se evita instabilitatea politică. Rezolvarea crizei interne a coali?iei este strict responsabilitatea partidelor din care este alcătuită.  

Reporter: Purtătorul de cuvânt al preşedintelui României a mai afirmat că şeful statului garantează respectarea Constituţiei în cadrul acestei proceduri.  

PSD are programată pentru ora 14.00 o nouă reuniune a Comitetului Executiv, unde urmează să discute despre o posibilă nominalizare pentru funcţia de prim ministru, potrivit liderului partidului, Liviu Dragnea.


Etichete demisii ministriiguvernsorin grindeanupsdaldeklaus iohannisconstitutiereuniune a comitetului executivliviu dragnea

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live