Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Sâmbătă, 19 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, corespondent RRA în Spania

13 Ianuarie 2014
Vizualizari: 1347
Comentează add

Un proiect de lege care prevede, printre altele, obligaţia femeii care doreşte o întrerupere de sarcină să obţină două certificate de la medici psihiatri stârneşte revolta.

Proteste în Spania din cauza unei legi privind avortul

annamaria-damian-corespondent-rra-in-spania

Proteste la Madrid. Foto: Reuters Arhivă.

Un proiect de lege care prevede, printre altele, obligaţia femeii care doreşte o întrerupere de sarcină să obţină două certificate de la medici psihiatri stârneşte revolta spaniolilor.

Zeci de mii de persoane au semnat deja o petiţie care contestă proiectul de lege adoptat în ultima şedinţă de guvern a anului trecut.

Formula propusă de ministrul justiţiei anulează dreptul de a renunţa la sarcină până în săptămâna a 14-a fără nicio justificare.

Avortul ar putea fi legal numai în două cazuri: dacă sarcina este rezultatul unui viol sau dacă sarcina poate fi un pericol pentru viaţa sau sănătatea fizică sau psihică a femeii.

Obiectivul este, spune ministerul justiţiei, reducerea numărului de avorturi.

Există însă specialişti care afirmă că legile permisive nu au crescut numărul întreruperilor de sarcină, ci dimpotrivă.

"Legile nu schimbă ratele avorturilor nici în Spania, nici în alte părţi. Femeile recurg la întreruperile de sarcină oricum, dar e foarte clar când legile sunt mai permisive cu acces la metode de contracepţie şi condiţii pentru întreruperea sarcinii că avorturile se produc în condiţii mai bune şi cu mai puţine riscuri pentru sănătatea femeii. Rata întreruperilor de sarcină în Spania nu este atât de mare, ci chiar mai mică decât în alte ţări din Europa. Cred că rata avorturilor nu va scădea cu această lege, dar întreruperile de sarcină s-ar putea face în condiţii mai rele şi chiar în afara legii" a declarat medicul ginecolog Isabel Serrano, de la mişcarea Noi Decidem, organizator al mai multor proteste, pentru mai multe televiziuni

Petiţiile on-line au strâns până acum sute de mii de semnături pentru ca proiectul de lege să nu fie votat.

Ar însemna o întoarcere în timp care aduce aminte de dictatura franchistă, spun susţinătorii mişcărilor pentru drepturile femeii, dar şi liderii Partidului Socialist, principalul partid de opoziţie.


Etichete proiectlegeavortministrul justiţieiviolmedicipsihiatrimedicginecologIsabel SerranoPartidului Socialist,

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live