Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: 100 DE MINUTE BUNE Miercuri, 22 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

13 Martie 2018
Vizualizari: 445
Comentează add

Aproape 80 de salariaţi ai termocentralei Mintia au declanşat in această dimineaţa un protest spontan, acuzând lipsa unui ajutor din partea statului în salvarea termocentralei.

Protest spontan la termocentrala Mintia

radiojurnal

Foto: rador.ro.

Cei 80 de angajaţi ai termocentralei Mintia, care au declanşat azi dimineaţa un protest spontan în sala de comandă a unităţii cer prezenţa la sediul sucursalei a premierului Viorica Dăncilă şi a liderilor politici Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, în vederea deblocării situaţiei de criză şi identificarii unei soluţii viabile pentru acest agent economic.

Presedintele sindicatului Solidaritatea, Cristian Istoc, a declarat că protestatarii vor     accepta discuţii doar cu primul ministru, invitaţi fiind si cei doi lideri politici, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu. Este vorba de o decizie politică pe care Guvernul trebuie să şi-o asume, iar înn caz contrar, să facă un program de închidere cu asigurarea plăţilor compensatorii.

Protestatarii acuză lipsa unui ajutor din partea statului în vederea salvării termocentralei, dar şi faptul că administraţia Complexului Energetic Hunedoara a  achitat către bugetul de asigurări sociale doar o parte din contribuţiile sociale ale angajaţilor, aferente ultimului salariu. Cu puțin timp în urmă, directorul general al Complexului a plecat spre Mintia, pentru a incerca solutionarea acestui conflict spontan de muncă.

Revendicarea principală se referă la acordarea unei scheme de sprijin care să acopere diferenţa dintre preţul de cost al energiei şi cel obţinut din piaţă. Activitatea de producţie a termocentralei nu este afectată, la protest fiind prezenţi angajaţi care au lucrat în schimbul de noapte sau oameni care au venit de acasă şi se află în timpul liber.

În ceea ce priveşte plata contribuţiilor sociale, preşedintele Sindicatului Solodaritatea Hunedoara a menţionat că administraţia CEH a reuşit să achite la bugetul de pensii doar jumătate din cele 17 milioane de lei aferente salariilor pentru luna trecută.

Pe de altă parte, sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi de faptul că Ministerul Energiei nu ar fi ţinut cont de modificările propuse de Sindicatul Solidaritatea Hunedoara la legislaţia de mediu, prin care se solicita ca şi cazanele termice cu o putere mai mică de 550 de megawaţi să fie cuprinse într-o derogare de la normele de mediu în vigoare. Acest lucru ar fi permis ca grupurile energetice 3 şi 4 de la termocentrala Mintia să fie cuprinse într-un program de retehnologizare până în anul 2020, în vederea încadrării în normele de mediu. Termocentrala Mintia a fost amendată în iunie 2015 de Garda de Mediu cu 60.000 de lei pentru nerespectarea legislaţiei de mediu, în paralel fiind dispusă oprirea activităţii la acest agent economic. Sancţiunile au fost contestate în instanţă de CEH, procesul fiind pe rolul Tribunalului Hunedoara.

Protest spontan

Aproape 80 de salariaţi ai termocentralei Mintia au declanşat in această dimineaţa un protest spontan, acuzând lipsa unui ajutor din partea statului în salvarea termocentralei, dar şi faptul că administraţia Complexului Energetic Hunedoara a achitat către bugetul de asigurări sociale doar o parte din contribuţiile sociale ale angajaţilor, aferente ultimului salariu.

Potrivit sindicalistilor, activitatea de producţie a termocentralei nu este afectată, la protest fiind prezenţi angajaţi care au lucrat în schimbul de noapte sau oameni care au venit de acasă şi se află în timpul liber.

Protestul se desfasoara in camera de comanda a termocentralei, iar liderii sindicali se așteaptă să se alăture si angajații care vor ieși din schimb la prânz.

Și minerii sunt nemulțumiți de administratia Complexului Energetic Hunedoara, liderii sindicatului Muntele avertizând că plata avansurilor minierilor, care ar trebui efectuata la 30 martie, este incertă.

Între timp, Comisia Europeană a început o anchetă la Complexul Energetic Hunedoara, pentru a investiga cum au fost folosiți banii din ajutorul de stat acordat acestuia.


Etichete protestsalariaţitermocentrala Mintiaajutor din partea statului

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live