Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Protestul românilor din diaspora

UPDATE: Protestul din Piaţa Victoriei, iniţiat de asociaţii ale diasporei faţă de actuala guvernare, s-a încheiat. Câteva zeci de persoane mai sunt în zonă pe străzi adiacente.

Protest în Piaţa Victoriei. Foto: Daniela Mănuţă

Articol de Radiojurnal, 10 August 2018, 15:09

UPDATE: RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, ora 03:00

Protestul din Piaţa Victoriei, iniţiat de asociaţii ale diasporei faţă de actuala guvernare, marcat în această noapte de numeroase confruntări între protestatari şi forţele de ordine, s-a încheiat cu puţin timp în urmă, dar în zonă se mai află câteva zeci de persoane.

Piața Victoriei după protest - Foto: RRA

La faţa locului au rămas în continuare importante forţe de ordine, inclusiv jandarmi călare.

Amintim că primele incidente s-au înregistrat în cursul după-amiezii, când jandarmii au ripostat cu gaze lacrimogene după ce unii dintre cei aflaţi în piaţă au început să arunce cu diverse obiecte către forţele de ordine şi au forţat gardul de protecţie instalat faţa sediului Guvernului.

Ulterior, unii dintre manifestanţi au agresat doi jandarmi, între care o femeie, care a fost transportată la Spitalul Floreasca, şi au incendiat diverse obiecte, moment în care forţele de ordine au acţionat pentru dispersarea protestatarilor.

Spitalul Floreasca - Foto: RRA

Pe parcursul protestelor au avut nevoie de îngrijiri la faţa locului aproximativ 440 de persoane, dintre care 24de jandarmi. 65 de oameni au fost transportaţi la spitale din capitală, 9 fiind jandarmi, anunţă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

Amintim că proteste ale românilor din diaspora au avut loc şi în alte oraşe din ţară, dar acestea s-au închiat fără incidente majore.

Clasa politică a reacţionat: preşedintele Klaus Iohannis dar şi reprezentanţii opoziţiei au condamnat incidentele din Piaţa Victoriei, în timp ce PSD i-a acuzat pe cei din opoziţie de ceea se s-a petrecut în cursul nopţii.

UPDATE: RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, ora 02:00

Protestul din Piaţa Victoriei din Capitală faţă de politicile actualei guvernări au degenerat în această noapte, iar forţele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă.

Mulţi dintre manifestanţi au plecat, dar o parte dintre aceştia se află încă pe străzile adiacente.

Circa 440 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale la faţa locului, dintre care 24 de jandarmi.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, citat de reporterul nostru, Daniela Mănuţă, 65 de persoane au fost transportate la spitale din capitală, între care 9 jandarmi.

După cum ne-a declarat coordonatorul SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa, şi doi copii au ajuns la spitalul Grigore Alexandrescu.

În timpul operaţiunior de dispersare a manifestanţilor, doi jandarmi au fost înconjuraţi şi agresaţi, în incident fiindu-le sustrase armele individuale.

Structurile MAI au fost mobilizate pentru identificarea celor vinovaţi, anunţă Jandarmeria Română.Cazul va fi preluat de Parchetul competent.

Amintim că şi în alte oraşe au avut loc proteste ale românilor din diaspora, care s-au încheiat fără a fi semnalate incidente majore.

UPDATE: RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, ora 01:00

Protestul din Piaţa Victoriei din Capitală, faţă de politicile actualei guvernări, au degenerat în această noapte, iar forţele de ordine au dispersat manifestanţii pe străzile lăturalnice intervenind cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene.

240 de pesoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar în timpul operaţiunii o femeie jandarm a fost agresată, fiind internată la spitalul Floreasca cu suspiciune de fractură de coloană cervicală.

Jandarmeria a identificat printre cei care au comis violenţe în timpul protestului din Piaţa Victoriei persoane cunoscute ca făcând parte din grupuri de agitatori şi galerii ale unor echipe de fotbal.

Şi în alte oraşe din ţară au avut loc proteste ale românilor din diaspora, veniţi acasă, care s-au încheiat fără a fi semnalate incidente majore, de genul violenţelor de la mitingul desfăşurat în Piaţa Victoriei din Capitală.

