Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI (R) Luni, 25 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria

18 Decembrie 2015
Vizualizari: 950
Comentează add

O fundaţie din Ungaria care intenţiona să ridice o statuie în memoria unui ministru hortist a renunţat la aceste planuri, ca urmare a puternicelor proteste din ultima perioadă.

Proteste în Ungaria faţă de ridicărea statui unui ministru hortist

emil-groza-corespondent-rra-in-ungaria

Foto: bbj.hu.

Primarul oraşului Székesfehérvár din centrul Ungariei, András Cser-Palkovics a anunţat astăzi că o fundaţie din localitate care intenţiona să ridice o statuie în memoria fostului ministru Bálint Hóman a renunţat la aceste planuri, iar consiliul local a anulat o hotărâre aprobată în vară privind acordarea unei finanţări organizaţiei respective.

Bálint Hóman a fost, în două rânduri, ministru al Cultelor şi Educaţiei, între anii 1932 şi 1942, şi a fost autorul mai multor legi antievreieşti, iar în 1944 ceruse deportarea evreilor din Ungaria.

Duminica trecută, aproximativ 300 de persoane, între care şi unii diplomaţi străini, s-au adunat în centrul oraşului Székesfehérvár, la apelul organizaţiilor evreieşti, pentru a protesta faţă de planurile fundaţiei.

Şi premierul ungar Viktor Orbán a declarat în urmă cu câteva zile în parlament că guvernul său nu poate fi de acord cu ridicarea unei statui în memoria unui politician care a colaborat cu opresorii şi din acest motiv nu va susţine nici dezvelirea vreunei statui a lui Miklós Horthy. 


Etichete UngariaBudapestastatuiefostul ministru Bálint HómanantisemithortistMiklós Horthyprotestecomunitatea americană şi evreiască

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live