Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Miercuri, 20 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ilie Pintea

23 Februarie 2016
Vizualizari: 1061
Comentează add

Protestul de la mina Lonea din Valea Jiului continuă, iar minerii care l-au declanșat se află de mai bine de 24 de ore în subteran.

Protestul de la mina Lonea din Valea Jiului continuă

ilie-pintea

Foto: Ilie Pintea.

Protestul de la mina Lonea din Valea Jiului continuă, iar minerii care l-au declanșat se află de mai bine de 24 de ore în subteran.

Toate cele patru schimburi de la mina Lonea s-au blocat în galerii, în semn de protest față de situația fără precedent în care se află Complexul Energetic Hunedoara.

În plus, mai mulți dintre ortacii aflați în subteran sunt în greva foamei, chiar dacă liderii lor au încercat să îi conving să nu apeleze și la această formă de protest.

Aseară, unul dintre mineri a avut nevoie de îngrijiri medicale, și mai mulți dintre cei aflați în subteran acuză dureri puternice de cap, cel mai probabil din cauza cantității limitate de aer din galerie.

Soțiile celor aflați în mină au ajuns aseară la rampa puțului prin care minerii intră în subteran și le-au adus alimente, semn că ortacii nu intenționează să renunțe la protest.

De altfel, ei au transmis că vor rămâne în abataje până când ministrul energiei va veni la Lonea și le va garanta că nu își vor pierde locurile de muncă.

Minerii spun că nu mai pot lucra în condițiile actuale, pentru că le lipsesc și materialele de strictă necesitate din subteran, și au cerut garanții ferme din partea guvernului cu privire la continuitatea activității de extracție a huilei.

Ei au mai protestat și cu două săptămâni în urmă, când au cerut administrației să renunțe la o măsură ce prevedea trimiterea personalului TESA în concediu, cu salariul diminuat.

Complexul Energetic Hunedoara se află în insolvență, iar singurele măsuri anunțate până acum de administratorul judiciar vizează concedierile colective și renunțarea la o parte din drepturile prevăzute în contractul colectiv de muncă. 


Etichete Valea Jiuluiexploatarea minieră Loneajudeţul Hunedoaraprotestmineri blocati în subteranComplexul Energetic Hunedoara

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live