Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 21 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ, Shanghai

9 Septembrie 2009
Vizualizari: 1748
Comentează add

Aceştia sunt nemulţumiţi de tergiversarea soluţionării dosarelor revoluţiei şi mineriadei din iunie '90.

Protest al revoluţionarilor

sergiu-stet-shanghai

Foto: Agerpres

Asociaţia "21 Decembrie" a organizat un protest la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a avut loc un nou protest al revoluţionarilor.

Unul dintre participanţii la protest s-a declarat umilit de modul în care sunt tratate cele două cauze, dosarele revoluţiei şi al mineriadei

"Să se facã ordine în această ţară, să nu mai fim de râsul oamenilor din întreaga Europă şi din întreaga lume.", a spus participantul la protestul revoluţionarilor.


Preşedintele Asociaţiei "21 Decembrie", Teodor Mărieş, a declarat cã vinovăţia pentru tergiersarea cauzelor i-ar aparţine procurorului general al României, Codruţa Kovesi. Teodor Mărieş a cerut demisia procurorului general. 


Protestul are loc după ce Asociaţia "21 Decembrie"  şi Parchetul General au fost la o întâlnire de mediere organizată de preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a criticat Parchetul General pentru că nu rezolvã dosarele revoluþiei.

"Au murit 1.600 de oameni la revoluţie, iar voi închideţi dosarul. Aveţi soluţie sau nu? Au murit oameni la mineriada din 13-15. Ce vreţi să-mi suneţi, că vă impun o soluţie? Vă impune realitate să spuneţi dacă s-au împuşcat singuri oamenii ăia sau au fost împuşcaţi de cineva.", i-a spus preşedintele Traian Băsescu procurorului general. 

Preşedintele Băsescu i-a cerut procuorului general Codruţa Kovesi să studieze posibilitatea ca de dosarele revoluţiei şi cel al mineriadei din iunie 1990 să se ocupe procurorul pensionat Dan Voinea.

Acesta s-a ocupat de cele două dosare din 1997 până la sfârşitul anului 2007. El a cerut atunci pensionarea sa în timpul unei anchete disciplinare efectuate de CSM.

Ancheta a fost declanşată de o sesizare a procurorului general, Codruţa Kövesi, care acuza neglijenţe grave în anchetele pe care procurorul Voinea le efectua în dosarele revoluţiei şi cel al mineriadei din iunie 1990.

Preşedintele de onoare al Asociaţiei Magistraţilor din România, Viorica Costiniu, critică intervenţia preşedintelui Băsescu.

"Preşedintele României a chemat la ordine Parchetul General prin reprezentantul sãu şi a făcut ceea ce nici un preşedinte, în nici o ţară democrată nu ar face vreodată: sã-i ceară socoteală sau, mai mult, să-i dea dispoziţii cu privire la când, cum şi cine să instrumenteze un caz. Este o dovadă că, practic, statul de drept în România este numai o sintagmă care nu mai are suport în realitate.", a spus Viorica Costiniu.


În dosarul revoluţiei, generalii Mihai Chiţac şi Victor Stănculescu au fost condamnaţi la 15 ani de închisoare.

Executarea pedepsei este suspendată din motive de sănătate precară a celor doi condamnaţi.


Etichete iliescurevoluţiemărieşchiţacstănculescumineriadăbăsescukovesijustiţieprocuroridosare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live