Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Luni, 27 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

16 Septembrie 2019
Vizualizari: 447
Comentează add

Sunt anunţate manifestaţii ale unor categorii profesionale care se tem că vor fi nedreptăţite de noua formulă de calcul şi de posibila creştere a vârstei de pensionare

Proteste masive în Franţa faţă de reforma sistemului de pensii

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

 

Se anunţă o toamnă lungă de proteste în Franţa. Mai multe profesii liberale au planificat chiar pentru astăzi, o mobilizare împotriva reformei pensiilor. Avocaţii sunt chemaţi să protesteze la Paris, la apelul  Consiliului Naţional al Barourilor, alături de organizaţii profesionale ale medicilor, asistentelor, fizioterapeuţilor, piloţilor şi personalului de zbor. Toţi vor să-şi apere regimurile speciale de pensionare, pe care le-au obţinut în ani lungi de luptă sindicală -  susţin ei.

Uniunea Naţională a Profesiilor Liberale a anunţat că vrea deocamdată să mai dea o şansă negocierilor cu guvernul, dar nu a exclus participarea la un eventual protest naţional de amploare, în situaţia în care propunerile sale nu vor fi luate în seamă.   

Joi 19 septembrie, angajaţii din sistemul energetic naţional, Electricité de France, companie deţinută în proporţie de peste 80% de statul francez şi cel mai mare furnizor de electricitate din Europa, vor fi în grevă, nemulţumiţi de planurile de reorganizare a întreprinderii, precum şi de reforma pensiilor.

Cea mai mare manifestaţie, a confederaţiilor sindicale reunite cu asociaţiile profesionale, se pregăteşte pentru 24 septembrie, când este anunţată şi o grevă a lucrătorilor de la Căile Ferate, cu perturbarea serioasă a traficului. 

Premierul francez Edouard Philippe a anunţat în urmă cu câteva zile principiile şi calendarul vastei reforme a sistemului de pensii, care va înlocui cele 42 de modele diferite care funcţionează în prezent.

Şeful guvernului francez a insistat pe necesitatea adaptării unui sistem vechi de peste 70 de ani la noile realităţi ale pieţei muncii şi ale noilor meserii, un sistem universal, care să corecteze inegalităţile din prezent. El a subliniat că legea nu este deocamdată scrisă şi că pregătirea ei va fi lentă, urmând câteva luni de discuţii cu sindicatele şi patronatele, precum şi dezbateri publice cu o largă participare a cetăţenilor până la sfârşitul anului.

Noua lege ar urma să fie votată de parlament înainte de vacanţa de vară de anul viitor şi va începe să intre treptat în vigoare în 2025, întregul sistem fiind integrat total abia în 2040.


Etichete protesteFrantareformapensiiEdouard PhilippeElectricité de France

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live