Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Protejarea întreprinderilor care se confruntă cu dificultăți financiare

Comisia Europeană propune o nouă abordare privind insolvența întreprinderilor prin promovarea restructurării timpurii.

Protejarea întreprinderilor care se confruntă cu dificultăți financiare

Articol de Victor Gheorghe, 26 Noiembrie 2016, 10:07

Comisia Europeană propune o nouă abordare privind insolvența întreprinderilor prin promovarea restructurării timpurii.

Normele propuse au ca scop protejarea întreprinderilor care se confruntă cu dificultăți financiare.

Acestea vor avea oportunitatea să-și și restructureze din timp activitatea.

AUDIO: Europa la zi.

Astfel, se poate preveni falimentul și, implicit, pierderea unor locuri de muncă.

Totodată, inițiativa va garanta că antreprenorii beneficiază de o a doua șansă de a face afaceri după un faliment. De asemenea, va avea drept rezultat proceduri de insolvență mai eficace pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

Prim-vicepreședintele Comisiei Frans Timmermans a declarat că ideea este de a ajua întreprinderile să se restructureze din timp, astfel încât locurile de muncă să poată fi salvate, iar valoarea să poată fi păstrată.

De asemenea, scopul este de a sprijini antreprenorii care eșuează să își revină mai rapid, să depășească momentul dificil și să încerce din nou, într-un mod mai înțelept.

Potrivit comisarului pentru justiție, consumatori și egalitate de gen Věra Jourová, anual, 200.000 de firme din Uniunea Europeană intră în faliment, fapt ce are drept rezultat pierderea a 1,7 milioane de locuri de muncă.

„Acest lucru ar putea fi de multe ori evitat dacă ar exista proceduri mai eficiente în materie de insolvență și restructurare. Este vremea să se ofere descărcarea integrală de datorii în termen de cel mult trei ani.” – a spus doamna Jourová.

În prezent, prea multe societăți comerciale viabile care se confruntă cu dificultăți financiare sunt îndreptate către lichidare în locul unei restructurări timpurii, iar numărul întreprinzătorilor cărora li se oferă o a doua șansă este prea redus.

Noile norme vor contribui la atragerea investitorilor, la crearea și menținerea locurilor de muncă și vor ajuta economiile să absoarbă șocurile.

Propunerea reprezintă o veste bună și pentru stabilitatea financiară.

Procedurile de restructurare eficientă vor preveni intrarea întreprinderilor în incapacitatea de a-și achita creditele la bănci și vor contribui la abordarea problemei nivelurilor ridicate de credite neperformante în unele părți ale sectorului bancar din Uniunea Europeană - se precizează într-un comunicat publicat la Bruxelles.