Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Luni, 19 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

29 Martie 2021
Vizualizari: 116
Comentează add

Ministrul Justiției, Stelian Ion, propune o serie de modificări ale legilor justiției.

Propuneri de modificări ale legilor justiției

florin-lepadatu

 Ministrul Justiției, Stelian Ion. Foto: gov.ro.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, propune o serie de modificări ale legilor justiției, în ceea ce privește numirea procurorilor în funcții de conducere și durata mandatelor acestora.

El consideră că aceste măsuri ar putea contribui la ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare.


Reporter: Diana Surdu - Avizul negativ al Secţiei pentru Procurori nu mai este consultativ, ci devine obligatoriu la numirea procurorilor cu funcții de conducere. Şi durata mandatelor pentru aceste funcții a crescut de la trei la patru ani.

Ministrul Justiției, Stelian Ion explică: Am conferit un rol mai important Consiliului Superior al Magistraturii, al cărui aviz pe aceste numiri, cel puțin la avizul negativ, are o valoare de aviz conform. Este o cerință care rezultă și din avizul Comisiei de la Veneția. Procedura este în felul următor, pe scurt: ministrul Justiției înaintează o propunere către Consiliul Superior al Magistraturii. Dacă avizul este negativ din partea CSM, din partea Secției pentru Procurori, atunci procedura pur și simplu se întrerupe. Bineînțeles, ministrul Justiției poate reveni cu o altă propunere.

O altă propunere vizează alegerea membrilor CSM care va avea loc la nivel național, nu pe trepte, adică în funcție de instanța sau parchetul de la care provine candidatul pentru Consiliu.

Când magistratul este eliberat din muncă, ar trebui să își finalizeze actele în curs, abia apoi se poate pensiona sau să demisioneze.

Stelian Ion a mai anunțat că va trimite o solicitare Comisiei de la Veneția pentru un aviz în legătură cu proiectul de lege privind desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, adoptat în Camera Deputaților cu un amendament care prevede că magistrații pot fi trimiși în judecată doar cu încuviințare CSM.

El a afirmat că nu este autorul acelui amendament, această variantă fiind o soluție de compromis pentru adoptarea proiectului.

Ministrul a transmis, săptămâna trecută, propunerile de modificare și completare ale celor trei legi ale justiției către Consiliul Superior al Magistraturii. Documentele pot fi consultate pe site-urile celor două instituții, informează RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI.


Etichete stelianion

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live