Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (continuare) Marţi, 04 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobriţoiu

1 August 2017
Vizualizari: 773
Comentează add

Forumul se va încheia în 5 august şi printre activităţi se află o vizită de studiu la Statul Major al Forţelor Terestre şi o simulare de proces decizional NATO.

Provocările de securitate la adresa României şi a ţărilor membre NATO

radu-dobritoiu

Provocările de securitate actuale la adresa României şi a ţărilor membre NATO sunt analizate astăzi la Bucureşti în cadrul forumului Defence and Dialogue in Eastern Europe, organizat de organizaţia non-guvernamentlă Euro Atlantic Diplomacy Society.

Ameninţările hibride, scutul anti-rachetă, campaniile de dezinformare din ultimii ani se numră printre temele dezbătute în cadrul forumului desfăşuratsub egida Alianţei.

Redactorul nostru Radu Dobriţoiu are mai multe detalii despre acest eveniment. 

Radu Dobriţoiu: Forumul se va încheia în 5 august şi printre activităţi se află o vizită de studiu la Statul Major al Forţelor Terestre şi o simulare de proces decizional NATO, acţiuni dedicate tinerilor participanţi la eveniment.

Astăzi s-a discutat în aula Bibliotecii Centrale Universitare despre sistemul anti-rachet al NATO şi despre forţa de răspuns adaptată Alianţei.

Într-o declaraţie pentru postul nostru de radio, James Maki, şeful Departamentului de Integrare în carul diviziei Afaceri Politice şi Politici de Securitate a NATO, a precizat că baza de la Deveselu reprezintă o componentă importantă a sistemului de apărare anti-aeriană al NATO şi are un rol eminamente defensiv, fără a avea capacitatea de a contracara un atac cu rachete al Rusiei. 

James Maki: "Am încercat să avem un dialog cu Rusia în privinţa sistemului anti-rachetă. Din păcate Rusia nu a acceptat niciuna dintre ofertele noastre. Vom continua să ramănem deschişi pentru dialog. Am încercat în numeroase rânduri să le explicm că sistemul nu reprezintă o ameninţare pentru sistemul defensiv al Rusiei. Sistemul de la Deveselu nu este nici proiectat şi nici nu ar putea face faţă arsenalului de rachete al Rusiei".

Despre forţa de răspuns adaptată Alianţei, o altă temă dezbătută astăzi, colonelul Ion Petrescu, unul dintre moderatorii forumului, a declarat că exerciţiu Server Guardian, recent desfăşurat în România, a demonstrat capacitatea de răspuns a Alianţei cu efective importante, într-o perioadă scurtă de timp, cu tehnică de luptă şi blindate.


Etichete forumbucurestiprovocari de securitateromanianatoeuro atlantic diplomacy societydeveselujames makiantirachetaioan petrescu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live