Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Proteste în ţară faţă de modificarea codurilor Penal şi de Procedură Penală

UPDATE: Forţele de ordine au intervenit în Piaţa Victoriei din Bucureşti.

Articol de Radiojurnal, 01 Februarie 2017, 18:14

Up-date: ora 24.00- Reporter, Mugur Mihăiţă: Credeam că se mai liniştesc puţin lucrurile, chiar se liniştiseră, dar câteva explozii de petarde aruncate probabil de suporterii anumitor echipe de fotbal au tulburat încă puţin apele. Cei care au rămas în faţa Guvernului şi care scandează împotriva emiterii ordonanţei de urgenţă pentru modificarea Codurilor Penale au început să huiduie, să... aţi auzit exploziile, chiar şi dumneavoastră, şi huiduielile oamenilor. Forţele de ordine, practic, au fost obligate să intervină, pentru că din partea anumitor protestatari s-a aruncat cu sticle, cu tomberoane, cu fumigene şi cu petarde în jandarmi. Jandarmeria a fost atacată, asta am văzut şi asta vă pot spune. Lumea care a venit la acest miting este nemulţumită şi în mare parte a plecat, au spus că vor reveni şi mâine şi speră într-o mai bună organizare a acestei manifestaţii, pentru a se transmite mesajul împotriva acelei ordonanţe şi nu a acestor manifestări care au dus la această situaţie în care şi 20 de persoane au fost reţinute.

Potrivit redactorului nostru, Adriana Turea, protestele s-au soldat cu 4 răniţi, doi din rândul jandarmilor şi doi protestatari. Un jandarm şi un civil au ajuns la Spitalul Floreasca unde sunt investigaţi de personalul medical.

Up-date: ora 23.00- Peste 130.000 de protestatari în Piaţa Victoriei. Potrivit ultimelor estimări ale forţelor de ordine, în Piaţa Victoriei sunt peste 130.000 de protestatari. Aceştia cer anularea ordonanţei de guvern şi a legii graţierii. Sunt nemulţumiţi de faptul că au votat ca să se respecte legile României şi, în special, democraţia. La un moment dat am auzit mai multe petarde şi imediat protestatarii i-au huiduit pe cei care au aruncat cu ele, scandaând "fără violenţă". Până în acest moment, protestul a fost paşnic, fără incidente, deşi numărul protestatarilor este foarte mare. De aici, de unde mă aflu, văd mulţi tineri care urmăresc transmisiile live ale televiziunilor din incinta restaurantelor din zonă.

UPDATE: Ora 22.00 - Peste 125.000 de mii de protestatari se află în Piaţa Victoriei din Bucureşti.

UPDATE Ora 22.00 Şi românii de peste graniţe au ieşit la proteste în semn de solidaritate cu cei din ţară. I-au scos în stradă aceleaşi nemulţumiri legate de adoptarea aseară în şedinţa de Guvern a unor modificări la Codurile Penal şi de Procedură Penală şi a proiectului de lege privind graţierea.

Corespondenţii noştri ne-au transmis că au fost câteva sute de români cu pancarte care au scandat paşnic la Roma, Paris, Madrid şi la Bruxelles. În niciunul dintre cazuri, însă, protestatarii români din străinătate nu au avut autorizaţie pentru miting; în consecinţă, nu s-au putut aduna mai mulţi şi nici să rămână mai mult timp.

UPDATE Ora 21.45 Numarul manifestantilor a ajuns la peste 3.500 de oameni. Acestia au mes, în marş, pe principalul bulevard al oraşului, strada Brăilei, oprindu-se în fața Palatului de Justiție şi de acolo, până la Inelul de Rocadă. De acolo, coloana a pornit înapoi, către Prefectură, dar numărul manifestanților a început să scadă.

