Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Miercuri, 20 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Vlad Drăghicescu, Bonn

19 Noiembrie 2020
Vizualizari: 205
Comentează add

Zeci de mii de germani au demonstrat împotriva legii de combatere a infecţiilor

Proteste la Berlin împotriva legii de combatere a pandemiei

vlad-draghicescu-bonn

 Foto: Arhivă.

La Berlin, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a demonstra împotriva legii de combatere a infecțiilor, asupra căreia Bundestagul german s-a pronunțat în această după-amiază.

Poliția a folosit tunuri cu apă pentru dispersarea maselor de oameni, în timp ce opoziția avertiza în parlament că legea adoptată reprezintă cel mai grav atentat la drepturile fundamentale, din istoria ţării.

În pofida zecilor de mii de protestatari adunați pe străzile capitalei germane Berlin, Bundestagul - camera inferioară a parlamentului - și Bundesratul, organul de reprezentare a landurilor federale, au adoptat modificarea controversatei legi privind protecția împotriva infecțiilor, prin care marea coaliție de la Berlin urmărește crearea unui fundament juridic pentru restricțiile severe pe care dorește să le aplice în vederea combaterii pandemiei, în contextul în care numeroase ordonanțe ale guvernului au fost anulate în ultimele luni în justiție.

Aflat la a treia modificare de la debutul pandemiei, actul normativ cuprinde măsurile pe care guvernul le poate aplica în reacție la o situație epidemiologică de amploare în națională și oferă ministrului federal al sănătății, Jens Spahn, puterea de a lua decizii peste capul premierilor de landuri, al parlamentelor regionale și primarilor - scria astăzi cotidianul "Bild".

Opoziția, respectiv Alternativa pentru Germania, Partidul Liberal Democrat și Partidul Stângii, dar mai puțin Partidul Verzilor, au criticat atât conținutul legii cât și trecerea ei pe repede înainte, fapt cu atât mai în acceptabil - spun acestea - cu cât este vorba despre restricționarea severă a unor drepturi fundamentale.

Criteriul în baza căruia se poate apela la așa-numitele măsuri cuprinzătoare este rata de infecție din ultimele șapte zile, restricțiile fiind activate la peste 50 de infecții la suta de mii de locuitori. Guvernul este împuternicit să interzică oamenilor părăsirea propriilor locuințe și să stabilească între ce intervale orare și în ce scop au aceștia voie să iasă din case, să meargă la cumpărături, la doctor sau la farmacie.

De precizat că până în prezent Germania nu a apelat la o atare măsură, așa cum au făcut țări precum Spania, Italia sau Noua Zeelandă. Chiar și celor mai apropiate rude li se poate interzice, în baza legii, să viziteze membri ai familiei aflați în spitale, centre de îngrijire sau chiar maternități.


Liberalii, conduși de Christian Lindner, au deplâns că unicul criteriu de activare a unor măsuri atât de restrictive este indicele infecțiilor, care este și expresia posibilității limitate de intervenție a oficiilor de sănătate.


Liderul Alternativei pentru Germania, Alexander Gauland, a declarat în parlament:


Alexander Gauland: Încrederea este una dintre cele mai importante resurse ale societății. Ea poate fi irosită. Când oamenii nu mai au încredere, se epuizează dorința de cooperare și apar tulburări. Când o parte din popor nu mai crede guvernul, în societate apar fisuri. Când guvernul şi presa prietenă acestuia stigmatizează această parte a poporului, ba chiar o insultă sau o amenință cu serviciile secrete în loc să dialogheze, neîncrederea se mărește. Într-un stat de drept, încrederea se consolidează instituțional, prin intermediul drepturilor fundamentale.


Reporter: În replică, ministrul federal al sănătății, Jens Spahn, a respins acuzațiile, afirmând că strategia guvernului de a proteja cât mai mult posibil sănătatea publică este corectă, însă - a admis acesta - trebuie găsit echilibrul.


Jens Spahn: Este vorba despre amortizarea pagubelor economice, despre a controla mai bine de la o zi la alta acest virus prin regulile de igienă și reducerea contactelor, prin testare și medicamente mai bune. Şi, da, ca pas decisiv de ținere sub control a virusului, mai ales prin vaccinare. Iar pentru că s-au spus multe lucruri neadevărate pe rețelele sociale, aveți astăzi cuvântul meu de onoare: nu va exista în Germania vaccinare obligatorie în această pandemie. Încetați odată să susțineți contrariul!

(RS)


Etichete protestegermania(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live