Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Joi, 15 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Solomon

30 Septembrie 2011
Vizualizari: 1615
Comentează add

Cele 61 de învelişuri de protecţie ale unuia dintre cele două reactoare ale centralei nucleare bulgare de la Kozlodui vor fi înlocuite, ca măsură de precauţie.

Protecţia unui reactor de la Kozlodui, înlocuită

sorin-solomon

Sala de control a centralei nucleare Kozlodui. Foto: Arhivă Agerpres.

Toate învelişurile de protecţie ale unuia dintre cele două reactoare ale centralei nucleare bulgare de la Kozlodui vor fi înlocuite, ca măsură de precauţie, a anunţat joi administraţia centralei, citată de AFP.

"Rezultatele controlului asupra metalului învelişurilor confirmă necesitatea unei înlocuiri a tuturor celor 61 de învelişuri ale sistemului de gestiune şi protecţie de la Unitatea 6, cu o capacitate de 1.000 de megawaţi", a precizat administraţia într-un comunicat.

"Noile învelişuri au o structură modernizată, dezvoltată de constructorul rus Ghidropres", se precizează în comunicat.

În urmă cu un an, în timpul unor lucrări de mentenanţă la Unitatea 6, au fost depistate fisuri în jumătate dintre învelişurile care protejează barele ce controlează reacţia nucleară. Tot atunci, învelişurile defecte au fost înlocuite.

Centrala nu a precizat dacă au apărut fisuri noi.

Aceeaşi problemă a fost dezvăluită, în mai, la celălalt reactor al centralei, Unitatea 5, în timp ce aceasta era oprită, tot pentru lucrări de mentenanţă.

Au fost constatate defecte la 37 dintre cele 61 de învelişuri.

Conducerea a hotărât înlocuirea tuturor învelişurilor de protecţie de la reactorul 5.

O problemă cauzată de fisuri în învelişurile de protecţie de la reactorul 5 a avut loc, de asemenea, în 2006, în timp ce reactorul se afla în funcţiune.

Incidentul a fost clasat la nivelul 2 pe scara internaţională a evenimentelor nucleare şi radiologice, de şapte niveluri.
   
Singura centrală nucleară din Bulgaria, Kozlodui explotează în prezent două reactoare, unităţile 5 şi 6, de tip VVER, cu o capacitate de câte 1.000 de megawaţi.

Patru reactoare, de câte 440 de megawaţi fiecare, au fost închise în 2002 şi 2006 la presiunea Uniunii Europene, din motive de securitate.


Etichete Kozloduireactoarecentrala nuclearăBulgariaprotecţie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live