Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Vineri, 18 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

14 August 2020
Vizualizari: 144
Comentează add

Protestele din Belarus au continuat.

Protestele din Belarus au continuat

radio-romania-actualitati

Proteste în Belarus după anunțarea rezultatului alegerilor prezidențiale, august 2020.  Foto Sergei GAPON / AFP

Autoritățile din Belarus au început să elibereze, joi, manifestanți reținuți în zilele precedente, dar protestele au continuat pentru a cincea zi la rând.

În strada au ieșit și muncitori de la unele fabrici de stat.


Reporter Mihaela Dumitrescu - "Protestatarii au continuat să fie eliberați și în primele ore ale acestei zile, iar unii dintre cei eliberați prezentau urme de violență și s-au plâns de rele tratamente.

Ministrul de interne și-a cerut scuze pentru violențe și a promis, ieri, că toți cei reținuți vor fi eliberați, transmite Reuters, care notează că schimbarea de ton arată fragilitatea regimului Lukașenko.

6.700 de persoane au fost reținute în ultimele zile, iar cel puțin două au fost ucise în urma violențelor stradale.

Regimul de la Minsk a făcut acest pas înapoi, în contextul în care Occidentul a amenințat cu sancțiuni, iar manifestațiile au continuat și în strada au ieșit, ieri, și muncitori de la fabrici de stat.

De asemenea, cel puțin 10 jurnaliști de la mass media de stat au demisionat și li s-au alăturat manifestanților, iar ambasadorii țărilor Uniunii Europene au depus flori la locul unde un demonstrant a fost ucis.

Manifestațiile s-au declanșat după ce Alexandr Lukașenko, președinte al Belarusului din 1994, a câștigat un nou mandat în fruntea țării, obținând, potrivit ultate lor oficiale, 80 la sută din voturi.

Lukașenko a fost catalogat în repetate rânduri drept ultimul dictator al Europa, iar de la venirea sa la putere niciun scrutin nu a fost considerat de observatorii externi drept liber și democratic.

Nemulțumirile față de regimul său au fost accentuate în ultima perioadă de modul în care a fost abordată pandemia, situația economiei și excesele autoritare.


Etichete (ii)belarus

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live