Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MARI CONCERTE Luni, 15 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Monica Chihaia, Atena

4 Octombrie 2011
Vizualizari: 1404
Comentează add

Reprezentanţii Zonei Euro au solicitat executivului de la Atena economii suplimentare şi noi privatizări pentru următorii trei ani, astfel încât să asigure îndeplinirea ţintelor în termenii şi la termenele stabilite.

Protestele din Grecia se înmulţesc

monica-chihaia-atena

Proteste în Grecia. Foto: Reuters.

În Grecia protestele se înmulţesc pe fondul măsurilor de austeritate luate de guvernul de la Atena în speranţa obţinerii unui nou împrumut de la FMI şi UE, bani care să salveze ţara de la faliment.

Aceasta ar putea întârzia, însă până în luna noiembrie deoarece miniştrii de finanţe din zona euro au decis să analizeze mărimea contribuţiei creditorilor privaţi la cel de-al doilea program de sprijin internaţional pentru Grecia.

Autorităţile au dat, însă de înţeles că, dacă nu primesc bani în octombrie, Grecia ar putea intra în incapacitate de plată. 

Reprezentanţii zonei euro au solicitat executivului de la Atena economii suplimentare şi noi privatizări pentru următorii trei ani, astfel încât să asigure îndeplinirea ţintelor în termenii şi la termenele stabilite.

Obiectivele sunt, însă foarte greu de atins în condiţiile în care, practic, măsurile sunt anihilate de lipsa unei voinţe populare de a le susţine.

Pe fondul unui vid de autoritate, al unor mecanisme care nu funcţionează sau funcţionează ineficient, situaţia devine cu atât mai critică, cu cât fenomene izolate de tipul "nu plătim" tind să dobândească o tot mai mare amploare.

Apoi, adâncirea crizei politice şi morale, strategiile executivului nu mai reuşesc să convingă nici chiar echipa guvernamentală în totalitatea sa, declaraţii în urma unor hotărâri pripite, retractări şi numai un exemplu: pentru evitarea intrării în incapacitate de plată, Grecia anunţase iniţial că ar fi avut spaţiu de manevră până în luna octombrie, apoi până la jumătatea acestei luni.

"Este dificil să poţi înţelege din mulţimea de informaţii, adesea contradictorii, care este adevărul. Cu toate acestea, partenerii europeni se străduiesc, spre binele propriu, să sprijine în continuare guvernul de la Atena. Resping toate zvonurile, potrivit cărora Grecia ar putea fi invitată să părăsească zona euro sau ar decide asta singură, la fel cum resping orice zvonuri legate de falimentul Greciei" a declarat luni preşedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker.

Ministerul român de externe îi atenţionează pe cetăţenii români care doresc să călătorească în perioada următoare în Grecia că miercuri va avea loc o grevă generală, de 24 de ore, care va afecta transporturile terestre, navale şi feroviare.

Traficul aerian va fi şi el întrerupt pe durata întregii zile de miercuri.


Etichete GreciaprotesteausteritateAtenareforme

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live