Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Luni, 18 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Zugravu

25 Iunie 2011
Vizualizari: 1478
Comentează add

Optsprezece persoane au fost ucise vineri în Siria iar alte zeci au fost rănite după ce forţele de securitate au deschis focul asupra manifestanţilor care cereau căderea regimului.

Protest cu victime împotriva regimului sirian

alexandru-zugravu

Protestatarii demonstrează pe străzile Damascului. Foto: Reuters.

Sirienii sfidează regimul preşedintelui Bashar Al-Assad, ieşind cu zecile de mii în stradă în pofida represiunii.

Atrocităţile comise de forţele guvernamentale duc la intensificarea exodului civililor şi atrag condamnări internaţionale ferme.

Forţele de ordine au deschis focul vineri, în câteva oraşe, pentru a împrăştia demonstranţii, acţiune care a dus la moartea a 18 persoane şi rănirea altor câteva zeci, potrivit activiştilor pentru drepturile omului.

La Kesua, lângă capitala Damasc, manifestaţia a pornit de la moschee, după rugăciunea săptămânală, şi după câteva minute de defilare, poliţia a început să tragă, făcând cinci victime.

În cursul serii, la Damasc, au avut loc percheziţii din casă în casă şi s-au făcut zeci de arestări, fiind în acelaşi timp decretată interdicţia de circulaţie.

De la începutul protestelor împotriva regimului Assad, autorităţile vorbesc mereu de prezenţa unor terorişti înarmaţi ce provoacă haos, dar nu recunosc explicita amploare a mişcării de contestare.

Din cauza represiunii, calificată drept revoltătoare de către Uniunea Europeană, 5.000 de sirieni au fugit în ultimele săptămâni în Liban şi aproape 12.000, în Turcia, unde autorităţile ridică noi tabere, aşteptându-se la continuarea sosirilor, cel puţin în acelaşi ritm.

În aceste condiţii, la Bruxelles s-a hotărât accentuarea presiunilor, punând în cauză legitimitatea regimului sirian şi trecând la sancţiuni împotriva gardienilor revoluţiei iraniene, acuzaţi că sprijină Damascul.


Etichete SiriaprotesteBashar Al-Assad

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live