UPDATE Ora 21.30 Sunt în jur de 30.000 de oameni în centrul oraşului Cluj-Napoca, peste 10.000 la Timişoara, la fel şi la Braşov

UPDATE Ora 21.00, Constanţa - Coloana de maifestanti care strabate marile bukearde ale orasului este din ce in ce mai mare. Daca din fata Prefecturii Constanta au plecat aproximativ 700 de protestatari, in acest moment numarul lor a ajuns, conform estimarilor jandarmilor, la peste 3.500.

UPDATE Ora 21.00, Resita - În Reşiţa, peste 500 de oameni protestează de la ora 18, în Centrul Civic al oraşului faţă de adoptarea ordonanţei de Guvern privind modificarea codurilor penal şi de procedură penală şi a proiectului de lege referitor la graţiere. Manifestanţii cu pancarte şi steaguri cer demisia Executivului şi alegeri anticipate.

UPDATE Ora 21.00 Deva Câteva sute de persoane au protestat în această seară și în județul Hunedoara împotriva ordonanţei de modificare a Codurilor penale şi a proiectului de lege privind graţierea. Aproape 400 sute de oameni s-au adunat în faţa statuii regelui Decebal, din Piaţa Victoriei, având asupra lor pancarte cu mesaje împotriva acestor ordonanțe.
Protestatarii din Deva au rămas aproape două ore în Piaţa Victoriei, după care au plecat în marş spre clădirea Prefecturii Hunedoara, pe drum oprindu-se şi huiduind în faţa sediului filialei judeţene a PSD.

UPDATE Ora 20.30, Galaţi - Numarul protestatarilor a ajuns la 1.500. Oamenii au plecat, în marş, pe strada Brăilei, către Palatul de Justiție. Coloana se deplasează pe banda I de mers a autovehiculelor.

UPDATE- ora 20,10, Sibiu - La această oră (ora 20,10) numărul celor participă la marșul de protest de la Sibiu a crescut la peste 10.000, când coloana a ajuns în cartierul Hipodrom. Grupuri mari de oameni s-au alăturat pe traseu.
Oamenii își continua marșul de protest îndreptându-se acum spre cartierul Vasile Aron

UPDATE: Ora 20.00 În Piaţa Victoriei din Capitală numărul protestatarilor se apropie de 60.000, potrivit estimărilor forţelor de ordine.

UPDATE: Proteste in mai multe orase.

Protestele s-au reluat şi în ţară. Sunt peste 15.000 de oameni adunaţi în centrul oraşului Cluj-Napoca - unul dintre cele mai de amploare proteste din România de la această oră(ora 19.00).

Peste 10.000 de oameni s-au strâns şi în Piaţa Sfatului din Braşov(ora 19.00).

Proteste sunt însă şi la Timişoara, Bacău şi Iaşi, Bistriţa-Năsăud, Oradea, Târgu-Mureş, Sibiu, Zalău, Reşiţa, Craiova, Constanţa şi Galaţi.

UPDATE: 30.000 de protestatari în Piaţa Victoriei din Capitală, potrivit estimărilor Jandarmeriei(ora 19.00).

Câteva mii de oameni sunt în continuare în Piaţa Victoriei din Capitală, în faţa sediului Guvernului, potrivit estimărilor forţelor de ordine.

Protestatarii sunt nemulţumiţi că aseară în şedinţa de Guvern s-a adoptat o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea codurilor Penal şi de Procedură Penală şi proiectul de lege privind graţierea.

Oamenii au pancarde, pe care am citit "Liberi la hoţie" şi "România trezeşte-te" .

Sunt de toate vârstele aici în Piaţa Universităţii.

Deocamdată este un protest paşnic, nu s-au înregistrat evenimente neplăcute, iar şoferii care ajung în Piaţa Victoriei claxonează în semn de solidaritate cu protestatarii.

Vreau să vă spun că încă de la orele prânzului, aceştia au venit în Piaţa Victoriei, au steaguri, au pancarde, sunt de toate vârstele.

Circulaţia nu este blocată aici în Piaţa Victoriei, practic numai Piaţa Victoriei este blocată, iar numărul protestatarilor ar fi din ce în ce mai mare pentru că ei continuă să vină aici în Piaţa Victoriei.