UPDATE: RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, ora 23:40

Preşedintele Klaus Iohannis, a transmis într-un mesaj pe Facebook că într-o democraţie autentică este dreptul fiecărui om să protesteze, dar violenţa nu este acceptabilă, indiferent de opţiunile politice.

Şeful statului condamnă intervenţia brutală a jandarmeriei, puternic disproporţionată în raport cu manifestările majorităţii protestatarilor din Piaţa Victoriei.

Foto: Alex Buzică - RRA

Preşedintele adaugă că încercarea de a înfrânge voinţa oamenilor printr-o reacţie violentă a forţelor de ordine este o soluţie condamnabilă.

Klaus Iohannis cere că Ministrul de Interne să dea urgent explicaţii pentru modul în care a gestionat evenimentele din această seară.

UPDATE: RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, ora 23:20

După ora 23.00 reporterul nostru Alex Buzică, a transmis că protestatarii din Piaţa Victoriei au fost dispersaţi, cu puţin timp în urmă, cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene, pe străzile adiacente de forţele de ordine, iar un jandarm a fost agresat în timpul intervenţiei.

Foto: Alex Buzică - RRA

Mai mulţi manifestanţi aflaţi în apropiere l-au încercuit pe jandarmul agresat pentru a-l proteja, până a fost preluat în siguranţă de colegii săi. Colegul nostru, Alex Buzică se află la faţa locului şi ne spune care este situaţia acum:

UPDATE: RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, ora 22:01 - Realizator: Arina Petrovici - Zeci de mii de oameni protestează în continuare în Piaţa Victoriei din Capitală, nemulţumiţi de politicile actualei guvernări.

Mulţi dintre protestatari sunt români care muncesc în străinătate, fapt care a făcut ca mişcare să aibă mesajul generic "Diaspora acasă".

Manifestaţia nu a fost lispită de incidente între jandarmi şi unii protestatari.

Daniela Mănuţă este, din nou, în direct din Piaţa Victoriei. Bună seara!

Reporter: Bună seara! Piaţa Victoriei este plină de oameni veniţi atât din afara ţării, dar şi din alte judeţe, maculând Muzeul Antipa. Vă spun, oamenii au aprins laternele de la telefoane. În repetate rânduri s-au auzit aici, în Piaţa Victoriei, sunete de petarde, iar oamenii au reacţionat cu mesajul "Nu plecăm". Piaţa este plină.

De asemenea, oameni sunt şi pe Bulevardul Kiseleff, dar şi pe alte bulevarde din zonă.

Au fost mai multe incidente în piaţă. Un grup restrâns de persoane au încercat de mai multe ori să forţeze cordonul de jandarmi care este format în faţa clădirii Guvernului, iar forţele de ordine au folosit gazele lacrimocene.

Colega noastră Florentina Varga i-a întrebat pe oameni ce i-a scos în stradă.

Florentina Varga: Pentru ce aţi venit?

- Pentru ce? Să dăm jos hoţii, corupţii, să fim şi noi o ţară normală.

- Am venit că mi-e dor de ţara mea.

- Am venit din solidaritate, pentru efortul pe care l-au făcut unii dintre concetăţenii noştri de a veni din străinătate şi am venit din dorinţa de a arăta că nu suntem atât de dezamăgiţi şi atât de dezinteresaţi pe cât
le-ar plăcea unora să creadă.

- Am venit la protest.

Florentina Varga: Împreună cu familia?

- Da. Şi cu copilul de nouă luni. Pentru copil am venit aici şi vrem să rămânem aici, în ţara asta, să plece cei de la guvernare.

Reporter: Ultimele date de la ISU Bucureşti-Ilfov arată că 172 de persoane au primit asistenţă medicală până acum de la paramedicii SMURD prezenţi în piaţă.

Realizator: Mulţumim pentru informaţii, Daniela Mănuţă.

Proteste și în alte orașe din țară

Zeci de mii de oameni protestează şi în alte mari oraşe din ţară, precum Cluj, Sibiu, Braşov, Timişoara, Oradea, Bistriţa, Satu Mare, Iaşi, Constanţa sau Bacău.

