Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: BUNA DIMINEATA, ROMANIA! Miercuri, 21 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

10 Februarie 2019
Vizualizari: 418
Comentează add

Persoanele cu dizabilităţi au protestat în faţa Primăriei din Târgu Mureş faţă de proiectul de buget.

Proteste ale persoanelor cu dizabilităţi, în faţa Primăriei din Târgu Mureş

radiojurnal

Proiectul bugetului de stat pe anul acesta ar urma să fie votat vineri de plenul parlamentului, potrivit calendarului aprobat de conducerea celor două camere. Opoziţia a criticat deja acest ritm rapid de dezbatere, ce ar fi fost impus de partidele la putere, după ce au întârziat să trimită proiectul în legislativ mai bine două luni. 

Critici vin şi din partea persoanelor cu dizabilităţi şi a însoţitorilor acestora, care au protestat în ultimele zile pentru că executivul lasă în grija autorităţilor locale cheltuielile pentru serviciile care îi privesc. 

Astăzi, aproximativ o sută de persoane cu handicap şi asistenţi care le îngrijesc şi-au exprimat, în faţa Primăriei din Târgu-Mureş, nemulţumirea faţă de intenţiile guvernului. Manifestaţia, care ar urma să se încheie la această oră, stă sub semnul "ZERO buget pentru asistenţa socială şi protecţia copilului" - după cum a constatat corespondenta noastră.

-: Ar urma ca finanţarea asistenţilor personali ai persoanelor cu dizabilităţi să fie făcută din bugetul autorităţilor locale. A doua problemă este aceea a centrelor pentru persoane cu dizabilităţi, şi acum ar urma să fie iarăşi în sarcina autorităţilor locale. Şi a treia problemă este cea legată de fondul de handicap. De ani de zile, organizaţiile persoanelor cu dizabilităţi solicită ca din cota plătită de toţi angajatorii din România care nu angajează 4% persoane cu dizabilităţi să se facă un fond de handicap, din care să se finanţeze servicii pentru persoanele cu dizabilităţi.

La sate, la comune, primarii nu vor putea să gestioneze, să plătească.
-: Deja simţim că ajungem să fim complet excluşi din creierul domnilor de la guvernare. Poate ne observă cineva şi aici, jos, chiar şi în cărucioare, că avem nevoie şi noi de o viaţă normală.
-: Am o fetiţă bolnavă. Vrem să se facă dreptate. Cum la toată lumea i se dă, şi noi avem dreptul, că suntem în aceeaşi ţară.

Realizator: Amintim că săptămâna trecută Asociaţia Municipiilor din România a respins categoric propunerile Ministerului Finanţelor Publice privind preluarea integrală a prestaţiilor sociale şi a solicitat executivului să asume integral de la bugetul de stat cheltuielile privind protecţia copilului şi a persoanelor cu dizabilităţi, conform programului de guvernare.


Etichete dizabilitatiprotestbuget

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live