Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Protecție consulară mai bună pentru cetățenii UE

Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat o nouă directivă în ceea ce priveşte protecţia consulară a cetăţenilor europeni care călătoresc sau trăiesc în afara Uniunii.

Euranet Plus.

Articol de Gabriela Tătărău, 21 Aprilie 2015, 10:31

După 3 ani de negocieri, statele membre ale Uniunii Europene au adoptat o nouă directivă în ceea ce priveşte protecţia consulară a cetăţenilor europeni care călătoresc sau trăiesc în afara Uniunii.

Acordul era absolut necesar, având în vedere că, în acest an, unul din cinci cetăţeni europeni şi-a planificat o călătorie în afara Uniunii, iar peste 30 de milioane de cetăţeni ai unui stat european trăiesc într-o ţară terţă.

Acordul adoptat astăzi aduce clarificări referitoare la unde şi cum un cetăţean european care are probleme într-un stat din afara Uniunii are dreptul să primească asistenţă de la ambasadele şi consulatele altor state europene.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Scopul documentului este de a simplifica modul de cooperare între autorităţile consulare şi de a întări dreptul cetăţenilor europeni, la protecţie consulară.

Astfel, orice cetăţean european care are probleme într-o ţară din afara Uniunii, în care statul său de origine nu este reprezentat, are dreptul să ceară ajutor la ambasada, la consulatul oricărui alt stat european.

Reprezentanţa respectivă este obligată să-i acorde cetăţeanului european aceeaşi asistenţă ca şi unui cetăţean propriu.

Directiva stabileşte şi faptul că un cetăţean care cere ajutorul unei ambasade poate fi trimis la alta numai când cea din urmă este mai în măsură să-l sprijine.

Persoanele care au probleme se pot adresa reprezentanţelor Uniunii Europene pentru a afla ce drepturi au şi unde pot cere ajutor.

Directiva mai stabileşte reguli clare potrivit cărora cetăţenii fără reprezentare vor fi luaţi în considerare şi li se va acorda asistenţă completă în situaţii de criză.

De asemenea, atunci când este cazul, un cetăţean nereprezentat va suporta eventualele costuri ale asistenţei pe care o primeşte de la ambasada altui stat, dar acestea nu pot fi mai mari decat cele pe care le-ar achita cetăţeanul statului respectiv.

Persoanele care nu sunt în măsură să plătească pe loc sumele solicitate vor semna un document prin care se angajează să le achite la autorităţile din ţara lor.

Tratatele Uniunii Europene garantează tuturor cetăţenilor europeni dreptul la tratament egal în cea ce priveşte protecţia oferită de autorităţile diplomatice şi consulare ale oricărui stat membru atunci când călătoresc sau locuiesc în afara Uniunii, iar ţara lor de origine nu este reprezentată în statul în care ei se confruntă cu probleme.