Protestele s-au reluat între timp şi în ţară - transmit corespondenţii RRA.

La ora 18 erau 2.000 de braşoveni plecaţi în marş dinspre Prefectură către Piaţa Sfatului şi alte câteva sute de persoane care protestează la această oră la Iaşi şi în Bistriţa-Năsăud.

Oamenii au ieşit deja în stradă şi în Târgu-Mureş, Timişoara, Sibiu Reşiţa, Constanţa şi Galaţi.

Surparea de teren din Slănic Prahova se extinde
România 26 Aprilie 2024, 10:10

Surparea de teren din Slănic Prahova se extinde

Perimetrul de siguranţă a fost mărit, iar traficul este oprit.

Surparea de teren din Slănic Prahova se extinde
Mitru Leşe, primarul oraşului Târgu Lăpuş:  Vom deschide un "parc industrial de specializare inteligentă"
România 26 Aprilie 2024, 09:42

Mitru Leşe, primarul oraşului Târgu Lăpuş: Vom deschide un "parc industrial de specializare inteligentă"

RRA: Invitatul "Apelului matinal": Mitru Leşe, primarul oraşului Târgu Lăpuş.

Mitru Leşe, primarul oraşului Târgu Lăpuş: Vom deschide un "parc industrial de specializare inteligentă"
Elevii intră de azi în vacanța de Paște
România 26 Aprilie 2024, 09:12

Elevii intră de azi în vacanța de Paște

Vacanţa de Paşte se va încheia miercuri, pe 8 mai, când elevii vor reveni la ore pentru ultimul modul al anului şcolar.

Elevii intră de azi în vacanța de Paște
Peste 70% dintre angajatori vor oferi, cu ocazia sărbătorilor de Paște, prime în bani sau cadouri angajaților
România 26 Aprilie 2024, 08:28

Peste 70% dintre angajatori vor oferi, cu ocazia sărbătorilor de Paște, prime în bani sau cadouri angajaților

Peste 70% dintre angajatori vor oferi anul acesta, cu ocazia sărbătorilor de Paște, prime în bani sau cadouri...

Peste 70% dintre angajatori vor oferi, cu ocazia sărbătorilor de Paște, prime în bani sau cadouri angajaților
42 de persoane au fost evacuate din blocurile de lângă surparea din Slănic Prahova
România 26 Aprilie 2024, 08:10

42 de persoane au fost evacuate din blocurile de lângă surparea din Slănic Prahova

A fost stabilit un perimetru de siguranţă, iar traficul în zonă a fost oprit.

42 de persoane au fost evacuate din blocurile de lângă surparea din Slănic Prahova
Doina Ișfănoni, între Prietenii de la radio
România 26 Aprilie 2024, 07:51

Doina Ișfănoni, între Prietenii de la radio

Doina Ișfănoni, etnolog, istoric de artă și cercetător la Muzeul Satului Dimitrie Gusti din București ne vorbește despre cele...

Doina Ișfănoni, între Prietenii de la radio
Matinalul RRA se aude din Țara Lăpușului(UPDATES)
România 26 Aprilie 2024, 06:54

Matinalul RRA se aude din Țara Lăpușului(UPDATES)

Despre tradiții seculare și vremuri moderne, despre șezătorile înainte de Paști, dar și despre viața socială a lăpușenilor, o...

Matinalul RRA se aude din Țara Lăpușului(UPDATES)
Tinerii dependenţi de droguri au nevoie de centre de adicţie pentru a fi reabilitaţi
România 25 Aprilie 2024, 22:05

Tinerii dependenţi de droguri au nevoie de centre de adicţie pentru a fi reabilitaţi

Tinerii dependenţi de droguri au nevoie de centre de adicţie pentru a fi reabilitaţi, spune ministrul familiei, Natalia...

Tinerii dependenţi de droguri au nevoie de centre de adicţie pentru a fi reabilitaţi