Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Propuneri de îmbunătățire a sistemelor de avertizare în cazul avioanelor

Statele membre ale UE ar trebui să pună la punct sisteme mai bune de avertizare privind riscurile la care se expun avioanele care trec deasupra unor zone de conflict.

Propuneri de îmbunătățire a sistemelor de avertizare în cazul avioanelor

Articol de Mihaela Mihai, 19 Martie 2016, 11:22

Statele membre ale Uniunii Europene ar trebui să pună la punct sisteme mai bune de avertizare privind riscurile la care se expun avioanele care trec deasupra unor zone de conflict.

Este principala recomandare a unui grup de lucru format la nivel comunitar după prăbuşirea în iulie 2014 a unui avion malaezian în estul Ucrainei. Au murit atunci toate celor 298 de persoane aflate la bord.

Creat în septembrie anul trecut, la finalul unei reuniuni la Bucureşti, grupul de lucru a fost format din reprezentanţi ai Comisiei Europene, oficiali ai unor autorităţi naţionale ale aviaţiei civile şi din membri ai Agenţiei europene de Siguranţă a aviaţiei.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Raportul întocmit de acest grup a încercat să identificile mijloacele prin care pot fi evitate noi catastrofe de genul celei din vara anului 2014, când au murit toate cele 298 de persoane aflate la bordul avionului malaezian.

Aparatul efectua o cursă de la Amsterdam, Olanda, către capitala malaeziană, Kuala Lumpur, când s-a prăbuşit în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, afectată la acea vreme de un conflict armat între forţele guvernamentale şi separatiştii pro-ruşi.
Procurorii olandezi, care s-au ocupat de caz, au anunţat în octombrie anul trecut că avionul s-a dezintegrat în aer după ce a fost lovit de o rachetă de fabricaţie rusească, lansată din regiunile controlate de separatişti.

Raportul, întocmit acum de grupul de lucru, recomandă statelor membre ale Uniunii Europene să pună la punct sisteme naţionale capabile să evalueze riscurile pentru aviaţia civilă din culoarele de zbor care trec deasupra unor zone de conflict. Informaţiile ar trebui comunicate rapid companiilor de transport aerian, dar şi călătorilor.

Documentul cuprinde şi o recomandare pentru serviciile de informaţii, invitate să dea publicităţii date despre zonele de conflict şi potenţialele ameninţări la adresa siguranţei transportului aerian civil.

Ameninţarea teroristă rămâne ridicată în viitorul apropiat, punctează şi comisarul european pentru transport, Violeta Bulc, care spune că siguranţa aviatică rămâne una din priorităţile mandatului său

Raportul grupului de lucru va fi trimis preşedinţiei olandeze a Uniunii Europene, care va decide calea de urmat pentru luarea celor mai bune măsuri de asigurare a siguranţei culoarelor de zbor.