Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA RADIO (continuare) Vineri, 30 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ramona Alexandrescu

2 Februarie 2017
Vizualizari: 1691
Comentează add

Pentru a treia seară consecutiv, sunt proteste în faţa sediului Guvernului, faţă de emiterea ordonanţei de urgenţă pentru modificarea Codului Penal. Sunt proteste şi în alte oraşe

Proteste în Piaţa Victoriei din Bucureşti, pentru a treia seară consecutiv

ramona-alexandrescu

Foto: Daniela Mănuţă

UPDATE - Ora 22.00, Amsterdam(Olanda): Peste 300 de persoane au protestat astăzi in Piata Dam din Amsterdam împotriva ordonanțelor de urgenta. Este primul dintr-o serie de cinci proteste, care vor avea loc in Amsterdam si Haga in perioada care urmează. Romanii din Olanda strâng semnături pentru o petiție prin care cer abrogarea ordonanțelor, petiție pe care vor sa o trimită guvernului roman.

UPDATE - Ora 21.00, Cluj Napoca: Protest de mare amploare şi la Cluj Napoca, unde mai mult de 20 de mii de oameni au plecat din centrul oraşului către cartierul Mărăşti. Numărul protestatarilor este în creştere.

Corespondentul RRA, Claudiu Pădurean: "Cred că, în acest moment, la Cluj, sunt peste 30.000, aproape 40.000 de oameni. Am încercat să îi număr, am stat 29 de minute în acelaşi loc până a trecut coloana. Oamenii veneau pe trei benzi de circulaţie şi două trotuare largi. Coloana de manifestanţi a plecat din centrul oraşului, din Piaţa Unirii, a mers pe jos în cartierul Mărăşti, iar acum coloana iese din cartierul Mărăşti şi intră în cartierul Gheorghieni. Apoi, oamenii se vor îndrepta, din nou, spre Piaţa Unirii. Sunt foarte mulţi oameni cu copii mici. Protestul este paşnic, chiar vin oameni cu pancarte pe care scrie "Şezi blând şi protestează paşnic". Sunt, de asemenea, foarte mulţi studenţi /.../ ce se alătură chiar în acest moment coloanei de manifestanţi".

UPDATE - Ora 21.00, Constanţa: Coloana de manifestanti care a plecat de la Prefectura in mars pe principalele bulevarde  ale Constantei, s-a ingrosat considerabil.  Daca in mars au plecat aproximativ 1000 de constănțeni, in acest moment numarul lor a crescut la peste 5000 iar numarul lor este in crestere aind in vedere ca manifestantii se indreapta catre sediul organizatiei PSD  unde sunt asteptati de alte citeva sute. Protestul este unul pasnic, iar cei aflati in mars  scandeaza „Jos Guvernul”, „București nu uita, Constanța e de partea ta”, „Ne scuzați, nu producem cât furați”, „România cere fără grațiere”dar si „Fără violență”.

UPDATE - Ora 20.20, Reşiţa: Aproximativ 300 de protestatari se îndreaptă în marş spre centrul oraşului Reşiţa.  Ei s-au adunat în cartierul Lunca Bârzavei, începînd cu ora 18,00

UPDATE - Ora 20.15, Galaţi: Cei peste 1200 de protestatari, adunati in fața Prefecturii Galați s-au pus în mişcare, pe strada Domnească, urmând să parcurgă, ca şi ieri seară, principalul bulevard al oraşului, strada Brăilei, oprindu-se şi în fața Palatului Justiției. În drumul lor, protestatarii s-au oprit în fața sediului PSD unde au strigat "Hoții" şi " Afară cu mafia din țară".

UPDATE - Ora 20.00, Bucuresti: Piaţa Victoriei este blocată şi în această seară, pentru a treia zi consecutiv, de câteva zeci de mii oameni nemulţumiţi de decizia Executivului de a adopta o controversată ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului Penal. Circulaţia rutieră în faţa sediului Guvernului a fost închisă.

Sunt proteste şi în alte mari oraşe din ţară, transmit corespondenţii Radio România Actualităţi- la Craiova, Bacău, Ploieşti, Oradea, Reşiţa, Iaşi, Braşov, Constanţa, Arad, Sibiu, Zalău, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Timişoara.

UPDATE - Ora 19.45, Arad: Traficul rutier prin centrul municipiului Arad a fost întrerupt în urmă cu 10 minute de către forţele de ordine dupa ce peste 1000 de arădeni au pornit în marş pe arterele principale ale municipiului într-o mişcare de protest faţă de măsurile guvernului. Protestatarii poartă drapele şi lozinci prin care îşi manifestă nemulţumirea faţă de Ordonanţa de urgenţă privind amnistia şi gratierea. Marşul se doreşte a fi o sensibilizaree a acelora care au rămas în casă. Pînă la această oră nu sunt incidente cu forţele de ordine, ne-a informat corespondentul nostru Ioan Suciu.