Corespondenţii noştri ne-au transmis că manifestanţii susţin protestul diasporei şi cer o justiţie independentă şi demisia Guvernului PSD-ALDE.

Marcela German, corespondentul nostru la Târgu Mureş, a stat de vorbă cu oamenii.

- Paşnic, liniştit, dar se simte şi aici o tensiune, adică o lehamite. Faţă de celelalte proteste, în afară de ăla mare, mare din iarnă, unde am fost în jur de 4.000 de oameni, au venit cel puţin triplu. Uite, oamenii îşi fac tricouri: "Fără penali în funcţii publice!" Practic, lumea asta îşi doreşte.

- Şi tineri şi bătrâni, nu vrem o ţară de hoţi. Demnitarii nu ar trebui să caute să se înavuţească, ci ar trebui să se ocupe de progresul comunităţii şi al României în general.

Lumea trebuie să ştie că până la urmă politica este ceea ce defineşte, dacă nu viitorul nostru, viitorul copiiilor noştri.

UPDATE: RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, ora 21:00 - Realizator - Noi ciocniri între jandarmi şi protestatari au avut loc în Piaţa Victoriei din capitală, unde zeci de mii de oameni, mulţi dintre ei români care muncesc în străinătate, protestează faţă de politicile actualei guvernări.

Circulaţia rutieră este blocată în zonă. Staţia de metrou Piaţa Victoriei este închisă pentru moment, după cum anunţă Metrorex, care precizează că solicitarea a venit din partea autorităţilor.

Din nou în direct reporterul nostru, Daniela Mănuţă. Bună seara!

Reporter: Bună seara! Se scandează în continuare în Piaţa Victoriei. Oamenii cer demisia Guvernului şi strigă "PSD, ciuma roşie".

Mai devreme cred că din nou au fost aruncate petarde în mulţime sau cel puţin aşa se auzea, ca şi cum ar fi fost petarde. Am văzut şi sticle aruncate din nou din mulţime către forţele de ordine.

Sunt oameni de toate vârstele, români care au venit din străinătate, dar şi din alte judeţe din ţară. Au vuvuzele, fluiere, steaguri ticolore şi pancarte cu diferite mesaje. Traficul rutier este restricţionat de câteva ore în zona Pieţei Victoriei. Jandarmeria Română a anunţat în urmă cu puţin timp că în piaţă şi-au făcut apariţia persoane cunoscute ca făcând parte din grupuri violente şi galerii ale unor echipe de fotbal. Jandarmeria roagă protestatarii de bună credinţă să se delimiteze de aceste grupuri şi să nu sprijine în niciun fel acţiunile lor violente.

Realizator: Mulţumim pentru informaţii. A fost în direct cu noi din Piaţa Victoriei reporterul nostru, Daniela Mănuţă. Potrivit ISU Bucureşti-Ilfov, de la primele incidente şi până la această oră aproximativ 100 de oameni au primit îngrijiri medicale.

Apel al Jandarmeriei

Jandarmeria Română face apel la oamenii care protestează paşnic în Piaţa Victoriei să se retragă din primele rânduri, motivând că aceştia sunt folosiţi de cei care comit violenţe ca 'scut de protecţie'.

Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Georgian Enache, a făcut precizări în acest sens pentru Radio România Actualităţi.

Georgian Enache: Jandarmeria Română face un apel la oamenii care protestează în mod paşnic în Piaţa Victoriei să se îndepărteze de primele rânduri din zona de contact cu jandarmii întrucât cei care comit violenţe şi pun în pericol siguranţa persoanelor aruncă cu obiecte contendente, sticle, bucăţi de asfalt şi alte astfel de obiecte către forţele de ordine, folosind ca scut aceste pesoane de bună credinţă. Agresorii continuă astfel violenţele, iar jandarmii întâmpină o mare greutate în a interveni întrucât nu ne dorim decât o acţiune punctuală contra acelor persoane care tulbură grav ordinea şi siguranţa publică.

