Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI Marţi, 29 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

11 August 2019
Vizualizari: 448
Comentează add

Aproximativ 20.000 de persoane au revenit în stradă pentru a marca acest moment dar pentru a-şi reafirma nemulţumirile faţă de situaţia actuală a ţării.

Proteste, sâmbătă, în Bucureşti și în țară

radiojurnal

Momentul de vârf al mitingului din 10 august 2019, București, Piața Victoriei. Foto: Grigore Popescu/ Agerpres.

La exact un an de la incidentele violente din 10 august 2018, în Piaţa Victoriei din Capitală a avut loc ieri un nou miting de protest.

Aproximativ 20.000 de persoane au revenit în stradă pentru a marca acest moment dar pentru a-şi reafirma nemulţumirile faţă de situaţia actuală a ţării.

Protestul de acum un an a degenerat în violenţe, după ce forţele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea, în urma unor incidente.

Evenimentele de ieri au fost organizate de o asociaţie de români din Diaspora şi au fost lipsite de incidente majore, după cum relatează acum în Radiojurnal reporterul nostru Iulian Olescu:


Reporter: În jur de 20.000 de persoane la momentul de vârf au manifestat ieri în capitală, în piața Victoriei, la un an de la protestul diasporei din 10 august 2018, protest încheiat prin intervenția în forță a jandarmilor. De această dată, abordarea Jandarmeriei a fost una proactivă, bazată pe dialog și furnizarea în timp real de informații despre derularea mitingului. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache:


Georgian Enache: Suntem aici pentru protecția tuturor. Nu ne dorim în niciun fel apariția unor incidente și, atât cât a fost necesar, am creat spațiu necesar exercitării acestui drept. Este un lucru normal, firesc. Cei care participă la protest trebuie să fie atenți la persoanele sau grupurile din jurul lor, să ne semnaleze și să vină către noi cu informații în cazul în care observă lucruri care au tendința să tulbure buna desfășurare a activității.


Reporter: Participanții la protest au manifestat pentru drepturile celor din diaspora și împotriva actualului executiv.


-: Din solidaritate cu cei care au fost în urmă cu un an aici și pentru care nu s-a făcut absolut nimic. Au fost oameni care au suferit și suferă în continuare, nimic nu a făcut statul pentru ei, Ministerul de Interne secretizează documente.


-: Am venit cu familia să protejăm alături de diaspora pentru vot liber, să nu mai stea la cozi, contra Guvernului. Nu suntem guvernați de oamenii care trebuie, nu se face ce trebuie pentru populație.


Reporter: Protestul s-a încheiat fără incidente majore, numai patru persoane fiind conduse la poliție, după ce au fost depistate de filtrele jandarmilor ca având în posesie arme albe sau sprayuri lacrimogene sau pentru injurii aduse forțelor de ordine. De asemenea, 11 persoane au necesitat îngrijiri medicale, pe fondul temperaturilor ridicate înregistrate ieri în capitală.


Realizator: Organizatorii protestului au organizat în Piaţa Victoriei un altar în memoria victimelor criminalului de la Caracal. Astfel, au fost afişate fotografii ale Alexandrei Măceşanu şi ale Luizei Melencu, însoţite de mesajul 'Alo, 112".

La protestul de ieri din Capitală a fost prezent şi un pianist german, cunoscut pentru că participă cu pianul în mai multe zone de conflict din întreaga lume.

S-a mai aflat la Bucureşti şi în septembrie 2018, iar ieri a cântat din nou în Piaţa Victoriei o serie de melodii celebre.

 Şi în marile oraşe din România, oamenii au ieşi aseară în stradă, în semn de solidaritate cu protestatarii din Capitală

Între acestea Târgu Mureş, Galaţi, Oradea, Bistriţa sau Iaşi. La Iaşi, aproximativ 200 de persoane şi-au spus nemulţumirile legate de corupţie, de sistemul de sănătate sau de învăţământ, după cum transmite corespondenta noastră Cristina Vartolomei:


Reporter: Protestul de la Iași a început în Piața Unirii, unde oamenii au venit cu steaguri, pancarte, fluiere și vuvuzele. Au vrut să le transmită guvernanților când nu au uitat evenimentele din 10 august anul trecut și că își doresc în continuare o schimbare.


-: Nemulțumit de guvernare şi de tot ce se întâmplă înţara asta. Ca societate, regresăm în loc să progresăm.


-: În loc să avem experţi în poziţiile-cheie care să înceapă să soluționeze anumite probleme grave, vedem că sunt oameni incompetenți și exodul populației continuă.


-: Îmi doresc o țară cu un sistem social bine pus la punct, spitale bine puse la punct, o poliție competență la care să poți apela atunci când ai nevoie.


-: Ne dorim să se schimbe învățământul, spitalele infrastructura, mentalitatea în România, că și oamenii au drepturi și ne dorim să fim ca în Europa.


-: Probabil că mai trebuie să mai așteptăm 30 de ani ca să schimbe ceva. Noi am dori acuma. Timp de așteptat nu mai avem, copiii ne pleacă.


Reporter: Din Piața Unirii, protestatarii au pornit în marș pe străzile orașului până la sediul prefecturii și s-au întors pe același traseu, supravegheați îndeaproape de un dispozitiv important de polițiști și jandarmi.(...)

Protestul de la Iași să încheiat fără incidente, după aproximativ patru ore


Etichete proteste10 augustbucurestiiasigalatidiasporajandarmitargu muresbistrita

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live