Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINAL Miercuri, 21 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

2 Decembrie 2017
Vizualizari: 835
Comentează add

UPDATE: Primăria Capitalei renunţă la Târgul de Crăciun din Piaţa Victoriei.

Proteste în Piața Victoriei

radiojurnal

Palatul Victoria. Foto: Arhivă.

UPDATE: Primăria Capitalei renunţă la Târgul de Crăciun din Piaţa Victoriei.

Primăria Capitalei renunţă la Târgul de Crăciun din Piaţa Victoriei şi anunţă că-l va reloca.

Primarul general, Gabriela Firea, afirmă într-un comunicat de presă că spaţiul public este al tuturor, nu poate fi "rezervat" unui grup constituit ad-hoc sau, dimpotrivă, bine organizat.

Ea susţine că este începutul unei perioade în care Constituţia României şi legile ţării sunt călcate în picioare fără ca instituţiile centrale ale statului să reacţioneze, ceea ce în opinia sa înseamnă începutul anarhiei.

Echipamentele care fuseseră aduse deja sunt strânse şi încărcate în camioane, în uralele protestatarilor aflaţi încă de dimineaţă în zonă pentru a manifesta faţă de iniţiativa municipalităţii de a organiza în premieră un târg în Piaţa Victoriei.

Reamintim că trei dintre participanţii la manifestaţie, care au intrat în conflict cu jandarmii, au fost ridicați și duşi la secţia de poliţie.

Circulaţia rutieră s-a desfăşurat astăzi normal în zonă.

UPDATE: Liderii opoziției  i-au cerut primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, să renunţe la ideea târgului de Crăciun din Piaţa Victoriei

Lideri ai opoziției - preşedintele PNL, Ludovic Orban, și senatorul PMP Traian Băsescu - i-au cerut astăzi primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, să renunţe la ideea târgului de Crăciun din Piaţa Victoriei, după ce zilele trecute și premierul Mihai Tudose considera că nu este o idee bună. 

Edilul general a respins, zilele trecute, acuzaţiile potrivit cărora ar încerca să blocheze manifestaţiile şi a făcut apel la spiritul Crăciunului, care ar trebui să prevaleze în aceste zile. Târgul trebuia să fie deschis pe 5 decembrie.

- - - - - - - - - - - - - 

Decizia Primăriei Capitalei de a organiza un târg de Crăciun în Piaţa Victoriei a generat, astăzi, dispute între angajaţii municipalităţii, veniţi să instaleze echipamentele, şi câţiva protestatari aflaţi în zonă, unde se desfăşoară, încă de la începutul anului, mitinguri antiguvernamentale.

Protestatarii s-au îmbrâncit cu jandarmii şi mai multe persoane au fost ridicate şi duse la o secţie de Poliţie.

Felicia Mocanu se află acum în Piaţa Victoriei. Bună ziua Felicia, care e situaţia la această oră?

Reporter: Felicia Mocanu - Bun găsit. La această oră, în Piaţa Victoriei au mai rămas aproximativ 30 de persoane. În momentul de faţă, protestatarii s-au mai liniştit, după ce, cu o oră în urmă, au fost duşi către secţia de poliţie trei dintre ei, acuzând iniţial scene de violenţă, dar acum, ei s-au calmat şi spun că nu sunt de acord cu ceea ce urmează să se întâmple în Piaţa Victoriei, adică amplasarea acestui târg de Crăciun nu îi va împiedica pe ei să iasă la proteste.

Aceştia au spus că era singurul loc Piaţa Victoriei în care ei ar putea protesta şi contestă ridicarea acestui târg de Crăciun, în condiţiile în care în Bucureşti mai sunt alte opt târguri deschise.

Sosite la faţa locului, cu câteva ore în urmă, erau prezente şi echipele care trebuiau să monteze schelele pentru acest târg.

În momentul de faţă, aceste echipe de muncitori s-au retras, nu mai sunt aici.

Am stat de vorbă mai devreme cu protestatarii şi iată ce ne-au spus despre tot ceea ce se întâmplă în Piaţa Victoriei.

- Ăsta era singurul loc care ne-a rămas şi nouă. Să intre aici este de neconceput.

Reporter: Nu sunteţi de acord cu deschiderea Târgului de Crăciun aici?

- Nu, ăsta este locul nostru, al celor care protestăm. Măcar atât mai avem dreptul să facem şi pentru asta am venit acum aici.

- Este o provocare din partea doamnei primar amplasarea acestui târg aici. A dorit să se termine cu acest protest. Acest protest nu se va termian până când cei penali aflaţi în fruntea statului nu vor răspunde în faţa justiţiei. Legile sunt făcute pentru toţi în această țară.

Reporter: Pentru ce protestaţi?

- Pentru că această piaţă este, dintotdeauna, o piaţă pentru revendicarea nemulţumirilor.

Reporter: În momentul de faţă, în Piaţa Victoriei se mai află jandarmii, dar şi Poliţia Rutieră.

Reprezentanţi ai Poliţiei Rutiere spun că, în zona Piaţa Victoriei, circulaţia se desfăşoară fără niciun fel de probleme şi nu există posibilitatea de a întrerupe circulaţia pe anumite bulevarde din jurul Pieţei Victoriei.

Realizator: Vă reamintesc, premierul Mihai Tudose declara, zilele trecute, că nu i se pare o idee bună amplasarea unui târg de Crăciun în Piaţa Victoriei.

Primarul Gabriela Firea şi-a argumentat, însă, decizia prin faptul că, în opinia sa, accentul trebuie pus pe lucrurile care ne unesc, şi nu pe cele care ne dezbină.

Gabriela Firea a respins acuzaţiile potrivit cărora ar încerca să blocheze manifestaţiile şi a făcut apel la spiritul Crăciunului, care ar trebui să prevaleze în aceste zile.

Târgul ar urma să fie deschis pe 5 decembrie.


Etichete Piața Victorieiprotestetarg de CraciunGabriela Firea

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live