Realizator: Mii de oameni protestează şi în alte mari oraşe din ţară, precum Arad, Cluj, Sibiu, Braşov, Timişoara, Iaşi, Bistriţa, Bacău sau Piatra Neamţ - ne-au transmis corespondenţii noştri.

UPDATE: RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, ora 20:00 - Câteva zeci de mii de oameni protestează, la această oră, în Piaţa Victoriei, cerând demisia Guvernului.

Reporterul nostru Cătălin Purcaru este acum în direct cu amănunte. Bună seara, Cătălin!

Reporter: Bun găsit! Atmosfera în Piata Victoriei s-a calmat, după ce în urmă cu mai bine de jumătate de oră un grup de persoane a încercat să forteze cordonul format de jandarmi.

Totodată, s-a aruncat către fortele de ordine cu sticle de plastic si alte obiecte. Grupul a încetat să ajungă spre poarta dinspre Palatul Victoria, însă jandrmii au ripostat si au folosit gazele lacrimnogene care s-au simtit până aproape de strada Buzesti.

Până acum, 40 de persoane au primit asistenţă medicală, iar un alt jandarm a avut nevoie de îngrijiri după ce a fost lovit în zona fetei.

Oamenii au steaguri tricolore ale Uniunii Europene, dar si a altor state membre.

Se scandează împotriva Guvernului si se cere demisia executivului, inclusiv alegeri anticipate.

Foto: Daniela Mănuţă

În continuare, Piata Victoriei nu poate fi tranzitată, circulatia rutieră fiind blocată, inclusiv străzile si bulevardele adiacente.
Forţele de ordine sunt prezente în număr foarte mare pentru a aasigura ordinea la această manifesta?ie.

S-a suplimentat dispozitivul de jandarmi care se află inclusiv în curtea Guvernului.

Totodată, reprezentantii jardarmeriei fac apel către oameni să protesteze pasnic si cei care protestează pasnic să se retragă din primele rânduri din zona de contact cu jandarmii.

O ultimă informatie: politistii spun că nu se înregistrează blocaje la intrările în Capitală, traficul fiind intens către zonele montane si Litoral.

Realizator: Multumim pentru informatii, Cătălin Purcaru.

Jandarmeria solicită totodată participanţilor la protestul din Piaţa Victoriei să nu vină însoţiţi de copii şi să se delimiteze de grupurile care provoacă violenţa.


Proteste şi în alte mari oraşe din ţară

Mii de oameni protestează şi în alte mari oraşe din ţară, precum Sibiu, Braşov, Iaşi sau Bistriţa.

Protest la Cluj. Foto: Claudiu Pădurean

În centrul Clujului, manifestanţii poartă steaguri tricolore, pancarte cu mesaje anti-PSD şi cer demisia Guvernului - transmite corespondentul RRA, Claudiu Pădurean, care a stat de vorbă cu oamenii:

-Eu nu sunt din Cluj, sunt din Austria, dar am auzit că o să fie si protest mare în Bucuresti si vreau să sustin tara, pentru că mama mea este din România si mi se pare oribil ce fac cu oamenii aicea.

-Doresc din tot sufletul să se schimbe ceva, în special pentru copiii nostri care nu mai sunt aici si care ar dori să se întoarcă, fiul meu din Noua Zeelandă care e cu tot sufletul aici si care face absolut orice pentru ca să se poată întoarce, la fel si fiica mea, dar, din păcate, în situatia în care suntem nu văd absolut nicio nădejde de a iesi din impas. Dacă nu suntem uniti cu totii, mă gândesc unde vom mai ajunge.

UPDATE: RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, ora 19:00 - Realizator: Revenim la protestul care are loc la această oră, în Piaţa Victoriei, unde s-au strâns românii din diaspora nemulţumiţi de guvernare.

Reporterul RRA Iulian Olescu este acum în direct de la faţa locului. Bună seara!

Reporter: Bună seara! Mai multe mii de oameni protestează la această oră în Piaţa Victoriei, scandând lozinci împotriva coaliţiei de guvernare şi cerând demisia executivului dar şi organizarea de alegeri anticipate.

