Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Propunere de înăsprire a regulilor transferului de numerar

Președinția malteză a Consiliului Uniunii Europene examinează o propunere de înăsprire a regulilor transferului de numerar.

Propunere de înăsprire a regulilor transferului de numerar

Articol de Victor Gheorghe, 06 Ianuarie 2017, 11:46

Președinția malteză a Consiliului Uniunii Europene examinează o propunere de înăsprire a regulilor transferului de numerar.

Propunerea aparține Comisiei Europene și este parte a acțiunilor împotriva finanțării terorismului.

Potrivit regulilor actuale, orice persoană care intră în Uniunea Europeană trebuie să declare sumele pe care le deține dacă acestea depășesc valoarea de 10.000 de euro.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Informațiile colectate astfel de autoritățile vamale sunt puse la dispoziția Unitățile naționale de informații financiare care colectează, analizează și verifică toate datele primite pentru a preveni spălarea banilor și a stabil eventuale legături între anumite tranzacții financiare și activități ilegale.

Evenimentele recente au arătat că teroriștii au reușit să găsească modalități de a eluda normele privind aceste controale.

De exemplu, sumele de bani trimise prin poștă trebuie să fie însoțite doar de o declarație vamală standard oferă mai puține informații autorităților, decât declarațiile de numerar specifice.

Autoritățile naționale au văzut, de asemenea, că anumite produse de valoare mare, cum ar fi aurul, sunt acum folosite pentru a scăpa de obligația de a le declara, dat fiind că aurul nu este considerată "numerar" în conformitate cu normele în vigoare.

Asta au pățit, de pildă, autoritățile vamale franceze care au găsit găsit sume în numerar și aur în valoare de 9,2 milioane de euro în colete și pachete poștale în timpul unei investigații la aeroportul Roissy în 2015.

În aceste condiții, Comisia Europeană consideră că organizațiile criminale ale căror activități ilicite generează volume mari de numerar nu ar trebui să fie lăsate să profite de lacunele din sistemul actual pentru a-și transfera și spăla banii.

Printre măsurile propuse este cea a acordării posibilității controlului și în cazul sumelor mai mici de 10.000 de euro când există indicii de activități ilegale.

De asemenea, extinderea prevederilor legale privind declararea aurului dar și a cardurilor sau a altor instrumente financiare cum ar fi obligațiuni, acțiuni, cecuri de călătorie.

Propunerea Comisiei Europene conține și principiile schimbului de date, care ar trebui să aibă loc între autoritățile naționale.

Sistemul tehnic pentru aces schimb de informații va stabilit printr-un studiu și în strânsă colaborare cu statele membre, pe tot parcursul anului 2017.