Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Propunere de revizuire a regimului armelor de foc în UE

Modificările legislative supuse Parlamentului vizează interzicerea anumitor arme semiautomate, a căror deţinere să nu mai fie autorizată cu titlu privat.

Propunere de revizuire a regimului armelor de foc în UE

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 24 Februarie 2016, 10:46

Folosirea armelor de foc în Uniunea Europeană s-a aflat, marți, în atenţia parlamentarilor europeni din comisia pentru piaţa internă.

Eurodeputaţii au analizat propunerea de revizuire a regimului armelor de foc, prezentată de Comisia Europeană, după atentatele de anul trecut de la Paris, în contextul ameninţării teroriste care planează asupra Europei.

Modificările legislative supuse Parlamentului vizează interzicerea anumitor arme semiautomate, a căror deţinere să nu mai fie autorizată cu titlu privat.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Comisia propune noi reguli comune de marcare a armelor de pe teritoriul Uniunii Europene, în scopul unei mai bune urmăriri a circulaţiei lor.

Se doreşte şi îmbunătăţirea schimbului de informaţii între statele membre, prin comunicarea de la o ţară la alta a refuzului de eliberare a unui permis de port-armă pentru o anumită persoană, precum şi interconectarea registrelor naţionale ale deţinătorilor de arme de foc, la nivel european.

În prima dezbatere pe marginea acestor propuneri, majoritatea deputaţilor din Comisia pentru piaţa internă şi-au exprimat îngrijorarea faţă de eventualele consecinţe ale revizuirii acestor legi asupra utilizatorilor de bună credinţă, cum ar fi vânătorii autorizaţi, cei care practică tirul sportiv, colecţionarii de arme şi chiar muzeele.

De aceea, europarlamentarii au anunţat că vor trimite o serie de propuneri Comisiei, prin care aceste modificări de legislaţie să fie mult mai clare şi să garanteze o revizuire corectă.

Preşedinta Comisiei, britanica Vicky Ford, una dintre cele mai bune specialiste pe legislaţie a Parlamentului European, a mers chiar mai departe, apreciind că propunerile Comisiei sunt, citez, „prost formulate”, iar textul trebuie serios amendat.

Ea a remarcat, în primul rând, absenţa unei evaluări concrete a impactului acestor propuneri asupra deţinătorilor legali de arme.

Pe de altă parte, eurodeputaţii au apreciat atenţia cu care Comisia Europeană a semnalat pericolul reprezentat de cumpărarea de pe Internet a unor dispozitive, prin a căror asamblare ulterioară au fost obţinut arme, iar astfel de arme au fost folosite în atentate.

Pe 15 martie, membrii Comisiei parlamentare pentru piaţa internă vor organiza o audiere a unor experţi în domeniul legislaţiei privind armele de foc, cu scopul de a obţine aminte clarificări – precizează un comunicat al Parlamentului European.