În urmă cu câteva minute s-au înregistrat noi incidente între participanţii la manifestare şi forţele de ordine. Se pare că unii dintre protestatari au încercat să se mai apropie de călădirea guvernului iar jandarmii au folosit din nou gaze lacrimogene, câteva persoane necesitând îngrijiri medicale.

Vă mai pot spune că în urmă cu aproximativ 40 de minute s-a păstrat şi un moment de reculegere în memoria victimelor revoluţiei din 1989.

Traficul este în continuare oprit, aici, în toată Piaţa Victoriei. Vorbim, după cum ştiţi, despre un protest care nu are organizator, conform Primăriei Capitalei, după ce nici unul dintre cei care au anunţat iniţial că organizează manifestaţia nu au vrut să semneze un protocol în acest sens cu municipalitatea.

Foto: Atena Teognoste

Realizator: În urma incidentelor care avut loc în urmă cu două ore în Piaţa Victoriei, 36 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, din care doar două au acceptat să fie transportate la spital, anunţă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

Cei mai mulţi oameni au acuzat iritaţii la ochi şi la nas din cauza gazelor lacrimogene şi stări de leşin.

ISU Bucureşti-Ilfov a mai menţionat că a fost vorba şi de doi jandarmi răniţi, unul dintre ei a fost transportat la spital pentru o suspiciune de fractură la un deget, iar altul a fost îngrijit la faţă locului pentru zgârieturi la antebraţ.

UPDATE: RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, ora 18:03 - Realizator: În urma incidentelor din Piaţa Victoriei, mai mulţi manifestanţi şi un jandarm au avut nevoie de îngrijiri medicale. Colega mea, Daniela Manuţă este aici, în studio, şi ne spune ce informaţii are de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă:

Reporter: Echipajele de prim ajutor au acordat îngrijiri medicale unui număr de 36 de persoane, dintre care doar două au dorit transportul la spital, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

Cei mai mulţi oameni au acuzat iritaţii la ochi şi la nas din cauza gazelor lacrimogene şi stări de leşin.

ISU Bucureşti-Ilfov a mai menţionat că a fost vorba de doi jandarmi răniţi, unul dintre ei a fost transportat la spital pentru o suspiciune de fractură la un deget, iar un altul a fost îngrijit la faţă locului pentru zgârieturi la antebraţ.

Foto: Atena Teognoste

UPDATE: RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, ora 18:01 - Realizator: Românii din diaspora, nemulţumiţi de guvern, protestează la această oră în Piaţa Victoriei. Circulaţia este blocată în zonă şi au fost înregistrate incidente între protestatari şi forţele de ordine. Pentru detalii suntem în direct cu reporterul RRA, Iulian Olescu:

Reporter: Mai mult sute de oameni, într-adevăr, protestează în continuare în Piaţa Victoriei scandând lozinci împotriva coaliţiei de guvernare, cerând demisia Executivului şi organizarea de alegeri anticipate, însă câteva sute se află şi pe trotuarul din faţa Muzeului Antipa, mai puţin gălăgioase, şi doar iau parte la această manifestare, să spunem aşa. Practic, este blocat în zonă, singura arteră pe care se circulă, fiind cea care face legătura între strada Buzeşti şi Bulevardul Ion Mihalache.

În urmă cu aproximativ o oră şi jumătate au avut, într-adevăr, mai multe momente tensionate, protestatarii încercând să se apropie de clădirea guvernului. După intervenţia forţelor de ordine care au utilizat şi gaze lacrimogene, mai multe persoane au avut nevoie de asistenţă medicală. Iată câteva dintre opiniile protestatarilor înregistrate înainte de incidentele cu forţele de ordine.

- Din Londra, am venit special pentru acest protest. Sunt tânăr. Vreau viitorul aici. Am plecat la 20 de ani. Am pierdut 13 ani din viaţă.

- Din Germania, pentru că nu e posibil ca o ţară europeană în secolul XXI să fie condusă de un dublu condamnat penal. Aşa ceva nu este de conceput. În primul rând, alegeri anticipate şi de acolo restartăm totul.

- Eu am venit de la Madrid, pentru a fi liberi. Democraţia se va pierde. Vom intra într-o dictatură mafiotă. Şi aşa suntem deja.

