Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: IN ZORI Joi, 07 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Amalia Bojescu

10 Ianuarie 2019
Vizualizari: 720
Comentează add

Protest al transportatorilor rutieri La Bruxelles

amalia-bojescu

Foto: Arhivă.

La Bruxelles se desfăşoară un protest al transportatorilor rutieri din ţările est-europene, inclusiv România, nemulţumiţi de propuneri de modificare a legislaţiei în domeniu, care, spun ei, ar fi discriminatorii şi ar avantaja companiile din vest.

Protestele se desfăşoară în paralel cu lucrările Comisiei Transporturi din Parlamentul European, care a luat deja unele decizii.

Detalii despre acestea ne oferă acum, în direct, corespondentul RRA Amalia Bojescu.

Reporter: Eurodeputaţii din Comisia pentru Transporturi au respins parţial măsurile contestate de transportatori. Este vorba de detaşarea pentru transporturile rutiere internaţionale, întoarcerea acasă a conducătorilor auto o dată la patru săptămâni şi interzicerea efectuării perioadei de repaus săptămânal în cabina autovehicului. A fost adoptată, însă, măsura privind cabotajul; este vorba despre introducerea unei perioade de repaus de cinci zile înainte ca alte operaţiuni să poată fi efectuate în aceeaşi ţară, cu acelaşi autovehicul.

A fost un protest desfăşurat în comun al transportatorilor din România, Bulgaria, Polonia şi Ungaria. Aproximativ 400 de persoane, potrivit organizatorilor, iar ei au avut susţinerea europarlamentarilor din aceste ţări, care consideră că măsurile propuse sunt arbitrare şi discriminatorii. În plus, aceste măsuri pot conduce la creşterea costurilor de operare, care îi vor scoate de pe piaţă pe transportatorii est-europeni.

Transportatorii au susţinut, de asemenea, că măsurile îi discriminează, dar protejează firmele din vestul Europei. În opinia lor, dispoziţiile ar limita libertatea comerţului cu bunuri şi prestarea de servicii pe teritoriul comunitar.

Mai mult, ele nu apără drepturile sociale, deoarece diferenţiază şoferii în funcţie de locul în care îşi desfăşoară activitatea. În urma deciziei de astăzi a Comisiei de Transporturi vor urma alte discuţii pe marginea propunerilor respinse.

Vor fi căutate soluţii alternative. Cert este că Pachetul Mobilitate nu va ajunge, deocamdată, la vot în planul Parlamentului European.
 


Etichete protest al transportatorilor rutieriBruxellesParlamentul european

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live