Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DE LA „ –” LA „ + ” INFINIT ( R ) Joi, 09 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Ghioca

5 Decembrie 2013
Vizualizari: 1499
Comentează add

Ministrul ucrainean de externe a făcut apel la liderii politici europeni să se abţină de la încurajarea manifestanţilor care protestează la Kiev, scrie RIA Novosti.

Protestele din Ucraina, "susţinute de state occidentale"

cristina-ghioca

Foto: Arhivă/youtube.com

Opoziţia din Ucraina a primit susţinerea mai multor ţări occidentale, în contextul în care joi are loc la Kiev o reuniune a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), relatează AFP.

Secretarul general al OSCE, Lamberto Zannier,  a afirmat că susţine dialogul între pro-europeni şi reprezentanţii puterii de la Kiev.

"OSCE rămâne disponibilă, ca şi mine, personal, să contribuie la consolidarea dialogului între cele două părţi în actuala situaţie", a declarat secretarul general al OSCE.

El a evidenţiat importanţa unui "dialog paşnic" şi "respectării drepturilor fundamentale ca libertatea de întrunire, dreptul la libertatea de exprimare şi libertatea presei".

Aproximativ 30 de delegaţii urmează să participe joi, la reuniunea OSCE de la Kiev.

Între participanţi se numără ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, şeful diplomaţiei germane Guido Westerwelle şi reprezentanţi ai mai multor state UE.
   
Secretarul de stat american John Kerry şi-a anulat participarea, după refuzul autorităţilor de la Kiev de a semna Acordul de Asociere la Uniunea Europeană.

Franţa urmează să fie reprezentată de către Thierry Repentin, ministrul pentru Afaceri Europene.

Mai multe ştiri despre protestele din Ucraina aici.

Statele Unite "susţin viitorul european al poporului ucrainean"

Statele Unite susţin viitorul european al poporului ucrainean, a declarat la Kiev adjunctul secretarului de stat american, Victoria Nuland.

Prezentă la reuniunea ministerială a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, care are loc în capitală ucraineană, Victoria Nuland a îndemnat autorităţile de la Kiev să asculte "vocea poporului care vrea să trăiască în libertate".

La finalul recentei reuniuni ministeriale a Consiliului NATO-Rusia, desfăşurată la Bruxelles, ministrul de externe rus Serghei Lavrov afirma că protestele din Ucraina constituie un "amestec extern în problemele interne" ale ţării.

Ministrul de externe german, Guido Westerwelle, a afirmat, miercuri seară, că Uniunea Europeană nu se amestecă în afacerile interne ale unei foste republici sovietice, prin sprijinul acordat mişcării protestatare din Ucraina.

"Atunci când noi, fiind europeni, ne apropiem de europeni, când purtăm un dialog cu europeni, aceasta nu este un amestec în treburile interne ale ţării. Astfel noi ne exprimăm (solidaritatea cu) valorile europene", a spus şeful diplomaţiei germane.

Protestatarii "nu trebuie încurajaţi"

Ministrul ucrainean de externe Leonid Kojara a făcut apel la liderii politici europeni să se abţină de la încurajarea manifestanţilor care protestează la Kiev, relatează RIA Novosti.

"Diferite capitale europene transmit apeluri încurajatoare la adresa opoziţiei pentru a continua protestele şi a cere alegeri legislative anticipate. Oameni politici de prim-plan îi incită pe aceia care se află în Piaţa Independenţei să protesteze", a declarat şeful diplomaţiei de la Kiev , într-un interviu.

Potrivit acestuia, Kievul aşteaptă ca aliaţii din Parlamentul European ai protestatarilor să-i îndemne pe liderii opoziţiei la dialog.

"Ar fi bine ca ei să contribuie la dialog pentru a nu se întâmpla nimic rău, întrucât liderii protestatarilor au revendicări inacceptabile", a spus ministrul ucrainean de externe.

Autorităţile de la Kiev, "pregătite să iniţieze un dialog cu opoziţia"

Vicepremierul ucrainean Serghei Arbuzov a anunţat miercuri că autorităţile de la Kiev sunt pregătite să iniţieze un dialog cu opoziţia şi să discute despre posibile alegeri legislative şi prezidenţiale anticipate, relatează RIA Novosti.
   
"Cred că atunci când vom începe negocierile, o astfel de propunere ar putea fi enunţată. Consider că suntem pregătiţi să discutăm despre acest subiect", a declarat Serghei Arbuzov, într-un interviu televizat.
   
La rândul său, premierul ucrainean Mikola Azarov, a declarat că autorităţile sunt pregătite de dialog cu opoziţia.

El a propus opoziţiei să participe la negocierile cu Uniunea Europeană în vederea semnării unui acord de asociere.
   
''Haideţi să participăm împreună la negocierile cu Uniunea Europeană'', a spus Mikola Azarov, după o întâlnire, la Kiev, cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland.
   
Importante acţiuni de protest au loc la Kiev şi în alte oraşe din Ucraina, după ce actuala putere din fosta republică sovietică a suspendat procesul de pregătire a Acordului de asociere la UE, acord ce ar fi trebuit semnat la recentul summit de la Vilnius din 28-28 noiembrie.


Etichete Exclusiv OnlineKievprotesteUcrainaopoziţieUESUAOSCEreuniunealegeridialogmanifestanţiJohn KerrySerghei Lavrov

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live