Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Miercuri, 05 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite

7 Iunie 2020
Vizualizari: 370
Comentează add

A fost cea de-a 12-a zi de manifestaţii cauzate de moartea afro-americanului George Floyd şi cea mai mare mobilizare de până acum a protestatarilor.

Proteste împotriva brutalităţii poliţiei în SUA

doina-saiciuc-corespondent-rra-in-statele-unite

  Protesters display placards during a demonstration in Minneapolis, Minnesota, on May 29, 2020, over the death of George Floyd, a black man who died after a white policeman kneeled on his neck for several minutes. Violent protests erupted across the United States late on May 29 over the death of a handcuffed black man in police custody, with murder charges laid against the arresting Minneapolis officer failing to quell seething anger. Chandan KHANNA / AFP

Zeci de mii de americani au ieşit în stradă în capitala Washington şi în alte oraşe pentru a protesta faţă de rasism şi brutalitatea forţelor de ordine.

A fost cea de-a 12-a zi de manifestaţii cauzate de moartea afro-americanului George Floyd şi cea mai mare mobilizare de până acum a protestatarilor.


Zeci de mii de demonstranţi au inundat străzile capitalei federeale şi ale altor mai oraşe din SUA într-o uriaşă mobilizare împotriva brutalităţii poliţiei şi nedreptăţilor rasiale.

Începute ca revolte spontane împotriva violenţei poliţiei după uciderea afro-americanului George Floyd, demonstraţiile din întreaga Americă s-au transformat ieri într-o mişcare naţională de masă împotriva rasismului sistemic, mişcare marcată mai mult de hotărâre decât de furia străzii. Demonstranţii cer reforma sistemului poliţienesc.

În Washington DC, în preajma pieţei Lafayette, de vizavi de Casa Albă, evenimentele au dat mai mult sentimentul unui festival muzical cu gustări şi măşti de vânzare inscripţionate cu ultimele cuvinte rostite de George Floyd, în vreme ce poliţistul alb îl ucidea încet, asfixiindu-l cu genunchiul aşezat pe gâtul afro-americanului. "Nu pot să respir" au fost ultimele cuvinte ale lui Floyd.

Multe grupuri de demonstranţi s-au îndreptat către Casa Albă, care a fost fortificată cu garduri noi şi bariere. Preşedintele Trump care a ordonat autorităţilor luni să reprime revoltele nu a avut evenimente publice.

Demonstraţiile s-au extins însă şi la staţiunea sa de golf, din Doral, Florida, unde s-au adunat aproximativ o sută de protestatari.


Realizator: Proteste faţă de moartea lui George Floyd au avut loc şi în afara SUA. La Londra, peste o mie de manifestanţi au mărşăluit către Ambasada SUA, iar în apropierea reşedinţei premierului Boris Johnson câţiva protestatari au aruncat cu sticle asupra forţelor de ordine, ceea ce a dus la o intervenţie a poliţiei călare.

La Paris, sute de manifestanţi au sfidat o interdicţie privind adunările mai mari de zece persoane, în timp ce alte demonstraţii au avut loc la Berlin şi la Varşovia.

În afara Europei, 10.000 de persoane au fost prezente la un protest similar la Brisbane, dar au avut loc manifestaţii şi în alte oraşe australiene, inclusiv la Sydeney.

Zeci de activişti, unii cu măşti negre, pe care scria "Nu pot să respir" au ieşit în stradă în capitala sud-coreeană Seul, iar alte proteste au avut loc în Japonia la Tokio şi în Tailanda, la Bangkok.


Etichete proteste(RS)suapolitiegeorge floyd

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live