Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Luni, 16 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Marilena Frâncu

11 Mai 2018
Vizualizari: 592
Comentează add

Biochimiști, biologi și chimiști au pichetat sediul Ministerului Sănătății, timp de două ore.

Protest în fața Ministerului Sănătății

marilena-francu

Foto: Marilena Frâncu

Biochimiști, biologi și chimiști au pichetat sediul Ministerului Sănătății, timp de două ore.

Ei sunt nemulțumiți de faptul că autoritățile sanitare au elaborat anul trecut, concomitent cu noua lege a salarizării, un Proiect de lege care elimină obligativitatea demonstrării competenței de a efectua analize de laborator în sistemul de sănătate. Aceste modificări schimbă statutul profesional actual – consideră ei – și nu este benefic pacienților care trebuie să aibă acces la servicii medicale de calitate. În plus, scăderea coeficientului de salarizare a determinat diminuări de venituri.

Protestarii sunt pentru a doua oară în fața Ministerului Sănătății pentru că nu au obținut nimic la pichetarea de la sfârșitul lunii aprilie – a declarat președintele Ordinul biochimiștilor, biologilor și chimiștilor, Constanța Popa: “Dacă anul trecut, aceeași biologi, chimiști, biochimiști aveau coeficientul de ierarhizare salarizare 3, 19 și asistentul licențiat avea 3,04, aceeași oameni, n-au devenit între timp profesori nici de biologie, nici de chimie, fac tot analize pentru pacienți, au coeficientul de ierarhizare la funcția de bază 1,63, iar asistentul medical licențiat, fără nicio explicație – 1,67. Sunt scăderi salariale de la câteva sute până la ce-am găsit noi cel mai mult - 1.600 de lei.“

Până în prezent, protestatarii au depus la Ministerul Sănătății peste 20 de adrese, petiții, solicitări de audiență, memorii și scrisori deschise legate de exercitarea profesiei, însă fără răspuns – a adăugat Constanța Popa.

Ea a precizat că Ordinul biochimiștilor, biologilor și chimiștilor a depus o sesizare la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, în care au adus probe prin care se arată că prestează muncă egală cu medicii specialiști, dar nu au salarii egale cu aceștia, iar termenul privind decizia Consiliului este 28 mai.


Etichete protestMinisterul SănătățiiBiochimiștibiologichimiști

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live