Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Vineri, 05 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

RADOR

1 Octombrie 2014
Vizualizari: 926
Comentează add

În Hong Kong continuă astăzi, pentru a cincea zi, protestele pro-democratice, în condiţiile în care în China este sărbătorită ziua naţională.

Proteste pro-democrație în Hong Kong de ziua națională a Chinei

rador

 Proteste in Hong Kong. Foto: captură video.

În Hong Kong, protestele în favoarea democraţiei s-au extins în alte părţi ale oraşului, în timp ce conducerea pro-Beijing a teritoriului celebrează Ziua Naţională a Chinei, transmite BBC.

Unii din protestatari au huiduit şi s-au întors cu spatele, în timp ce era cântat imnul naţional al Chinei pentru a marca împlinirea a 65 de ani de la preluarea puterii de către Partidul Comunist.

În declaraţii făcute cu ocazia Zilei Naţionale a Chinei, şeful executivului din Hong Kong, CY Leung, a cerut protestatarilor să sprijine reformele electorale expuse de Beijing, adăugând că Hong Kong-ul şi China trebuie să lucreze împreuna pentru realizarea de progrese.

Acestea sunt cele mai ample manifestaţii care au loc în Hong Kong de când insula, o fostă colonie britanică, i-a fost înapoiată Chinei, în 1997, scrie Reuters care precizează că autorităţile de la Beijing nu s-au mai confruntat cu proteste aşa de ample din 1989, când au înăbuşit sângeros demonstraţiile din piaţa Tien-an-Men.

Hong Kongul beneficiază de drepturi şi libertăţi mai mari decât restul Chinei, fiind condus în baza principiului "o ţară, două doctrine", însă Beijingul a decis, în urmă cu o lună, că persoanele care doresc să candideze pentru administraţia insulei trebuie să primească avizul centrului, ceea ce a dus la declanşarea protestelor în urmă cu cinci zile.

Protestatarii se revoltă în special împotriva deciziei Beijingului, anunţată în august, de a permite votul universal pentru alegerea premierului local în 2017, păstrând, totuşi, controlul asupra candidaturilor.

Protestele din Hong Kong în presa Occidentală

Încă interesată de fosta colonie britanică, presa londoneză urmăreşte cu interes protestele prodemocraţie din Hong Kong, potrivit RADOR.

Deşi “deocamdată nu s-a făcut uz de arme letale şi nici nu au avut loc arestări în masă, fiecare zi ce trece fără dialog creşte riscul” unui astfel de deznodământ, apreciază cotidianul britanic The Guardian şi atenţionează că “exact de acest fel de imagine nu are nevoie un centru financiar a cărui stabilitate era până acum proverbială”.

Aceeași publicație notează că premierul britanic David Cameron a refuzat să se întâlnească cu unul dintre decanii de vârstă ai protestatarilor din Hong Kong, în vreme ce aviza vânzarea în Hong Kong a 300.000 de kilograme de gaze lacrimogene.

“Preşedintele chinez are de făcut o alegere clară, între concesii pentru protestatari şi represiune”, conchide şi Wall Street Journal.


Etichete manifestanțiHong KongChinasărbătoarereformeBeijingcandidaturi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live