- Din Anglia, protestăm. Nu suntem de acord cu tot ce s-a făcut până acum şi sperăm ca acest guvern să cadă cât mai repede.

Reporter: În acest moment, situaţia este relativ mai calmă, însă jandarmii, prezenţi în număr mare în zonă au format un cordon, delimitând perimetrul în care se desfăşoară manifestaţia.

UPDATE: RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, ora 17:00 - Realizator: Revenim în Piaţa Victoriei din Capitală, unde are loc o manifestaţie împotriva Guvernului şi unde au avut loc incidente, iar forţele de ordine au intervenit.

Reporter: Iulian Olescu - Într-adevăr, forţele de ordine au reuşit să împingă manifestanţii înapoi în perimetrul acela din centrul pieţei şi au format un dispozitiv cu garduri metalice şi personal al Jandarmeriei şi trupelor speciale din Jandarmerie în jurul acestui perimetru, însă circulaţia este încontinuare oprită în toată Piaţa Victoriei.

S-au folosit şi gaze lacrimogene şi câteva persoane au fost transportate pe targă către ambulanţele SMURD care se află în număr mare aici, în Piaţa Victoriei,

în acest moment. Persoanele aflate aici, cele... Mai multe sute de persoane, nu pot să apreciez foarte bine, scandează în continuare împotriva executivului, cer demisia executivului şi alegeri anticipate. Au aruncat şi cu sticle, în general goale, către forţele de ordine.

Au fost, într-adevăr, incidente, dar în acest moment sunt grupaţi în acel perimetru din centrul pieţei. Cu toate acestea, circulaţia este în continuare întreruptă pe toate arterele.

Realizator: Deci lucrurile s-au calmat la această oră?

Reporter: Atmosfera este în continuare tensionată. Se scandează "fără violenţă". Văd jandarmi care au acele tuburi cu gaze lacrimogene, fiind prezenţi în continuare aici în zonă.

Realizator: Despre incidentele din Piaţa Victoriei, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a făcut câteva precizări cu puţin timp în urmă pentru postul nostru de radio:
Georgian Enache: Persoanele care protestau în faţa Victoriei au forţat şi au rupt cordonul de protecţie format din jandarmi şi garduri de protecţie, au blocat circulaţia în Piaţa Victoriei şi au înaintat spre zona în care se află sediul Guvernului României. Colegii mei au realizat un nou dispozitiv pe trotuarul de lângă sediul guvernului. În acest moment, situaţia s-a calmat. În continuare, circulaţia râmâne blocată, iar colegii mei vor încerca să determine aceste persoane să meargă în zona în care există spaţiu suficient, astfel încât circulaţia rutieră să nu fie afectată şi nici activitatea instituţiilor statului.

Foto: Atena Teognoste

UPDATE: RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI ora 16:13: - Realizator: Revenim în Piaţa Victoriei din Capitală, unde se pare că au avut loc incidente la protest.

Suntem în direct cu reporterul RRA, Iulian Olescu. Ce se întâmplă, Iulian?

Reporter: În urmă cu câteva minute, un grup de protestari care venea, din câte am înţeles, dinspre Piaţa Universităţii, a ajuns în Piaţa Victoriei şi practic au ocupat banda care asigură legătura dinspre Bulevardul Aviatorilor spre Calea Victoriei şi celelalte străzi adiacente.

Aşadar, în momentul acesta, circulaţia se desfăşoară destul de dificil şi pe celelalte artere, dar aceasta dinspre cea care face legătura cu Calea Victoriei este în momentul acesta blocată.

Foto: Atena Teognoste

Radio România Actualităţi ora 16.00 - Câteva sute de persoane se află la această oră în Piaţa Victoriei din Capitală la mitingul românilor din diaspora, nemulţumiţi de modul de guvernare al PSD.

Reporter: Iulian Olescu - Într-adevăr, câteva sute de oameni protestează la această oră în piaţă, scandând lozinci împotriva coaliţiei de guvernare şi cerând demisia executivului şi organizarea de alegeri anticipate.

