Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (continuare) Joi, 29 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Roman Muşat

22 Septembrie 2022
Vizualizari: 184
Comentează add

Peste 1.300 de persoane au fost reținute la Moscova și în alte câteva zeci de orașe din Rusia în cursul protestelor.

Proteste în Rusia față de mobilizarea parțială anunțată de Putin

roman-musat

Russian policemen detain a participant of an unauthorised protest against the partial mobilisation due to the conflict in Ukraine, in central St. Petersburg, Russia, 21 September 2022. Foto: EPA/ANATOLY MALTSEV/Agerpres

Peste 1.300 de persoane au fost reținute la Moscova și în alte câteva zeci de orașe din Rusia în cursul protestelor masive de ieri față de război.

Rușii au protestat după mai multă vreme de tăcere, în urma ordinului de mobilizare a rezerviștilor anunțat de președintele Vladimir Putin. Cu detalii, Roman Mușat:


Reporter: Opoziția rusă a chemat la proteste, iar Aleksei Navalnîi, cel mai cunoscut oponent al liderului de la Kremlin, a declarat din închisoare că Putin vrea să trimită și mai mulți ruși la moarte într-un război sortit eșecului. Potrivit grupului independent OVD-Info de monitorizare a drepturilor omului, poliția a acționat dur, iar în multe locuri au fost reținuți și jurnaliști.

Organizația precizează că 20 dintre protestatarii arestați vor fi trimiși în judecată săptămâna viitoare cu dosare penale. Procuratura Moscovei avertizase în cursul zilei că manifestările neautorizate, îndemnurile la protest sau implicarea minorilor sunt pedepsite de legea rusă cu până la 15 ani de închisoare.

Pe de altă parte, BBC transmite că biletele de avion din Rusia s-au epuizat rapid după anunțul lui Vladimir Putin. Imaginile de pe rețelele de socializare au arătat cozi lungi la punctele de frontieră, iar pe Ggoogle căutarea "cum să părăsești Rusia" a crescut vertiginos.

Mobilizarea parțială ordonată de Putin înseamnă că aproximativ 300.000 de rezerviști, nu și recruți, vor fi chemați să susțină forțele Rusiei care au suferit înfrângeri recente pe fronturile din Ucraina.

Anunțul a intervenit la o zi după ce patru provincii ucrainene ocupate de ruși au anunțat referendumuri pentru alipirea la Rusia. În discursul său, Vladimir Putin a subliniat că va folosi toate mijloacele, inclusiv nucleare, pentru a proteja teritoriul rus, care ar putea include și zonele ucrainene controlate de forțele Moscovei.


Etichete protesterusiamobilizarerezervisti

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live