UPDATE - Ora 19.30, Galaţi: Numarul protestatarilor de la Galati creşte pe măsură ce trec orele, ajungând acum la circa 1000, de la cei 200, câți erau la 17.30. Ei au parasit trotuarul de vizavi de Prefectură şi au ocupat strada Domnească oprind traficul rutier. Mulți din protestatari au urcat, ca şi aseară, pe treptele Prefecturii. Oamenii scandează "demisia!" Şi "hoții", în timp ce unii din protestatari le-au oferit jandarmilor flori.

UPDATE - Ora 19.00: Reporterul RRA, Daniela Mănuţă: "Numărul protestatarilor continuă să crească în Piaţa Victoriei din Bucureşti. Sunt oameni care vin în grupuri. La această oră, se circulă fără probleme. Am observat că, puţin mai devreme, un poliţist de la rutieră le semnalează şoferilor să facă dreapta, către Aviatorilor, de pe strada Paris. Oamenii scandează paşnic, nu au fost înregistrate incidente. Cred că sunt în jur de 2.000 de persoane, estimez eu. La faţa locului, sunt prezenţi jandarmi, dar şi poliţişti rutieri care spuneam că dirijează traficul în zonă. Oamenii scandează: "DNA să vină să vă ia!" "

Sunt proteste şi în alte oraşe din România: la Iaşi, la Galaţi, la Oradea, unde s-au strâns deja aproximativ 500 de oameni, dar alţii continuă să vină în centrul oraşului.

Şi la Sfântu Gheorghe, aproximativ o sută de persoane au participat în cursul după-amiezii la un miting de protest în faţa sediului Prefecturii. Mare parte din protestatari a plecat după aproximativ o oră, dar oamenii au promis că se vor întoarce spre seară, au transmis corespondenţii Radio România Actualităţi.

Pentru a treia seară consecutiv, sunt proteste, la această oră, în Piaţa Victoriei, în faţa sediului Guvernului, faţă de emiterea ordonanţei de urgenţă pentru modificarea Codului Penal. 

Ora 18.00: În acest moment, sute de persoane protestează împotriva guvernului, câţiva tineri le-au oferit flori jandarmilor care asigură perimetrul, în semn de mulţumire pentru faptul că ieri noapte i-au apărat pe protestatari de cei care au aruncat cu pietre, petarde, torţe şi alte obiecte contondente către jandarmi.

Reporterul RRA, Ramona Alexandrescu:"Angajaţii firmelor de salubritate curăţă, şi în acest moment, Piaţa Victoriei, de zăpadă şi gheaţă depusă, după ce ieri seară, în timpul protestelor, nişte tineri au aruncat în jandarmi cu bucăţi de gheaţă.

Protestul este unul liniştit, manifestanţii scandează, au venit cu pancarte şi steaguri.

Până în momentul de faţă, nu s-au înregistrat incindente neplăcute.

Şoferii care trec prin Piaţa Victoriei claxonează, în semn de solidaritate.

Circulaţia se desfăşoară normal. 

Protestatari:

- Nu vreau ca puşcăriaşii să iasă din puşcării, nu vreau ca oamenii, care deja au furat atâţea ani de zile ţara asta, să o fure în continuare. Ne-am cam săturat de ei. Am studiat în Anglia, la Essex, trei ani de zile, iar, apoi, un an am muncit, după facultate. Cât am stat în Anglia, am avut bani pe care nu aveam pe ce să-i cheltui, mi-au fost mai mult decât de-ajuns, dar, sincer, nicăieri nu-i ca acasă. Şi acasă este rău acuma şi vreau să fie bine, de-aia sunt aici, de-aia protestez.

- La fel şi eu, vin din Anglia, dar m-am cam săturat să muncesc pentru alţii şi în alte ţări. Vreau să lucrez în ţara mea unde m-am născut, pentru copii, să aibă un viitor frumos. 

 - De opt ani de zile conduc o companie şi m-am săturat să plătesc taxe la stat şi să fie administrate de nişte oameni incompetenţi. Pe spatele meu este o pancartă, unde întreb, dacă pot să nu-mi plătesc taxele până la suma de 199 mii de lei? Aşa cum ei, acum, legitimii, pot fura, fără să fie traşi la răspundere, aproape 50 mii de euro, vreau să ştiu şi eu dacă pot să am o derogare de la plata taxelor pentru suma de 50 mii de euro". 


Etichete protestemodificarea Codului Penalordonanta

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live