Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII ... DE WEEK-END (Continuare) Duminică, 29 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

13 Ianuarie 2022
Vizualizari: 226
Comentează add

Profesorii susţin că majorarea de doar 4% aplicată de la începutul anului înseamnă un plus mediu net de 65 de lei pentru fiecare cadru didactic.

Proteste ale sindicaliştilor din educaţie în faţa Guvernului

radiojurnal

  Foto arhiva

Au fost proteste ale sindicaliştilor din educaţie, în această dimineaţă, în faţa Guvernului şi la sediile centrale ale Partidului Social Democrat şi Partidului Naţional Liberal.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Spiru Haret şi Federaţia Naţională Alma Mater reclamă faptul că Executivul nu a majorat veniturile din sistem potrivit legii salarizării din 2017. Un reportaj de Alexandru Buzică.


Reporter: Alexandru Buzică - Profesorii susţin că majorarea de doar 4% aplicată de la începutul anului înseamnă un plus mediu net de 65 de lei pentru fiecare cadru didactic, ceea ce a provocat o stare de nemulţumire generală în rândul salariaţilor din învăţământ.


George Purcaru, prim-vicepreşedinte FSLI. Am revenit în Piaţa Victoriei, aşa cum bine ştiţi, înainte de sărbători am avut trei zile de protest pentru că Guvernul României continuă batjocură la adresa tuturor lucrătorilor din învăţământ şi în special a cadrelor didactice.

Reamintesc opiniei publice că sistemul de învăţământ aşteaptă, potrivit legii, încă din septembrie 2020 aplicarea integrală a Legii 153, lucru care nu s-a întâmplat nici măcar anul acesta în 2022. Se preconizează în învăţământ grevă de avertisment şi grevă generală.


Reporter: Totodată, peste 30.000 de angajaţi nedidactici lucrează pe un salariu minim pe economie.


-: Tot ceea ce înseamna tranşe de majorări salariale în ultimii doi ani au fost amânate.


Reporter: Cum trăiţi din salariul pe care îl luaţi?


-: Aşa cum trăieşte majoritatea acestei ţări, cu greu, iar cu 4% pe care ni i-au dat, vă daţi seama. Ce înseamnă 65 de lei? Ce să faci cu 65 de lei? Suntem în partea de jos a sistemului bugetar, dar nici măcar pe ăia nu ni i-au dat.


Reporter: Profesorii se plâng şi de faptul că sunt singurii angajaţi bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiţiile de muncă.


Etichete protestesindicateeducatieguvern(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live