Vorbim atât de persoane venite din Bucureşti, dar mai ales din ţară, cât şi români din diaspora care flutură steaguri tricolore, dar şi ale Uniunii Europene sau ale statelor unde lucrează.

În acest moment, circulaţia se desfăşoară în condiţii relativ normale, protestatarii fiind grupaţi în centrul pieţei, într-un perimetru delimitat de jandarmi cu garduri metalice, în timp ce alte câteva sute de oameni se află în zonele cu umbră şi în jurul pieţei.

Foto: Agerpres.

Vorbim de un protest care nu are organizatori, conform Primăriei Capitalei, după ce niciunul dintre cei care au anunţat iniţial că organizează manifestaţia nu a vrut să semneze un protocol în acest sens cu municipalitatea.

Forţele de ordine sunt prezente în număr mare, pentru a asigura desfăşurarea în bune condiţii a protestului. Am văzut pe străzile adiacente Pieţei Victoriei numeroase maşini ale Jandarmeriei, Poliţiei şi Pompierilor, dar şi ambulanţe.

Realizator: Să mai spunem că în această dimineaţă maşinile parcate în Piaţa Victoriei au fost controlate pirotehnic. Poliţia a precizat că acţiunea a urmărit asigurarea protecţiei cetăţenilor care se află în piaţă.

Peste 13 miliarde de lei pentru realizarea de noi spitale
România 28 Martie 2024, 22:48

Peste 13 miliarde de lei pentru realizarea de noi spitale

Banii vor fi folosiți pentru realizarea de noi spitale orășenești, municipale, de urgență, precum și pentru dotarea și...

Peste 13 miliarde de lei pentru realizarea de noi spitale
Timișoara va avea un nou spital municipal
România 28 Martie 2024, 21:53

Timișoara va avea un nou spital municipal

Clădirea ar trebui finalizată în aproximativ cinci-șase ani, în zona de nord a orașului.

Timișoara va avea un nou spital municipal
APEL MATINAL – În direct cu Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu
România 28 Martie 2024, 21:42

APEL MATINAL – În direct cu Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu

RRA: Vineri, 29 martie, la Apel matinal vom vorbi cu Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, despre procesul...

APEL MATINAL – În direct cu Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu
Aeroportul din Timișoara va avea un nou terminal de plecări externe
România 28 Martie 2024, 19:36

Aeroportul din Timișoara va avea un nou terminal de plecări externe

Construit pe o suprafață de 12.000 m², noul terminal are șase filtre de securitate, opt porți de îmbarcare și 18 ghișee de...

Aeroportul din Timișoara va avea un nou terminal de plecări externe
Calculatoare pentru elevi și studenți
România 28 Martie 2024, 19:25

Calculatoare pentru elevi și studenți

Ajutorul este destinat copiilor și tinerilor cu venituri reduse, de cel mult 500 de lei pe membru de familie.

Calculatoare pentru elevi și studenți
17 bănci participă la ediția din acest an a programului Noua Casă
România 28 Martie 2024, 17:35

17 bănci participă la ediția din acest an a programului Noua Casă

Numărul împrumuturilor este destul de redus, la jumătate față de situația din 2021.

17 bănci participă la ediția din acest an a programului Noua Casă
Avocat: Mario Iorgulescu suferă de leziuni cerebrale din copilărie
România 28 Martie 2024, 17:31

Avocat: Mario Iorgulescu suferă de leziuni cerebrale din copilărie

Problemele au contribuit la producerea accidentului grav de circulație în care tânărul Iorgulescu a omorât un om, a mai spus...

Avocat: Mario Iorgulescu suferă de leziuni cerebrale din copilărie
Ultimele pregătiri înainte de intrarea României în spaţiul Schengen cu frontierele maritime şi aeriene
România 28 Martie 2024, 16:26

Ultimele pregătiri înainte de intrarea României în spaţiul Schengen cu frontierele maritime şi aeriene

Pe Aeroportul Otopeni, cel mai mare din ţară, se reconfigurează porţile de control din Terminalul Plecări, iar la Ministerul...

Ultimele pregătiri înainte de intrarea României în spaţiul Schengen cu frontierele maritime şi aeriene