Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Joi, 13 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian

9 Mai 2013
Vizualizari: 1188
Comentează add

Reducerile bugetare din învăţământ şi o nouă reformă a legii educaţiei sunt motivele pentru care au scos oameni în stradă în peste 30 de oraşe spaniole la chemarea sindicatelor.

Proteste în Spania de Ziua Europei

annamaria-damian

 Proteste în Spania. Foto: arhivă Reuters.

Reducerile bugetare din învăţământ şi o nouă reformă a legii educaţiei sunt motivele pentru care profesori, elevi, studenţi, dar şi părinţi manifestează, joi, în peste 30 de oraşe spaniole, la chemarea sindicatelor din sector.

Principalele nemulţumiri sunt creşterea numărului de elevi din clase şi un număr mai mare de ore pentru profesori, două probleme care duc la scăderea calităţii calităţii educaţiei publice.

Aceste greutăţi în sistem au apărut din cauza reducerilor de buget care au obligat la anularea contractelor pentru profesorii suplinitor.

Potrivit unui calcul al sindicatului Comision Obrera 60 de mii de profesori şi-au pierdut postruile din şcolile şi liceele publice.

Universitatea a dublat taxele de şcolarizare în special la masster, iar byursele au fost reduse la minim.

Pe de altă parte, Spania este pe primul loc între ţările UE la abandonul şcolar cu o rată de aproape 25% înainte de finalizarea studiilor liceale.

Ministerul Educaţiei pregăteşte o reformă a 8-a a Legii Educaţiei din ultimii 35 de ani pe care o va prezenta mâine, însă organizaţiile care protestează astzi spun că noua lege va face o şcoală spaniolă de tip locoste, care în plus va reduce accesul la educaţie al alevilor defavorizaţi.

Cel mai mult îngrijorează costurile pe care guvernele regionale vor fi nevoite să le asume odată cu această reformă a învăţământului, astfel este de aşteptat ca aceşti bani să fie ceruţi familiilor.


Etichete Spaniaprotestereduceri bugetarelegea educaţieibugetproblemesindicate

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live